ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

07.09.2020 Вучић после састанка с Хотијем: Отворене две нове теме, изнећемо пред посланике о чему разговарамо

Председник Србије Александар Вучић рекао је да су, током нове рунде дијалога Београда и Приштине, отворене две нове теме: Заједница српских општина, као и имовина и финансијски захтеви. 

Вучић је новинарима после нове рунде дијалога Београда и Приштине рекао да је разговарано о несталим особама, интерно расељеним и економским питањима, а да је усаглашено да се отворе две нове теме.

 

ВИДЕО ПРИЛОГ РТС - https://www.rts.rs/upload/storyBoxFileData/2020/09/07/17086700/Brisel-15-070920.mp4

Пренео је да ће разговори о ЗСО бити настављени 17. септембра на нивоу шефова преговарачких тимова, а потом 28. септембра на високом нивоу.

Вучић је истакао да долазе најтежа питања, према којима постоје потпуно супротстављени ставови, због чега ће разговори бити компликовани и тешки.

"У сваком случају, нисам незадовољан данашњим састанком", подвукао је он.

Нагласио је да је током дана у две сесије разговарао са Авдулахом Хотијем и Скендером Хисенијем, додајући да ти разговори нису никад ни лаки ни једноставни за Београд.

"Чим се буде формирала нова влада и Скупштина почне да ради у пуном капацитету, идемо пред Скупштину са темом КиМ. Имали смо пре 5-6 месеци то у парламенту, али желимо да сви који учествујемо у разговорима изнесемо пред парламент о чему се разговара, шта је то што радимо, шта је добро, а чему се не радујемо", рекао је Вучић. 

Екомонија суштинска тема 

Изјавио је да за Србију суштинска тема, о којој се данас у оквиру дијалога разговарало у Бриселу, јесте економија, односно да се укину све баријере и омогући слободно кретање робе, људи, услуга и капитала.

Вучић је рекао да је изузетно важно да више у будућности ни са једне стране не буде увођења било каквих такса или тарифа.

"То је за нас важно. Многи људи то потцењују, нарочито они који пристојно живе и не занимају их таква питања, а то су питања од суштинског значаја за нашу земљу", рекао је Вучић и подсетио да је споразумом у Вашингтону договорено и да се Приштина придружи иницијативи "мини-Шенген".

Истиче да ће то створити заједничко тржиште рада и робе и да ће она допринети напретку целог региона.

Приштина ће донети закон о повратку расељених

Вучић наводи да се у Бриселу разговарало и о интерно расељеним и несталим лицима, као и о могућности увида у све архиве, како би се истражило где су посмртни остаци 1.000 Албанаца и око 530 Срба који се воде као нестали.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће приштинска страна донети закон о повратку расељених, наводећи да је то било инсистирање српске стране.

Вучић је рекао да по том питању не очекује превелики помак, али да то јесте велико достигнуће у оквиру реалних резултата.

"Не мислим да ће бити толико велико, али ономе ко жели да дочека старост или било шта на свом огњишту, омогући ће му нешто боље услове него што су их имали до данас. Говорим о реалном животу, очекивати чуда то није објективно и није реално", рекао је Вучић.

Истиче да је то правда за њих, али и за њихову децу и чланове породице.

Вучић је указао да не прескаче ни једне ни друге и да и један и други народ заслужује правду, јер се тиме, истиче, гради поверење за будућност.

Смисао заједничке изјаве – дијалог се наставља под окриљем ЕУ 

Објаснио је да је смисао заједничке изјаве која је потписана у Бриселу – да ће се наставити разговори Београда и Приштине под окриљем ЕУ, као и да постигнути договори у Вашингтону могу допринети дијалогу.

Упитан о заједничкој изјави коју су потписали он и премијер привремених приштинских институција Авдулах Хоти у Бриселу, уочи данашње рунде разговора на највишем нивоу, Вучић је рекао да су ту изјаву, како је он разумео, потписали сви заједно, са ЕУ.

"Они су, ваљда, сагледали резултате онога што смо имали у Вашингтону, да ће део тога да користе, да ЕУ наставља да буде фацилитатор дијалога", рекао је Вучић новинарима у Бриселу.

Каже да се са ЕУ разговара о свим важним политичким темама.

"Они су сагледали резултате нашег самита у Вашингтону, гледаће да део тога искористе и наставићемо да разговарамо у Бриселу по окриљем ЕУ, то је смисао саопштења", рекао је Вучић и додао да се саопштење може наћи и на сајту Председништва Србије.

У заједничком саопштењу које је објављено на сајту Председништва се наводи:

"Поводом наставка дијалога између Београда и Приштине под окриљем Европске уније, председник Александар Вучић и премијер Авдулах Хоти потврдили су високом представнику ЕУ за спољну политику и безбедност и потпредседнику Европске комисије Жозепу Борељу да највиши приоритет дају европским интеграцијама и наставку дијалога између Београда и Приштине под окриљем ЕУ, који је кључни елемент њиховог пута ка ЕУ.

Такође, посвећени су томе да удвоструче своја залагања како би се обезбедило даље усклађивање са ЕУ у складу са обавезама које је свака страна преузела.

Са тим у вези, недавно постигнути договори у Вашингтону, који се заснивају на претходним обавезама из дијалога које су две стране преузеле, могу да дају користан допринос постизању свеобухватног, правно обавезујућег споразума о нормализацији односа.

"Свака помоћ ће подстаћи нашу европску агенду" 

Председник је рекао да очекује да се разговара о економском плану за опоравак Западног Балкана.

"Не очекујемо онолико новца колико се причало раније. Али очекујемо подршку европских пореских обвезника. Свака помоћ ће додатно подстаћи нашу економску агенду", рекао је Вучић.

Казао је да се чека да се у наредних месец и по дана обзнани висина помоћи.

"Да видимо са колико новца и колико пројеката можемо да рачунамо", додао је он.

Желимо боље односе са Хрватском, али без инсистирања

Вучић је рекао да је и за Србију и за Хрватску важно да имају боље односе, наводећи да је он спреман да положи цвет на било које место где су страдали Хрвати, јер је то нормално понашање, али истиче да не може да се радује прогону Срба са својих огњишта у Хрватској.

"Мислимо да је важно и да би било добро и за нас и за Хрвате да имамо боље односе, али не могу да се сагласим са вама да треба да се радујем Олуји и прогону 250.000 Срба. Али, да сам сперман да положим цвет на било које место где су били Хрвати, немам никакав проблем са тим и то ћу врло радо да учиним, зато што је то цивилизацијско достигнуће и то је нормално понашање", рекао је Вучић.

Kаже да постоји много тема о којима треба да се разговара, да би се боље међусобно разумели.

"Ако ништа да покажемо жељу да саслушамо једни друге. Мислим да је то услов без којег не можемо да напредујемо. Ништа не тражимо ни од кога само поштовајне које смо спремни и да пружимо", закључио је Вучић.

Извор: РТС - https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/4071512/vucic-dijalog-beograd-pristina-izjava.html

 

Брисел-Вучић:Сви имају своје интересе,Србија се бори за своје

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Бриселу да је имао добар састанак са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и замеником помоћника државног секретара САД Метјуом Палмером, и истакао да верује да ће разговори у Бриселу дати резултат.

Вучић је рекао да се разговарало о свим важним темама а да се у понедељак наставља званични дијалог Београда и Приштине.

ВИДЕО ПРИЛОГ - РТС - https://www.rts.rs/upload/storyBoxFileData/2020/09/06/17077160/brisel-060920.mp4

"Данас имамо важне састанке наших тимова и верујем да ће бити резултата", рекао је Вучић и истакао је да су у наставку дијалога три кључне теме разговора - нестале особе, интерно расељена лица и економија, наслањајући се на део онога о чему се разговарало у Вашингтону.

