ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

17.03.2020 Коронавирус:8 начина како да заштитите ваше ментално здравље

Добро ментално здравље и позитиван став могу вам помоћи да се лакше носите са претњом и неизвесношћу коју појава Kовид-19 вируса ствара.

  • Користите само тачне информације из легитимних извора јер су такве информације кључне за избегавање страха и панике које дезинформације могу да створе.
  • Поставите ограничења везана за количину информација о Ковид-19
  • Водите рачуна о себи.

Након избијања пандемије Ковид-19 фокусирајте се на ствари на које можете да утичете (попут добре личне хигијене). Спроводите свакодневну рутину и уобичајене дневне активности (храните се правилно, довољно спавајте, бавите се стварима које вас испуњавају).

  • Пружите подршку и помоћ људима из вашег окружења

Одржавање контаката са породицом и пријатељима може вам помоћи у борби са анксиозношћу коју појава Коронавируса изазива. Иако се самоизолација као мера превенције може чинити застрашујућом имајте на уму да је то само привремено и да постоји много начина да се дигитално повежете са другим људима (друштвене мреже).

  • Задржите позитиван став о животу

Фокусирајте се на ствари које су позитивне у вашем животу. СЗО препоручује да се шире приче и искуства људи који су се опоравили након обољевања од Ковид 19 или подржавали особу која се разболела и оздравила.

  • Признајте своја осећања

Нормално је да се осећате пренапето,стресно, анскиозно и узнемирено.Своја осећања можете записивати у свој лични дневник, разговарати са неким о томе, радити нешто креативно или бавити се медитацијом.

  • Одвојте време да разговарате са вашом децом о пандемији Kовид 19.

Веома је важно да са децом разговарате и да их заштитите од стреса и хистерије коју изазива појава Ковид19 на начин на који она могу да разумеју. Разговарајте са њима и о сопственом стресу како би и они сами научили како да се носе са њим.

  • Потражите стручну помоћ

Придржавајте се заштитних и превентивних мера које су осмислили квалификовани здравствени радници и сарадници. Ако ово све не може да вам помогне размислите да потражите стучну медицинску помоћ.

 

Министарство здравља обавештава јавност и да су у циљу смањења стопе анксиозности и депресије у условима социјалне изолације као и дестигматизације у вези са вирусом КОВИД – 19.

ОТВОРЕНЕ Националне телефонске линије за пружање психосоцијалне подршке свим грађанима којима је потребна.

  • 0800 309 309

063 729 8260 ( за младе и родитеље деце до 18 година)

063 1751150 ( за особе старије од 18 година)

Путем наведених бројева телефона стручна лица ће саветодавним радом са свим заинтересованим лицима (особа у изолацији и карантину, породицама заражених особа здравственим радницима и сарадницима) пружањем подршке као и адекватних информација о начинима превазилажења стреса и анксиозности допринети очувању менталног здравља у условима епидемије и ванредног стања.

 

Izvor: Mental Health Europe https://www.mhe-sme.org/covid-19(preuzeto 16.03.2020.)

 

GRAĐANI REPORTERI

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

12.03.2020 ВЕЛИКИ УСПЕХ ДЕЦЕ БЕЛОТИЋА

У оквиру пројекта Министарства просвете и спорта “Покренимо нашу децу” и Aqua Vivе, на конкурсу на ком је учествовао велики ...

07.03.2020 Теодорова субота у Богатићу

Као онај који управља кораке своје према светлости свеће коју носи пред собом, тако и ми данас исправљајући своје кораке ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

14.11.2018 Зашто окрећемо главу-Витез Кo- ја?

Na прометном месту, пред седмогодишњом ћерком која вриштећи моли млађу особу да јој због мизерних разлога не бије оца, поново је изостала реакција ...
 
VRH