ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

08.09.2020 GIK u Šapcu odbila prigovore na 19 biračkih mesta

Gradska izborna komisija u Šapcu odbila je večeras prigovore za 19 biračkih mesta, saznaju „Novosti“.

Za sada se, odlukom tog tela, ponavljanje glasanja može očekivati jedino u selu Ševarice, što je potpuni preokret u šabačkom izbornom maratonu.

Prigovori za birališta Mala Vranjska, Jelenča, Cerovac, Žabar, Tabanović, dva mesta u MZ Kamičak, Donji šor, Sinošević, Petkovica, Bela Reka, Orid, Lipolist, Mišar, Maovi, Šipurske livade, Preki šor, Majur, Donji šor, nisu dobili većinu glasova GIK.

Nakon ponovljenih izbora na 27 od 100 biračkih mesta, održanih u subotu, većinu je u Šapcu osvojila SNS sa 36 od 69 odbornika. ZZS ima 21 mandat, Zapadna Srbija 7, „Metla“ 2 mandata, „Prilika“, Ruska stranka i Evropska zelena partija po jedan mandat u skupštini grada.

Gradska izborna komisija Šapca oglasila se večaras saopštenjem za medije u kojem kaže da su: „na sednici održanoj 8. septembra razmatrani činjenični navodi iz podnetih prigovora te je Komisija na osnovu uvida u zapisnike sa biračkih mesta, utvrdila da su navodi iz svih 19 podnetih prigovora nesporni i tačni“.

Kako se navodi u saopštenju, iako su na svih 19 birališta povređene odredbe izbornih zakona, ipak, prigovori nisu usvojeni jer za odluku nije glasala potrebna većina. U svakom konktetnom slučaju, 10 članova GIK glasalo je ZA i 10 protiv.

Ranije je GIK već doneo rešenje o ponavljanju glasanja na biračkom mestu broj 36 u Ševaricama, a na sednici je odbijen prigovor protiv navedene odluke. Odnosno, tim predlogom ni u Ševaricama ne bi bilo ponavljanja glasanja.

Kako „Novosti“ saznaju, četiri člana koji u GIK predstavljaju pokret Zapadna Srbija koji predvodi dosadašnji predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić, nisu glasali za prigovore koji je uložila Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića, zbog čega je rezultat glasanja bio 10 prema 10.

Prigovor da se donese nova odluka o poništavanju u Ševaricama, kako saznajemo, podneo je pokret „Metla“ koji je na ponovljenim izborima prešao cenzus i stekao dva odbornika. Verovatno strahuju da će izgubiti 16 glasova koliko su dobili na tom biralištu, a za preskakanje praga za lokalni parlament svaki glas je značajan.

 

 

Izvor: Novosti

 

GRAĐANI REPORTERI

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

MAGAZIN

31.08.2021 Proširene vene – problem savremenog društva: simptomi i lečenje

Proširene vene predstavljaju veoma često oboljenje krvnih sudova. U stvari, to su nepravilno proširene vene, izvijuganog oblika, čija je struktura ...

27.07.2021 5 uređaja koji će vam olakšati život

Ukoliko ste već opremili svoju kuću ili stan frižiderom, šporetom, mašinom za pranje veša i ostalom neophodnom belom tehnikom, vreme ...

23.07.2021 Rad od kuće-prednost ili opterećenje za mame?

Šta vam je važnije karijera ili porodica? Većina žena bi rekla da im je podjednako važno i jedno i drugo. ...
 
VRH