ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

21.03.2020 Од сутра забрана кретања од 17 до 5 часова ујутру

Председник  Републике Србије Александар Вучић саопштио је на вечерашњој конференцији за новинаре да ће предложити Влади да од сутра забрана кретања буде продужена и да траје од 17 часова до 5 сати ујутру.

Вучић је упозорио на то да ако и то не буде довољно, ова мера ће бити ширена и даље, и поновио молбу грађанима да не излазе напоље.

Полицијски час ће од сутра трајати не од 20 сати, већ од 17 сати. Што значи да ће забрана кретања трајати 12 сати за оне који имају мање од 65 година, објаснио је он.

Вучић је рекао да је данас био најтежи дан за Србију, јер је утврђено да је заражено још 36 особа, што је укупно 171 заражени новим коронавирусом.

Не терајте нас да уводимо полицијски час 24 сата дневно, поручио је Вучић и указао на то да ће држава бити принуђена да продужава време забране кретања, ако треба и до потпуне забране, уколико грађани не буду стриктније поштовали мере Владе.

Председник је још једном апеловао на грађане Србије да не излазе напоље без преке потребе.

Вучић је најавио да ће у апотекама у Србији у четвртак следеће недеље  бити 15 милиона заштитних маски, које ће бити подељене грађанима.

Онда нам, како је додао, следи још 35 милиона маски, па још 50 милиона маски, при чему је већ купљено 49,5 милиона маски.

Према његовим речима, Јумко, Подравка и Галеника производиће маске, биће купљена и машина за производњу маски, а биће ангажоване и мање фабрике за њихову производњу.

Председник је рекао да је у међувремену за клиничке центре набављен натријум хипохлорид, који је најбољи за дезинфекцију болница.

Такође, он је потврдио да ће од понедељка почети производња квасца, а од уторка и среде наредне недеље и 70-процентног алкохола.

Све што можемо да произведемо у Србији, трудимо се да произведемо и успећемо то да урадимо, поручио је Вучић.

Председник је саопштио да је 11 или 12 заражених вирусом корона на респиратору, и истакао да нове мере, које предлаже Влади, немају за циљ да било ко седи три сата више у кући, већ то да можемо да преживимо.

Радимо ово да заштитимо животе, рекао је Вучић и додао да је на респиратору и један пацијент са ампутираном ногом у Новом Саду, као и једна бака од 92 године.

Велика је борба за те људе, на дневном нивоу се боримо за њих, навео је он и поновио молбу свим грађанима да не излазе, већ да остају у кућама, јер ће у супротном мере забране кретања бити све ригорозније.

То је борба за ваше животе и пре свега за животе наших родитеља, истакао је Вучић и додао да за све мере које предлаже има сагласност свих лекара.

Нама је много тешко када ово морамо да саопштавамо. По цео дан и ноћ радимо, боримо се, али наша дисциплина очигледно није на завидном нивоу. Зато молим људе да разумеју, апеловао је председник Србије.

Он је истакао да ће Србија имати више транспортних респиратора пропорционално броју становника него најразвијеније европске земље, не рачунајући Немачку и најавио да ће на Београдском сајму бити обезбеђено 3.000 кревета, а широм Србије још 5.000, у случају да се и нашој земљи догоди италијански сценарио.

Вучић је нагласио да ћемо имати више респиратора пропорционално броју становништва од Италије, Холандије и свих осталих.

Председник је напоменуо да Србија никада није имала толико респиратора, али и да ћемо још радити на набавци нових, при чему сада имамо више слободних респиратора него пре 15 дана.

Поносан сам на то што смо успели да набавимо респираторе. Нешто сам успео да урадим за земљу. Тај респиратор значи живот, не један, већ три живота у кризи, поручио је Вучић.

Он је саопштио да је данас, у једном дану у Италији, било 793 мртвих и да је тиме та земља стигла до готово 5.000 мртвих.

Према његовим речима, респиратори који долазе најпре ће ићи на Инфективну клинику, па у болницу "Драгиша Мишовић", где је било 30 а ићи ће се на 180, затим у Земунску болницу, где ће се број повећати са 35 на 80 респиратора.

Након Земунске болнице, како је прецизирао, следи ВМА, где је било 40, а биће 90 респиратора, па онда иде ВМЦ, Институт медицине рада, па Београдски сајам.

Он је поновио апел грађанима да се придржавају мера, и да нема више отворених јавних површина и паркова.

Вучић је најавио да ће сутра од 4 до 7 часова за пензионере бити отворене радње за набавку намирница, испред чијих улаза ће добити маску, а запослени ће носити рукавице, како би се заштитили најстарији суграђани.

Председник Србије апеловао је вечерас и на приватнике да не отпуштају олако своје запослене, и поручио да ће по томе држава знати да их цени.

У Аустрији је без посла већ остало 150.000 људи, у Француској милион.

Немојте олако отпуштати људе због седам или 15 дана. Помоћи ћемо. Нећу да обећавам оно што не можемо. Не можемо да платимо све од губитака, али ће држава да преузме део губитака, указао је Вучић.

Такође, он је подсетио на то да је од 5. марта у земљу ушло око 318.000 људи, од којих су неки дошли директно из карантина, свесни да је овде лечење бесплатно, што додатно отежава ситуацију у нашем здравственом систему.

 

Извор: https://www.srbija.gov.rs/

 

GRAĐANI REPORTERI

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

12.03.2020 ВЕЛИКИ УСПЕХ ДЕЦЕ БЕЛОТИЋА

У оквиру пројекта Министарства просвете и спорта “Покренимо нашу децу” и Aqua Vivе, на конкурсу на ком је учествовао велики ...

07.03.2020 Теодорова субота у Богатићу

Као онај који управља кораке своје према светлости свеће коју носи пред собом, тако и ми данас исправљајући своје кораке ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

14.11.2018 Зашто окрећемо главу-Витез Кo- ја?

Na прометном месту, пред седмогодишњом ћерком која вриштећи моли млађу особу да јој због мизерних разлога не бије оца, поново је изостала реакција ...
 
VRH