05.04.2020 Пољопривредници тешко стижу до својих “фабрика”
Као да није доста "уобичајених" проблема у пољопривредној производњи и ограничењу кретања у ванредном стању уведеном због пандемије корона вируса, које сада најтеже погађају пољопривреднике, за већину сељака компликована и дуготрајна процедура добијања дозвола за кретање и боравак на њивама још је једна додатна мука у овим, за произвођаче у "фабрикама под ведрим небом", тешким и неизвесним временима. Сетва и остали радови не могу да чекају, а до њива се због ограничења кретања све теже долази и све краће се на њима може радити. У истом кошу са ратарима су и повртари, пчелари и воћари.
С обзиром да пољопривредници у поље одлазе сами, или са члановима свог домаћинства и да њива није место где би могли да повећају социјалне контакте, није логично да не постоје механизми за ублажавање мере забране кретања ратарима у Мачви и крајевима где се пољопривредом бави 80 одсто становништва, како би привели крају пролећне радове. Пољопривредници су сложни да се ова мера мора што пре регулисати, највише из безбедоносно-здравствених разлога, како бисмо ове и наредних година јели здраву храну и избегли увоз.
Када већ пољопривреде нема у пакетима мера за економски опоравак после завршетка пандемије, ваљало би да државни органи бар одобре слободније кретање и нарочито дужи боравак на њивама пољопривредницима који су ваљда најзаслужнији што сада имамо довољно резерви брашна и осталих животних намирница. Пољопривредници не одлазе на њиве да се друже, већ да произведу храну за све нас. Стога, најбоље решење за пољопривреднике у Мачви било би продужење слободног кретања за завршетак пролећних радова на њивама, у воћњацима, како је и било до 20 часова, као и викендима, које би могао одобрити Општински штаб за ванредне ситуације у договору са Владом Србије или директно државни органи посебном уредбом.