ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

05.04.2020 Lepota i smisao života se neguje u porodičnom okruženju - piše psiholog Olja Petrović

Život nije stao samo ga treba živeti na jedan drugačiji način za vreme trajanja pandemije. Pravila i savete koje dobijamo ukoliko doživimo kao ograničenja učiniće naš život težim, ukoliko ih shvatimo kao ozbiljne načine čuvanja sopstvenog zdravlja i zdravlja drugih biće nam sve mnogo lakše a umesto nedostataka slobode kretanja osetićemo odgovornost i postati svesni toga da možemo zaštiti ne samo sebe već i svoje najmilije u neizvesnoj situaciji u kojoj se nalazi cela planeta. Osećaj odgovornosti ljude motiviše da  prilagode svoje vreme sa interesovanjima kako svojim tako i interesovanjima dece. Interesovanja u kombinaciji sa načinima zaštite  zdravlja predstavljaju jednu bazu sigurnosti za svaku porodicu. 
 
Život ne treba "zalediti" zbog pandemije i rizika od infekcije kovida19, ali je poželjno napraviti jedan novi oblik za njegov tok. Kroz naredni vremenski period koji će kako stručnjaci predviđaju trajati do juna ili jula meseca čeka nas ozbiljna disciplinovanost koja je naša najveća zaštita od virusa korone. Oblici primene mera zaštite se menjaju iz dana u dan shodno proceni situacije a sve sa ciljem da se rizik od infekcije smanjuje. 
 
Najvažnije je da shvatimo da je porodica naše najtoplije utočište i najbezbedniji prostor u kojem naše zdravlje može održati stabilnost. Boravak u porodičnom okruženju možemo učiniti  najprijatnijim, najslobodnije i najsigurnijim. 
 
Dok boravimo u kući duže nego obično možemo da uradimo puno toga šta je korisno kako za nas tako i za članove naše porodice. Deca višeg kalendarskog uzrasta se uveliko oduševljavaju pohađanjem školskih časova putem interneta i televizijskog programa. Za razvoj i napredovanje dece je poželjno da održe svoje radne navike stalnim, da svakodnevno stiču nova znanja i osećaju sopstveni rast i uspeh. Druženje sa nastavnicima i školskim drugarima održaće njihovu emotivnu negu u procesu socijalizacije i razvijati solidarnost i prijateljstvo. Tokom dužeg boravka u kući deca će ispoljavati nova interesovanja i razvijati svoju kreativnost. Podstičite ih na radoznalost, naučite ih da koriste pretraživač na internetu kako bi dobijali dodatne informacije vezane za tematske oblasti učenja. Na primer da izguglaju anegdote o piscima sa čijim književnim delima se sreću, da odgledaju neki dokumentarni film čija se radnja poklapa sa sadržajem gradiva iz istorije, da izguglaju zadatke iz matematike i neka najnovija dostignuća iz fizike ili hemije. Deca sada mogu način učenja da prošire i učine ga još zanimljivim. Zajedno sa decom i mame i tate mogu da se priključe učenju stranog jezika i da se informišu o kulturi i istoriji zemalja u kojoj se taj jezik govori. Možete u svakodnevne zajedničke aktivnosti sa decom uključiti i obavezan čas fizičke kulture a zajedničko vežbanje će biti i korisno i interesantnon za sve vas. Vežbanje i fizička kondicija je baš kao i ishrana jedan od čuvara našeg zdravlja kako mentalnog tako i fizičkog. 
 
Kada je reč o igranju boravak u krugu porodice je idealan da decu roditelji upoznaju sa igrama koje su ispunjavale njihovo detinjstvo, kolariću paniću, na slovo na slovo, zanimljiva geografija, kaladont, riziko, karte, šah, jamb kao i mnoge druge na koje smo zaboravili i koje godinama nismo igrali. Decu je takođe poželjno uključivati u obavljanju kućnih poslova sređivanja životnog prostora, kuvanja obroka, podsticati kod njih osamostaljivanje i potkrepljivati osećaj pripadanja, korisnosti i zajedništva.A poslova u kući uvek ima, možete deci dati zadatak da popišu naslove knjiga iz kućne biblioteke, da srede albume sa fotografijama, da odvoje stvari iz svojih ornara za predstojeći topliji period koje žele i mogu da nose, a da zimske dzempere i pretople jakne odvoje za sklanjanje. Druženje sa kućnim ljubimcima je takođe jedna od najlepših aktivnosti za svako dete a ljubav prema životinjama oplemenjuje razvoj identiteta dece i jača njihov imunitet. Ljubav, radost, i sreća jača imunit kod imunitet kako kod dece tako i kod nas odraslih i sve aktivnosti koje uzrokuju ova najlepša osećanja su više nego poželjne u ovom periodu. Zajedno sa decom možete napraviti kućicuza ptice, i staviti je na terasi ili u dvorištu, možete pisati pisma bakama i dekama, rođacima koji vam nedostaju, prijateljima i komšijama. Ukoliko među rođacima  i prijateljima imate ljude koji se bave poslovima u medicinskim ustanovima, policiji ili sličnim resursima, možete zajedno sa decom da im napravite poruke podrške i zahvalnosti zato što svojim radom čuvaju ljudske živote  a ovakav oblik aktivnosti će kod dece razvijati humanost, razumevanje i poštovanje prema drugima. Značiće kako deci tako i ljudima kojim aje podrška potrebna više od svega. Ovaj vid podrške zajedno sa decom možete da proširite i na institucije, tako što bi deca nacrtala crtež podrške na primer svim zaposlenima u Domu zdravlja a fotografiju crteža možete poslati putem mail ili vajbera. Jedna od najlepših stvari koju deca mogu da nauče jeste da obraduju druge. 
 
