ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

06.08.2020 Онлајн настава или часови у учионицама – сви расправљају о поласку у школу

Тренутно је главна тема у вези са епидемијом коронавируса полазак деце у школу. Министарство просвете је дало предлоге о моделима наставе, али још ништа није одлучено. Епидемиолози истичу да је важно разговарати са родитељима, да би се омогућила безбедности и да болесна деца неће моћи да иду у школу.

Премијерка Ана Брнабић је на конференцији за новинаре рекла да се Кризни штаб интензивно бави септембром и поласком у школу. Истакла је важност свих мера превенција да би настава почела.

Још се расправља о моделима наставе
Још се расправља о моделима наставе

На питање о томе да ли ће наставу моћи да прати до 15 ученика у учионици, премијерка је истакла да још ништа није договорено и да је то нешто о чему се размишља.

Како је рекла, све што се договори, мораће да се имплементира и то истим квалитетом образовања као што је и био.

"А трудимо се да сваке године повећавамо квалитет образовања. Шта год да одлучимо, мораћемо то да реализујемо", рекла је Брнабићева.

Епидемиолог Предраг Кон је, говорећи о моделима, рекао да се на онлајн наставу више рачуна у средњим школама и у старијим разредима, а да је за млађе планирано да се настава одвија у школи.

Истиче да би требало разговарати са родитељима и да деца морају здрава да долазе у школу. Каже и да ће бити обавеза да се деци мери температура пред полазак у школу.

Кон је рекао и да ће бити приче о томе када морају да се користе маске, а мораће да се имају уз себе.

Указује да је полазак деце у школу тренутно најзначајнији догађај и апсолутни приоритет у вези са епидемијом коронавируса.

Деца не би требало да долазе болесна 

Како је истакао, суштина је да се одељења што је могуће више разреде и да свака школа одабере онај модел који њој највише одговара.

Осврнуо се на став премијерке која је је за што јаснија упутства. Рекао је да ће школе ипак по том питању морати да донесу неку врсту одлуке.

Каже и да здравствени део даје објашњење шта очекује у вези са ношењем маски, одржавањем хигијене, шта треба да раде наставници, професори, учитељи...

Кон указује да је образовање апсолутно темељ друштва и да због тога заслужује детаљну расправу, да не бисмо дошли у ситуацију да се неко опире мерама, а да претходно то није расправљено.

Истиче да заражено дете уопште не би требало да се појави у школи и да ће морати да им се мери температура сваког јутра.

Подсећа и на став Европског центра за контролу болести да млађа деца не обољевају озбиљно, нити су озбиљни преносиоци.

"Али опет са додатнимм опрезом идемо да би родитељи били мирни, да би сарађивали, да бисмо направили мост сарадње", навео је Предраг Кон.

Извор:РТС - https://www.rts.rs/page/stories/ci/%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%80%D1%83%D1%81/story/3131/koronavirus-u-srbiji/4040354/nastava-skola-krizni-stab-epidemija-polazak.html

 

GRAĐANI REPORTERI

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

12.03.2020 ВЕЛИКИ УСПЕХ ДЕЦЕ БЕЛОТИЋА

У оквиру пројекта Министарства просвете и спорта “Покренимо нашу децу” и Aqua Vivе, на конкурсу на ком је учествовао велики ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH