ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

27.10.2019 U BADOVINCIMA OČIŠĆENO PRIOBALJE SMARAGDNE LEPOTICE

Mesna zajednica Badovinci priključila se akciji Blica čišćenjem reke Drine. Očišćen je deo uz samu reku, ispod Pavlovića mosta. Kamionima JKP”Bogatić” smeće je odneto na deponiju. Međutim, da bi se očistio priobalni deo reke u ovom selu, potrebne su kontinuirane akcije i pomoć države, apeluju iz Mesne zajednice.

Priobalje Drine u Badovincima, kod Pavlovića mosta, pretvoreno je u pravu deponiju. Nekoliko tona smeća nalagerovano je u blizini nekada najčistije reke u Evropi. Firme koje eksploatišu šljunak za sobom ostavljaju rupe, koje meštanima služe za odlaganje otpada. U kratere bacaju uginule životinje, plastičnu amblažu, komunalni otpad, pa se od smrada i prljavštine ovuda ne može proći.

Deo priobalja očišćen je tokom vikenda, kada se u ekološku akciju Blica uključila Mesna zajednica “Badovinci”.  Meštani ovog sela čistili su obalu reke, a javno komunalno preduzeće obezbedilo je kamion smećar da se otpad ukloni sa ove lokacije. Za njih nije bilo prečeg posla od ovog.

- Iako je sezona poljskih radova u punom jeku, odazvalo se više od pedeset meštana da pokušamo da očistimo ono što možemo i srkrenemo pažnju na priobalje reke Drine. Duž cele naše obale je ovako kao na ovoj lokaciji gde sada čistimo. Mi ćemo nastojati da se ne baca smeće. Posledice su, vidite i sami, nedostatak šume, jer se ovde eksploatiše šljunak, a u ove rupe bacaju životnje i osoka, tako da smo stalno na udaru zaraze – kaže Aleksandar Ilijašević, predsednik Mesne zajednice Badovinci.

Svi kao jedan, obučeni u majice sa natpisom “Sačuvajmo Drinu “, zasukali su rukave i započeli čišćenje priobalnog dela reke.

- Ovo je zapušeno mnogo. Izašli smo da bi bar malo očistili. Ovo je užasno, zaista. Ako postoji volja, može da se očisti. Ali, zaista izgleda strašno – kaže Borislav Erdevički.

U akciju su se uljučili najmlađi i najstariji meštani. Savesni roditelji poveli su i svoju decu da se od malih nogu uče brizi o životnoj sredini. Među njima bile su petogodišnja Helena i njena starija sestra Anastasja.

- Zagađena je priroda. Ja bih poručila ljudima da ne bacaju u reku smeće - kaže Helena koja ima samo pet godina, a već zna koliko je važno da sačuvamo reke.

Lekciju o važnosti brige o životnoj sredini održala je i nejna sestra koja je ceo dan kupila smeće.

- Nama su roditelji pričali kakve su pre ovde bile lepe plaže. Danas je sve zagađeno, ima mnogo smeća, a ljudi bacaju leševe životinja tako da više ne možemo da se kupamo u Drini. Nadam se da ćemo uspeti da očistimo bar jedan deo. Mislim da ćešće treba da se organizuju ovakve akcije da bi se očistilo naše selo – kaže Anastasja.

Da meštani imaju volju da se obračunaju sa smećem pokazivali su više puta. Organizovali su proteste i obraćali se nadležnim ministarstvima. Mesna zajednica Badovinci uputila je na šest adresa, od premijerke pa do ministarstava, da im se pomogne oko nelegalne eksploatacije šljunka, uništavanja puteva i bacanja uginulih životinja u kratere koji ostanu nakon vađenja građevinskog materijala. Međutim, i danas su svedoci da se plodna mačvanska oranica zagađuje. Najveća pretnja neodgovornog ponašanja je prema vodama koje su u Mačvi na maloj dubini.

Rade Petrić će za sedam dana dobiti Austrijsku penziju. Ovde je planirao da uživa u penzionerskim danima, ali je sada vidno razočaran što je reka zgađena.

- Ovo nam je plantaža virusa i bakterija. Država mora da se pobrine i ozbiljno shvati ovaj problem. Ovde se bacaju uginule životinje kojima su ušne markice isečene, a i da nisu, ne postoji volja da se utvrdi odgovornost. U Austriji ovakve šljunkare pune vodom i poribljavaju, pa meštani vikendima dolaze da uživaju sa svojim porodicama, a vidite kako je kod nas – kaže Rade Petrić.

M.Č.G.

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH