ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

22.09.2020 РТС:Отворена канцеларија ДФЦ-а у Београду, инвестиције САД за будућност региона

Председник Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић састали су се са специјалним изаслаником америчког председника Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине Ричардом Гренелом и извршним директором америчке Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ) Адамом Болером. После састанка, симболично је отворена канцеларија ДФЦ-а у Београду. Директор канцеларије биће Џон Јовановић.

Брнабић: Важан корак за јачање економије и будућност свих грађана

Премијерка Србије Ана Брнабић захвалила је специјалном изасланику Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине Ричарду Гренелу и извршном директору ДФЦ-а Адаму Болеру на подршци Србији и целом региону.

"У Београду је отворена Канцеларија @DFCgov. Хвала @RichardGrenell и @AdamUSDFC на подршци Србији и целом региону. Ово је важан корак за јачање економије и будућност свих грађана", написала је Брнабићева на Твитеру. (Танјуг)

 

 

Гренел: Постигнут невероватан напредак у Приштини и Београду

Специјални изасланик америчког председника Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел истакао је данас да је постигнут невероватан напредак ове недеље у Приштини и у Београду.

"Челници привредних комора у Србији и на Косову пригрлили су се и најавили да ће заједно радити на примени историјског споразума постигнутог уз посредовање Доналда Трампа", написао је Гренел на свом Твитер налогу.

Гренел је допутовао у званичну посету Београду заједно са америчком делегацијом. (Танјуг)

Вучић: Поносни смо што се отвара ДФЦ у Београду

Председник Вучић написао је на Твитеру да је поносан што се у Београду отвара канцеларија америчке Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ).

"Посебно желим да се захвалим председнику САД Доналду Трампу, који је желео да саслуша и нас, и који је желео да покаже и поштовање за грађане Србије", написао је Вучић на Твитер налогу.

Изразио је и велику захвалност специјалном изасланику председника САД за дијалог Београда и Приштине Ричарду Гренелу и извршном директорку ДФЦ-а Адаму Болеру.

Нова ера америчко-српских односа

Председник Вучић навео је да је наступила нова ера српско-америчких односа, што је за Србију од кључног значаја.

"Наши амерички пријатељи говоре о две земље, али ми смо спремни да разговарамо о економском напретку, а то што се хватамо за гушу по одређеним питањима је нешто друго. Али ћемо да чувамо мири и стабилност у региону и пријатељство између Србије и Америке", рекао је Вучић.

Казао је да је са председником Доналдом Трампом у Вашингтону разговарао без бирократских препрека. 

Вучић: Будућност у приватном сектору

Председник Вучић је навео да Србија има нижу стопу јавног дуга од сто пута моћније Немачке.

"Највишу стопу раста ћемо имати у Европи. Не можете да варате Адама Болера. Они се озбиљно припремају. Да дођу да улажу и да јасно покажу то приватном сектору, јер приватни сектор је будућност. То је суштина", казао је Вучић.

Трамп је веровао у овај процес

Ричард Гренел је навео да су и председник Трамп и његова ћерка Иванка изразили жељу да дођу у Београд.

"Да ли ће један амерички председник доћи овамо? Крајње је време да се то деси. Председник Трамп је решио да дође и ја једва чекам да га видим овде у Београду. Председник Трамп је човек са стране, у администрацији, а ми смо данас овде. Мада је он човек са стране, веровао је у овај процес. Осам година сам радио у УН и тамо се само прича о проблему. Веровао смо да је, кроз разговор са приватним сектором, напредак могућ", навео је Гренел.

Према његовим речима, потребно је да прође годину дана да се покаже шта значи то што је потписано.

"Очекујте од нас отварање нових радних места. Политичке теме ће морати да сачекају", напоменуо је Гренел. 

Гренел: Увек ћемо поштовати своја обећања

Мислим на симболику: политичке теме ће већ наћи свој пут када временом људи буду видели да је економска нормализација могућа, смањиће се и број политичких борби, навео је Гренел.

"Показаћемо да смо посвећени људима у Србији тако што ћемо поштовати своја обећања. Ово је највећа делегација која је дошла у Србију до сада. У наредних 30 дана доћи ће и представници других агенција", навео је Гренел.

Гренел: Држите нас за реч

Специјални изасланик председника САД за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел рекао је да САД хоће да испуне обећање које су раније дале.

"Не остајемо само на речима и политичкој симболици већ радимо у корист народа. Хоћу да кажем народу Србије да нас држи за реч, не само за споразум у Вашингтону него и за три претходна споразума. Споразум није мртво слово на папиру, то је бесмислено. Важна је симболика, али она не даје храну на сто. Хоћемо да ова обећања претворимо у истинска радна места. Тражимо од људи из Србије да нас држе за реч. Морао сам да се помучим, да прођем кроз много проблема с обе стране. Не тражимо да се Србија слаже у свему са САД", казао је Гренел.

 

Директор канцеларије ДФЦ-а у Београду Џон Јовановић

Директор канцеларије ДФЦ-а у Београду Џон Јовановић рекао је да је ово за њега највећа част и одговорност и да је његов задатак економски развој региона и да Балкан постане симбол мира и просперитета.