"Немам никакав проблем да се похвалим и пред представницима ЕУ споразумом из Вашингтона и доласком бржи проток роба капитала и људи. Kако да то искористимо и како да унапређујемо односе, а не да се гледамо као непријатељи, већ да радимо на добробит људи, и Срба и Албанца", рекао је председник Србије.

Европа води дијалог Београда и Приштине 

Вучић је истакао да ти разговори нису никада лаки, да се говори о конкретним стварима, а да ће о детаљима јавност упознати када буде јасно да ли су папири усаглашени и да ли можемо да се договоримо.

За нас је, каже, значајан долазак америчке агенције за финансирање као и успостављање "мини Шенгена".

"Многи у региону то представљају као српску хегемонију, али то нема везе с тим, већ са бржим протоком роба, бољим економским резултатима, и већим платама. За то се залажемо. Што неко воли да живи у прошлости и покушава по сваку цену да гледа како ће да се супростави другом њихови су проблеми", поручио је Вучић.

Председник Србије је казао да Европа води дијалог Беогарда и Приштине о свим политичким односима, и да смо ми то раније прихватили.

"Да ли бих то прихватио 2009? Не бих, али то је изгласано у Генералној скупштини УН. Налазимо се на европском путу и верујемо нашим европским партнерима", подвукао је Вучић.

У наставку дијалога Београда и Приштине председник Србије очекује да се отвори и питање Заједнице српских општина и да се види да ли је Приштина спремна да испуни договорене обавезе.

"Разумемо политичке игре других" 

Вучић је на питање новинара коментарисао изјаву бившег шефа шведске дипломатије Kарла Билта да није знао шта све пише у споразуму, као и фотографије које је на твитеру објавила Марија Захарова, али и оцене ТВ Ал Џазире да је ово за њега била најуспешнија недеља, од победе у Црној Гори, до победе у Вашингтону, те да су Србији предати кључеви Балкана, с чиме, како је нагласио, се не би се сагласио, иако би то неком и импоновало.

"О себи највише говори и Марија Захарова и примитивизам и простаклук који је показала говори о њој, а богами и о онима који су је ту поставили. Нека се они баве тиме, ја нећу да јој одговарам", казао је Вучић и додао да разуме зашто је тако реаговала, јер је у Вашингтону било врло успешно.

Вучић је поновио да су пред нама тешки дани и додао да када је реч о његовом седењу у Овалном кабинету Беле Kуће не постоји ствар коју смо урадили, а да један део јавности у Србији није говорио све најгоре о томе.

"Србија хоће да буде поштована и у Вашингтону и у Москви, и у Бриселу и Пекингу. Ми морамо да водимо своју политику, имамо своје интересе, имамо свој народ и своју земљу и у складу са тим да се понашамо", рекао је Вучић. 

Вучић je изјавио и да разуме политичке игре у којима неко жели да каже да ће још једна муслиманска земља, мислећи на Kосово, да призна Израел, али да треба сачекати, јер прво Израел мора да донесе одлуку по питању Kосова.

Додаје и да би волео да види шта ће турски председник да каже Хашиму Тачију или Авдулаху Хотију ако амбасаду отовре у Јерусалиму, што је ствар коју Турска замера Србији.

Извор: РТС - https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/4070575/aleksandar-vucic-brisel-razgovori.html

 

GRAĐANI REPORTERI

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

MAGAZIN

31.08.2021 Proširene vene – problem savremenog društva: simptomi i lečenje

Proširene vene predstavljaju veoma često oboljenje krvnih sudova. U stvari, to su nepravilno proširene vene, izvijuganog oblika, čija je struktura ...

27.07.2021 5 uređaja koji će vam olakšati život

Ukoliko ste već opremili svoju kuću ili stan frižiderom, šporetom, mašinom za pranje veša i ostalom neophodnom belom tehnikom, vreme ...

23.07.2021 Rad od kuće-prednost ili opterećenje za mame?

Šta vam je važnije karijera ili porodica? Većina žena bi rekla da im je podjednako važno i jedno i drugo. ...
 
VRH