Odvojite vreme koje će deca provesti samostalno kroz njihove individualne aktivnosti, odvojite vreme koje ćete provesti zajedno sa decom i odvojite malo vremena samo za vas, tokom kojeg ćete se informisati o situaciji u zemlji, dovoljno je da pratite vesti jednom dnevno u jutarnjim satima. U večernjim satima vesti treba izbegavati, a pre spavanja vodite računa da aktivnosti kojima pribegavate budu prijatne i neuznemiravajuće. Ukoliko uspavljujete decu čitanje bajki i priča je sasvim dovoljno, ili slušanje muzike, nekih vaših omiljenih pesama, ili gledanje nekog lepog filma. Mogućnosti za lepo provođenje vremena su tako brojne i raznolike zar ne? 
 
Dakle kada odvojite malo vremena za vas pre svega osluškujte svoja lična interesovanja, vaše želje, istražite sve ono šta želite da naučite, probate, pročitate, slušate, gledate... Ponašajte se onako kako se ponašaju i deca, budite slobodni da postanete istraživači svojih vlastitih potencijala. I što je najvažnije pokušajte da se opustite, da u svom domu napravite sigurnu bazu za vlastito napredovanje. Naučite da spremate neka jela koja ste oduvek želeli ali se niste do sada usudili, stavite nove zavese što ceselijih boja, zalepite dečije crteže na frižider, presadite cveće, promenite saksije, sredite svoje podrume,letnje kuhinje, špajeze, preostalu zimnicu, promenite raspored nameštaja tako da vam bude komotnije, da dobijete više prostora. Napravite lepe kombinacije za odevanje od starije i novije garderobe, krenite da vodite dnevnik, ukoliko imate mašinu za šivenje možete nešto skrojiti, prepraviti, sami sašiti, srediti alat koji imate u kući, pročitati neku dobru knjigu, naučiti veštije da koristite internet, napraviti svoj blog, posavetovati rodititelje i pažljivije porazgovarati sa njima kako bi se uverili da poštuju mere zaštite, napraviti spisak svojih želja i obaveza ali i razmisliti kako bi dopunili budzet razvijajući neki dodatni posao ili se uključiti kao volonter i pomoći ljudima kojima bi vaša pomoć bila potrebna. Ili jednostavno ponudite pomoć starijim komšijama u vidu obavljanja kupovine umesto njih, nabavki lekova i slično. 
 
Promena u načinu života  treba postati naš najveći prijatelj i podrška u daljem napredovanju a nikako teret.
 
Jako je važno da razmislimo i o tome na koji način možemo da doprinesemo poboljšanju kvaliteta života kako svog tako i životima drugih, na koje načine možemo da pomognemo osobama kojima je to potrebno. Osećaj solidarnosti i humanosti u vanrednom stanju dolazi do izražaja. On jednostavno raste i predstavlja našu snagu.
Brojne su snage koje možemo prepoznati u sebi u ovom periodu. Snage su naše sposobnosti, veštine, znanja ali i naše želje i osećanja. Snaga je naše zdravlje, naša porodica, našasamodisciplina i sam život usklađen sa savetima i  primenom poželjnih u ovoj situaciji važno je naglasiti neugrožavajućih ponašanja. Snage sprečavaju osećaj zabrinutosti i straha da nas vodi ka panici i zbunjenosti, snage nam omogućavaju da način našeg života ne izgubi kvalitet i radost, ljubav i smisao u svakom danu. A svaki dan je dragocen, kao i svaki trenutak koji provodimo sa svojom decom u krugu porodice. 
 
Psiholog Olivera Petrović 
 
 

GRAĐANI REPORTERI

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

12.03.2020 ВЕЛИКИ УСПЕХ ДЕЦЕ БЕЛОТИЋА

У оквиру пројекта Министарства просвете и спорта “Покренимо нашу децу” и Aqua Vivе, на конкурсу на ком је учествовао велики ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH