ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

22.03.2020 Прве процене стручњака из Кине – требаће нам 29 дана да стабилизујемо ситуацију

Уколико од данашњег дана сви почну да се придржавају свих мера, стручњаци из Кине процењују да ће Србији требати 29 дана да стабилизује ситуацију са коронавирусом, каже за РТС министар здравља Златибор Лончар.

Група кинеских стручњака јуче је дошла из Кине како би Србији помогла у борби са коронавирусом. Министар здравља Златибор Лончар каже за РТС да су њихове прве реакције задовољавајуће, задовољни су мерама које је Србија предузела.

"Они су кратко овде, упознају се са нашом ситуацијом, до сутра после подне ће изаћи са првим сетом нових мера које су се код њих показале као добре", истиче Лончар.

Када би се сви придржавали свих мера државе Србије, процена кинеских стручњака је, каже Лончар, да Србији треба минимум 29 дана да стабилизује ситуацију са коронавирусом.

"Да бисмо дошли у ситуацију да нам не расте број, јесте да се од данашњег дана уопште не прекрше мере. Требало би нам 29 дана. То је њихова прва верзија, они се ограђују још. Стварно се надам да ћемо сутра имати неки нови предлог и сет мера", истиче министар здравља.

У Србији су коронавирусом заражене укупно 222 особе, а у болници је 131 особа, каже министар.

На респираторима је 15 особа, од којих је, према његовим речима, троје у прилично озбиљном стању.

"Углавном су имали друге болести. Наши лекари и сестре улажу све напоре да им помогну, ми ћемо ту борбу наставити", истиче Лончар.

У овој ситуацији, каже, забрињава то што се поједини људи понашају као да се ништа не дешава.

"Не бих мере назвао строгим или било шта, него бољим и најбољим, морамо да дођемо до најбоље мере, то је мера која спасава људски живот. Ми ћемо све урадити што је до нас да спасимо људске животе, односно да дође до заустављања вируса", наглашава Лончар.

Указује, међутим, да систем не може да поднесе уколико се људи који су дошли из иностранства не придржавају мера већ организују дружења, иду у масу.

"То није коректно, цивилизовано, систем не може да издржи, људи који их виде треба да их упозоре. Сви ће бити санкционисани. Вирус је жива материја која се мења. Понављам да све зависи од нас", истакао је Лончар.

Министар од данас у 19 часова телефоном разговара са грађанима који имају питања о коронавирусу. Питања су, каже, бројна.

"Људи су збуњени, имају страх. Имају разне недоумице око болести, организације, како функционише систем и све оно што интересује њихове породице. Неки имају личне проблеме па траже савет како да их реше. Људске судбине су такве какве јесу. Покушавамо да у свакој ситуацији помогнемо и да добију адекватну помоћ коју су тражили. Колико год будем успео, разговараћу. Људима то много значи, мени је то посао", напомиње Лончар.

 

 

ИЗВОР: https://www.rts.rs/

 

GRAĐANI REPORTERI

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

12.03.2020 ВЕЛИКИ УСПЕХ ДЕЦЕ БЕЛОТИЋА

У оквиру пројекта Министарства просвете и спорта “Покренимо нашу децу” и Aqua Vivе, на конкурсу на ком је учествовао велики ...

07.03.2020 Теодорова субота у Богатићу

Као онај који управља кораке своје према светлости свеће коју носи пред собом, тако и ми данас исправљајући своје кораке ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

14.11.2018 Зашто окрећемо главу-Витез Кo- ја?

Na прометном месту, пред седмогодишњом ћерком која вриштећи моли млађу особу да јој због мизерних разлога не бије оца, поново је изостала реакција ...
 
VRH