ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

23.09.2020 Подгорица – верификовани мандати, посланици три коалиције подржали Кривокапића за мандатара

Нови сазив црногорске скупштине конституисан је верификовањем посланичких мандата освојених на парламентарним изборима 30. августа. Представници ДФ-а предложили да за председника Скупштине буде изабран Алекса Бечић (Демокате), што су подржали Дритан Абазовић и сам Бечић. Сви посланици нове парламентарне већине подржали Здравка Кривокапића за мандатара за састав нове владе

Конститутивна седница новог сазива Скупштине Црне Горе, на којој би требало да буде изабран њен председник, почела је интонирањем државне химне, када део посланика ДФ-а није био у сали. На конститутивној седници верификовани су мандати 81 посланика. 

ВИДЕО ПРИЛОГ - https://www.rts.rs/upload/storyBoxFileData/2020/09/23/17145489/podgorica.mp4

У међувремену, сви посланици нове парламентарне већине подржали су лидера коалиције "За будућност Црне Горе" Здравка Кривокапића за мандатара за састав нове Владе Црне Горе.

Представници ДФ-а претходно су предложили да за председника Скупштине буде изабран Алекса Бечић, а да за мандатара буде предложен Здравко Кривокапић, што су подржали лидер УРА Дритан Абазовић, као и сам Бечић.  

Седницом председава најстарији посланик Миодраг Лекић, а помаже му најмлађи Максим Вучинић.  

Лекић је рекао да ће време показати шта је донела победа опозиције 30. августа и навео да неће бити реваншизма. 

Подгорица - верификовани мандати, посланици три коалиције подржали Кривокапића за мандатара
Подгорица - верификовани мандати, посланици три коалиције подржали Кривокапића за мандатараПосланици три коалиције подржали Кривокапића за мандатара

Посланик ДФ-а Милан Кнежевић поручио је у Скупштини да нова власт неће дозволити неформалним центрима моћи и и једном од власника "Вијести" Жељку Ивановићу да састављу владу, преноси РТЦГ. 

Кнежевић је рекао да Ивановић жели да замени Мила Ђукановића, да од друге фамилије постане прва.

ДФ предлаже Алексу Бечића за председника Скупштине

"Ми нећемо издати, ја имам конструктиван предлог, а то је да ДФ подржава Алексу Бечића за предсједника Скупштине и Здравка Кривокапића за мандатара", казао је Кнежевић.

Он је честитао грађанима, како је рекао, слободу.

"Ту слободу нико неће угрозити нити ће се жеље грађана наћи као губитници", навео је Кнежевић и додао да то посебно неће учинити посланици ДФ-а. 

Абазовић: Подршка за избор Бечића и Кривокапића

Дритан Абазовић навео је у Скупштини како се нада да ће овај сазив бити ефикасинији од претходног.

 

"Предлози који су сада саопштени су апсолутно прихватљиви за коалицију "Црно на бијело". Ја остајем човјек од ријечи", навео је Абазовић.

"Ако се задовоље пословничке форме можемо приступити избору предјседника Скупштине Алексе Бечића и да након тога да формализујемо кандидата за мандатара. И нека нам је сретно свима", навео је Абазовић.

Бечић: Победили смо да бисмо окренули нови лист 

"Ми смо побиједили да би окренули нови лист, казао је Алекса Бечић (Демократе). Он је навео да ће будућа власт бити процрногорса, прозападна, проевропска.

Бечић је казао и да је сагласан и да подржава предлоге које је саопштио Кнежевић у Скупштини. 

Бечић је рекао да посланици ЗБЦГ и "Црно на бијело" имају апсолутну подршку и спремност коалиције "Мир је наша нација" уколико сматрају да треба формализовати избор за председника Скупштине, те да су спремни ставити потписе на предлог да Кривокапић буде мандатар.  

Који ће бити први принцип рада нове власти 

Први принцип деловања нове власти ће бити да уредимо државу - нећемо се светити и није битан било чији интерес осим интереса грађана, поручио је лидер коалиције "За будућност Црне Горе" Здравко Кривокапић у обраћању новинарима у Скупштини.

Он је казао да се на изборима 30. августа у Црној Гори први пут десила демократска промена власти, те да не жели "да нико буде поражен".

На питање хоће ли влада бити експертска, Кривокапић је одговорио да реалност налаже да се праве одређени уступци.

"Нова влада треба да буде влада повјерења и да јој грађани вјерују. Нећемо дијелити грађане ни по нацији, ни по вјери", рекао је Кривокапић.

"Све изборне радње су спроведене у складу са законом" 

Изборне резултате у Скупштини представио је председник Државне изборне комисије (ДИК) Алекса Ивановић.

"Све изборне радње су спроведене у складу са законом, захваљујем свима који су у томе учествовали", поручио је Ивановић.

Констатоване су и оставке посланика Зорана Пажина (ДПС) и Стевана Катића (Демократе).  

У Скупштини су и омбудсман Синиша Бјековић, председница Врховног суда Весна Мединца, председавајућа Уставног суда Десанка Лопичић и в. д. врховног државног тужиоца Ивица Станковић. 

Највише мандата освојиле су три, до тада опозиционе коалиције: "За будућност Црне Горе - 27, коалиција "Мир је наша нација" - 10 мандата и коалиција "Црно на бијело" - 4 мандата, што укупно чини 41 мандат. 

Лидер коалиције "За будућност Црне Горе" Здравко Кривокапић изјавио је, уочи конститутивне седнице парламента, да очекује од победника парламентарних избора да покажу одговорност. 

Усаглашавање ставова победничког коалиционог блока, о формирању нове власти, која ће, после 30 година сменити ДПС Мила Ђукановића, почело је одмах после избора, 30. августа, али су јучерашњи преговори о расподели ресора, мандатару нове владе и председника скупштине, показали све изазове и неопходне компромисе, који стоје пред коалиционим партнерима

Извор РТС -  https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/3/region/4088332/crna-gora-skupstina-konstituisanje.html

 

GRAĐANI REPORTERI

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

MAGAZIN

31.08.2021 Proširene vene – problem savremenog društva: simptomi i lečenje

Proširene vene predstavljaju veoma često oboljenje krvnih sudova. U stvari, to su nepravilno proširene vene, izvijuganog oblika, čija je struktura ...

27.07.2021 5 uređaja koji će vam olakšati život

Ukoliko ste već opremili svoju kuću ili stan frižiderom, šporetom, mašinom za pranje veša i ostalom neophodnom belom tehnikom, vreme ...

23.07.2021 Rad od kuće-prednost ili opterećenje za mame?

Šta vam je važnije karijera ili porodica? Većina žena bi rekla da im je podjednako važno i jedno i drugo. ...
 
VRH