"Регион у који ће да се млади враћају и запошљавају. Ја сам поносни држављанин САД српског порекла. Сматрам да је ова прилика јединствена за мене и регион. Брзина којом су САД и ДФЦ посвећени отварању канцеларије овде је невероватна", казао је Јовановић.

Болер: Канцеларија ће постати стална

Извршни директор америчке Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ) Адам Болер изјавио је да споразум који је потписан у Вашингтону није само историјски већ је и одраз тога да ова земља и регион неће бити заробљени у прошлости, већ да иду ка будућности.

"Дошао сам са представницима шест агенција САД. Дошли смо јер смо видели посвећеност променама. Канцеларија ће постати стална. Вође земаља су изабрале народ, а не политичке поделе, послове и економску снагу, а не оно што их је делило у прошлости", казао је Болер.

Вучић: Добар посао и за српски и за албански народ

Председник Александар Вучић навео је да је урађен добар посао и за српски и за албански народ.

"Градићемо путеве, пруге, један део секције смо решили са ЕУ, наставићемо да разговарамо и са САД. Много тога ћемо кренути да се договарамо. Са задовољством ћемо да чекамо састанке са нашим пријатељима из САД. Мали Шенген је угаони камен за развој целог региона", истакао је председник Вучић.

Чека нас, додаје, велики и напоран рад.

"Очекујем да кренемо са радовима на Мердару, али и да размишљамо шта ћемо од Плочника надаље, када ћемо да отворимо прву авио-линију. За нас је важно да се људи повезују, да услуге можемо да извозимо, као и капитал и то су ствари које доносе бољи живот за грађане", казао је председник.

Тамо где инвестирају САД – има будућности

Председник Вучић је истакао да долазак ДФЦ-а у Београд, кад оставимо по страни и симболички значај, тамо где Америчка развојна агенција хоће да инвестира тамо има будућности.

"Ми смо поносни што се у Београду отвара та канцеларија и што ће ти људи да гледају шта ћемо да урадимо. Ми смо у прошлој години имали трговински максимум са САД, то је 854 милиона долара. Верујемо да то за пет година може да буде двоструки раст. То је једно од средстава спољнополитичког деловања САД. То је и развој, просперитет оних делова света где улажу новац", указао је Вучић.

За Србију је, додаје, страшно важно што они хоће да учествују у гарантним шемама за микро, мала и средња предузећа.

Вучић: Важан дан за Србију

Председник Србије Александар Вучић рекао је на конференцији за новинаре у Палати Србија да је Србија трговниске односе са САД на уговоран начин решила 1881. године.

"Од тада нисмо имали овако важне споразуме", нагласио је председник.

Наводи да није говорио после посете Вашингтону о ономе шта је постигнуто, а постигнуто је, каже, много.

"Одшкринули смо врата старог пријатељства. И желим да се посебно захвалим председнику Трампу, који је желео да саслуша и нас и који је имао довољно и стрпљења и који је желео да покаже и поштовање за грађане Србије. Ми ћемо своје обавезе да испуњавамо", истакао је председник Вучић.

Симболично отворена канцеларија ДФЦ-а у Београду

Премијерка Ана Брнабић и извршни директор америчке Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ) Адам Болер симболично отворили канцеларију те организације у Србији.

Почео састанак српске делегације са Гренелом и Болером

Почео је састанак делегације коју предводи председник Александар Вучић са специјалним изаслаником председника САД Ричардом Гренелом и извршним директором америчке Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ) Адамом Болером.

Састанку присуствују и премијерка Ана Брнабић, као и министри Ивица Дачић, Зорана Михајловић, Бранислав Недимовић и Расим Љајић и председник ПКС Марко Чадеж.

ВИДЕО ПРИЛОГ РТС - https://www.rts.rs/upload/media/2020/09/22/92277/sastanak-220920.mp4

Почео састанак српске делегације са Гренелом и Болером

Претходно је у резиденцији америчког амбасадора одржан састанак делегације америчке Развојне агенције ДФЦ са представницима привредних комора Београда и Приштине. 

Споразум из Вашингтона и договори данас постигнути у Београду нису само речи на папиру, већ значе нове послове за људе који живе у овом региону, нова радна места и развој приватног сектора, изјавио је специјални амерички изасланик Ричард Гренел.

Гренел и представници ДФЦ-а стигли су у Београд синоћ из Приштине, где су косовским премијером Авдулахом Хотијем потписали економски споразум.

Извор РТС - https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/4087419/vucic-i-brnabic-sastanak-grenel-dfc.html

 

GRAĐANI REPORTERI

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

MAGAZIN

31.08.2021 Proširene vene – problem savremenog društva: simptomi i lečenje

Proširene vene predstavljaju veoma često oboljenje krvnih sudova. U stvari, to su nepravilno proširene vene, izvijuganog oblika, čija je struktura ...

27.07.2021 5 uređaja koji će vam olakšati život

Ukoliko ste već opremili svoju kuću ili stan frižiderom, šporetom, mašinom za pranje veša i ostalom neophodnom belom tehnikom, vreme ...

23.07.2021 Rad od kuće-prednost ili opterećenje za mame?

Šta vam je važnije karijera ili porodica? Većina žena bi rekla da im je podjednako važno i jedno i drugo. ...
 
VRH