ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

11.03.2020 Dvanaest slučajeva koronavirusa u Srbiji - Posebne preporuke Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete

Dvanaest slučajeva zaraze virusom COVID19 potvrđeno je u Srbiji do danas. Od poslednjeg izveštaja sinoć u 18.00 do jutros u 08.00 testirani su uzorci još 13 osoba od kojih je sedam bilo pozitivnih i šest negativnih na novi koronavirus. U Infektivnoj klinici u Beogradu hospitalizovano je ukupno šest osoba, četvoro u Nišu i dvoje u KC Vojvodine. Prema rečima direktora Infektivne klinike Gorana Stevanovića, od sedam novozaraženih koronavirusom jedan pacijent u Novom Sadu ima ozbiljnu kliničku sliku.

U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta "Torlak" je do osam sati testirano ukupno 130 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Vlada Srbije uvela je juče privremenu zabranu ulaska u Srbiju za strane državljane koji dolaze iz područja sa intenzivnom transmisijom koronavirusa. To se odnosi na osobe koje su boravile u Italiji, pojedinim provincijama NR Kine, Južne Koreje, Irana i delovima Švajcarske.

Na sajtu Ministarstva zdravlja nalaze se brojevi telefona zdravstvenih ustanova u Srbiji na koje, u vremenu od 8 do 22 sata, mogu da se jave svi koji imaju određene simptome respiratornih infekcija, a koji su u prethodnom periodu boravili u području zahvaćenom koronavirusom.

Pozivom brojeva telefona građani mogu dobiti od dežurnih epidemiologa sve potrebne informacije, kao i preporuke o daljem postupanju. Za bliže informacije građani mogu kontaktirati broj koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja (064/8945-235), zatim Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" (011/2684 566) ili institute/zavode za javno zdravlje na teritoriji na kojoj građani borave. Telefon Zavoda za javno zdravlje Šabac 064/8605-211, Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica 064/8092-911, 064/8092-938, Zavoda za javno zdravlje Valjevo 062/202-701, 062/202-719.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je posebne preporuke direktorima osnovnih i srednjih škola koje treba primeniti zbog novonastale situacije sa koronavirusom. U dopisu Ministarstva se napominje da je potrebno redovno održavanje školskog prostora, provetravanje učionica, čišćenje dvorišta i učionica i redovno pražnjenje korpi za otpatke, koristeći rukavice. Kako se navodi, učenike treba podsticati na pranje ruku, a učenicima i odraslima treba preporučiti da ne dodiruju oči, usta i nos neopranim rukama.

Savetuje se da se ne razmenjuje hrana i ne koriste iste flašice za vodu, a da se upotrebljene papirne maramice i ubrusi redovno odlažu u korpe za otpatke.

Direktorima i nastavnicima se sugeriše da planiraju časove odeljenskog starešine u svim razredima posvećene održavanju lične higijene i neposrednog okruženja, ali i komunikaciji koja nije podložna panici i širenju neproverenih informacija.

Ministarstvo prosvete izdalo je preporuku fakultetima i visokim školama da zbog pojave koronavirusa odlože studijska putovanja u inostranstvo.

Ministarstvo navodi da su obavestili Konferenciju univerziteta Srbije (KONUS) i Konferenciju akademija i visokih škola (KAŠ) da razmotre mogućnost odlaganja planiranih ekskurzija i studijskih putovanja u inostranstvo zbog pojave virusa COVID 19 u područjima u kojima je izbila ova respiratorna infekcija.

 

GRAĐANI REPORTERI

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

12.03.2020 ВЕЛИКИ УСПЕХ ДЕЦЕ БЕЛОТИЋА

У оквиру пројекта Министарства просвете и спорта “Покренимо нашу децу” и Aqua Vivе, на конкурсу на ком је учествовао велики ...

07.03.2020 Теодорова субота у Богатићу

Као онај који управља кораке своје према светлости свеће коју носи пред собом, тако и ми данас исправљајући своје кораке ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

14.11.2018 Зашто окрећемо главу-Витез Кo- ја?

Na прометном месту, пред седмогодишњом ћерком која вриштећи моли млађу особу да јој због мизерних разлога не бије оца, поново је изостала реакција ...
 
VRH