ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

05.08.2019 Вучић: Дан када је највише српских суза проливено

Синоћ је испред манастира Крушедол на Фрушкој Гори одржана централна манифестација обележавања Дана сећања на убијене и прогнане Србе у хрватској оружаној акцији “Олуја”, 4.августа 1995.године. Према подацима Документационо-информационог центра Веритас, погинуо је или нестао 1.861 Србин, а са територије тадашње Републике Српске Крајине, коју је заузела хрватска војска, избегло је преко 200 000 Срба. Служен је молебан за све страдале Србе. 
Молебану су присуствовали прогнани Срби који су преживели највеће страдање у хрватској оружаној акцији “Олуја”, породице убијених  и несталих,  председник Републике Србије, Александар Вучић, чланови и председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић, представници Републике Српске, српски члан председништва БиХ Милорад Додик, Његова светост патријарх Иринеј и представници СПЦ, представници бројних удружења грађана.
Чланови и руководство странке, повереници ОО СНС из Богатића, Синиша Пузић, Милан Дамњановић  и Теодор Теодоровић присуствовали су молебану испред манастира Крушедол. 
После молебана, који је служио Његова светост патријарх Иринеј, окупљенима се обратио  председник Републике Србије Александар Вучић.  
Председник Вучић се посебно захвалио представницима српских политичара из Црне Горе што су дошли у Крушедол.”Они су са нама за разлику од званичне Подгорице која своје представнике шаље на Дан победе у Книн. Ту су и представници из Словеније, Северне Македоније и представници СНВ-а из Хрватске”, рекао је председник. 
“Посебно сам поносан, јер су сви Срби на данашњи дан, ма где да су на планети, уједињени и знају шта им је чинити. Отишли су Срби, али Срби нису нестали, и упитао је ли Хрватска данас срећнија, успешнија и богатија због тога? Олуја се догодила када нам се Српска и Србија , Крајина и Српска, сви са свима свађали. Пре 24 године је био дан када је највише српских суза проливено. Наша је обавеза да нам се никада више тако нешто не догоди”, подвукао је он. Подсетио је да је неслога искоришћена и за једнострано проглашење независности Косова. “Морамо извући поуке, да погледамо шта нам је будућност, да се разликујемо од њих, да покажемо поштовање према жртвама других, а нећемо дозволити никоме да ниподаштава наше жртве, да Србија буде и чвршћа и снажнија и да будемо своји на своме”, рекао је Вучић у свом обраћању и навео да ће 25. годишњица страдања српског народа бити обележена, у Београду на Тргу републике.
Српски члан председништва БиХ, Милорад Додик је оценио да је снага Србије данас таква да управља миром на Балкану.”Република Српска не може да буде мета нити се са њом може калкулисати и да српски народ има две државе - Републику Српску и Србију”. 
Патријарх Иринеј је подсетио да је тадашња хрватска држава  планирала и извршила злочин над српским народом , а да је римокатоличка црква ћутала о томе.” Хрватска је била једина на чијој  територији су, током Другог светског рата постојали дечији логори кроз које је прошло И страдало 50 000 наше деце,” нагласио је Патријарх. 
Милица Јурић – Михић на обележавању Дана страдања српског народа у војној акцији хрватске војске “Олуја”, једно од деце из “колоне”, тада је имала само 5 година, каже да је прерано остала без родитеља и стрица и да је прерано одрасла и сазнала шта значи бити протеран и без огњишта. “У Србији сам нашла нови дом, сигурност и слободу, њој дарујемо потомке, моју Лику никад нећу заборавити, а мојој Србији хвала за све што ми је дала”, рекла је Милица.
Остали су неизбрисиви трагови  страдања
Сваке године први дани августа буде болно сећање, на убијене и страдале, на напуштена огњишта и патњу. И нису то само ти дани који их прати кроз живот, где су део себе оставили за собом, већ сви доживљени кошмари и патња. Синоћ су туговали сви које је болела и боли неправда ка својој српској сабраћи.
Сви који су преживели то страшно путовање ка неизвесности, бомбардовање и убијање у колони цивила, пуне жена и деце, борили су се и данас се боре да достигну највише вредности и циљеве у свом животу. О овим догађајима  мрачне српске историје написано је много књига, текстова, урађено доста ТВ емисија и прилога, са пуно разних “истина”, и поред тога остаће доста тога недоречено, али једно је сигурно, да су ти дани једни од најстрашнијих дана наше историје, где је ратни злочин хрватске војске над цивилима, прошао некажњено!
 И девојчица из колоне, коју сам на путу за Крушедол срео, М. данас жена, мајка, успешна у послу и животу, и данас  се сећа, како се тада осећала изгубљеном, у свету “Одраслих људи”.


Д. Остојић

 

GRAĐANI REPORTERI

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH