ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

06.10.2020 Извештај са четврте седнице Савета Мачванског округа

Извештај са Четврте  седнице    Савета Мачванског управног округa у   2020.години, одржане у четвртак 01.октобра 2020.године у Шапцу,у  сали на петом спрату Градске  управе Шабац,улица Господар Јевремова  број 6, са почетком у 11:00  часова.

 

 Седници Савета  присуствују:Владан Красавац , начелник Мачванског управног округа, др Бранко Вујковић,в.д.директор Завода за јавно здравље Шабац,др Слободан Поповић,в.д.директор Опште болнице Шабац,Милан Дамњановић,председник општине Богатић,Горан Зарић,председник општине Владимирци,Славица Ранковић,заменик председника општине Коцељева / по овлашћењу председника општине Коцељева/,Милош Радојчић,заменик председника општине Мали Зворник /по овлашћењу председника општине Мали Зворник/,Александар Ђукић,заменик председника општине Љубовија/по овлашћењу председника општине Љубовија /,Милан Тофиловић,шеф кабинета председника општине Љубовија,Дејан Сталовић,градски менаџер у Градској управи града Лознице /по овлашћењу градоначелника Лознице/,Зоран Зарић,председник Скупштине општине Крупањ /по овлашћењу председника општине Крупањ /,Милорад Симић,начелник Општинске управе Крупањ и  Зорица Чолић шеф Одсека и  секретар Савета  Мачванског управног округа .

Седници Савета не присуствују: Небојша Зеленовић,градоначелник града Шапца / није оправдао изостанак/ ,Зоран Јевтић,председник општине Мали Зворник /због раније преузетих обавеза /,Милан Јовановић,председник општине Љубовија / службено одсутан  /,Иван Исаиловић,председник општине Крупањ         / због раније преузетих  обавеза/ и Видоје Петровић,градоначелник града Лозница /службено одсутан.

Седница Савета Мачванског управног округа   је започела у 11:00  часова.

     Начелник Мачванског управног округа, Владан Красавац, отварајући седницу Савета Управног округа поздравио је  све учеснике и  истакао  да је ово Четврта  седница Савета Управног округа  у 2020.години.

     Присутне обавештава да седници Савета  присуствују др Бранко Вујковић в.д. директор Завода за јавно здрвље Шабац и др Слободан Поповић, в.д.директор Опште болнице Шабац.Начелник Полицијске управе Шабац је спречен да присуствује седници због обавеза према Министарству унутрашњих послова.

.

Пре него што се приступило предлагању дневног реда седнице,начелник је поздравио  нове чланове Савета Мачванског управног округа и то председнике  општина Богатић,Милана Дамњановића и Владимирци,Горана  Зарића којима је пожелео успешан рад и добру сарадњу са члановима Савета Управног округа.Члан Савета Милан Јовановић,председник општине Љубовија,  није присутан, због раније преузетих обавеза.

За седницу Савета Мачванског управног округа  предложен је следећи:

 

Д Н Е В Н И      Р Е Д :

 

      1.Усвајање записника са Треће    седнице Савета Мачванског управног округа у 2020.години;

      2.Тренутна епидемиолошка ситуација у Мачванском управном округу,анализа епидемиолошке ситуације од 11.јуна и активности до краја текуће године.

Сарадња са Заводом за јавно здравље Шабац и Полицијском управом Шабац у спровођењу мера Кризног штаба и Владе Републике Србије у локалним самоуправама Мачванског управног округа.

      3.Текућа питања.

 

Приступило се усвајању дневног реда за седницу Савета Мачванског управног округа .

Није било предлога за измену и допуну дневног реда .

 

Дневни ред седнице Савета Мачванског управног округа   једногласно је  усвојен.

 

Прешло се на прву тачку дневног реда:

1.Усвајање записника са Треће    седнице Савета Мачванског управног округа у 2020.години.

Записник са Треће  седнице Савета ,која је одржана 22.маја  2020.године у Шапцу ,  једногласно је    усвојен од стране присутних чланова Савета .

  Прешло се на другу тачку дневног реда.

2.Тренутна епидемиолошка ситуација у Мачванском управном округу,анализа епидемиолошке ситације од 11.јуна и активности до краја текуће године.

Сарадња са Заводом за јавно здравље Шабац и Полицијском управом Шабац у спровођењу мера Кризног штаба и Владе Републике Србије у локалним самоуправама Мачванског управног округа.

 

   Пре него што је дата реч др Бранку Вујковићу из Завода за јавно здравље Шабац, присутни су информисани о најважнијим активностима које је Управни округ спровео током другог пика пандемије COVID- 19, у координацији са другим државним органима.

 

   Наводене су  неке од активности:

 

   -Свакодневни контакти са командантима штабова градова и општина и стална координација  са Републичким кризним штабом;

 

   -Учествовање на седницама  штабова градова и општина и контролисање спровођења наложених  мера;

 

   -Контакти са начелником Полицијске управе Шабац;

 

   -Обилазак граничних прелаза на подручју Управног  округа,сарадња са  Управом граничне полиције и граничним санитарним инспекторима;

 

   -Комуникација са начелником санитарне инспекције везано за активности инспекције и спровођење донетих  решења за изолацију,контроле спровођења мера у локалним самоуправама Управног округа;

 

   -Контакти са директорима домова за стара лица у Шапцу,Крупњу,Слепчевићу  и Тршићу,са задатком да се  спречи улазак вируса у ове установе,што је успешно реализовано;

 

   -Комуникација са директором Центра за азил гос.Робертом у погледу праћења броја миграната и  азиланата и спровођење епидемиолошких мера у Центру за азил;

 

   -Помоћ лолакним самоуправама у набавци неопходне  медицинске и заштитне опреме и дезинфекционих средстава преко Филијале  РФЗО Шабац;

 

   -Комуникација са директором Ветеринарског института Шабац, везано за тестирање ,набавку тестова и неопходне опреме;

 

   -Контакт са медијима и редовно обраћање јавности везано за епидемиолошку ситуацију  на подручју Управног округа и активности у циљу благовремене и потпуне информисаности грађана.

 

   С обзиром да опасност од епидемије још увек траје,да је вирус Корона и даље присутан у нашој средини, потребно је да се епидемиолошка  ситуација непрекидно  прати и да се предузимају мере које су  надлежни државни органи прописали.

 

Након уводног обраћања,дата је реч представнику Завода за јавно здравље Шабац.

Др Бранко Вујковић, в.д. директор Завода за јaвно здравље Шабац,поздрављајући учеснике састанка подсећа да је и у ранијим периодима било епидемија и једна таква задесила је свет  пре сто година.Реч је о  Шпанској  грозници која је била  1918.године.

У првом пику првог таласа имали смо  одличне резултате,којима су  допринели ванредно стање и активности МУП-а са којим је одлично одрађен значајан део активности.Апсолутно су поштоване мере изолације и мере заштите које су прописане од стране надлежних органа.На самом почетку епидемије Мачвански управни округ је имао најмањи број потврђено позитивних лица на подручју читаве Републике Србије,сразмерно броју становника.Радило се о вирусу о коме се није практично ништа знало,изолован је почетком јануара месеца ове године,док су први случајеви били забележени у децембру месецу претходне године у Кини.

Резултати су били одлични на нивоу здравственог система читаве Србије.Истовремено су збрињавани и  пацијенти који су оболели од других болести, што довољно говори о спремности целокупног здравственог система.

Укидањем ванредног стања дошло је до опуштања становништва у примени прописаних и препоручених мера.Очекивало се да ће током летњег периода ,услед високих температура вирус ослабити и доћи до нестанка вируса у циркулацији ,јер се ради о респираторним инфекцијама,што се није догодило.У некох десетак дана у јуну месецу  није било ни једног потврђеног случаја.

Али се кренуло са постепеним повећањем броја заражених,јер су отпочеле прославе матура,свадбе,обележавање пунолетства и друга масовнија окупљања.

Услед понашања Шабаче локалне самоуправе,у  Шапцу су се догодила три масовна догађаја, организована у року од два дана.Апсолутно ни једна препоручена  мера није поштована,што је довело до ескалације ситуације и ширење вируса и на друге локалне самоуправе овог Управног округа.

И у  Лозници је  било неколико догађаја са масовним окупљањем,неколико свадби, једна са чак две хиљаде присутних лица, без поштовања предложених мера.Све наведено је довело до убрзања епидемије.

Од ситуације у којој је било пар људи  заражених на дневном нивоу, дошло се  до ситуације када је било дневно заражено  стотине људи.

Од јуна месеца до данашњег дана урађено је 20.000 PCR testova.Тестова је било довољно,јер је Влада Републике Србије одреаговала добро.У  систем су поново укључени мрежа специјалистичких института и лабораторија.На подручју Мачванског управног округа анализе је радио Ветеринарски специјалистички институт и резултати су стизали до краја дана,јер је за епидемиологе најважније да се што пре добије резултат,како због тестираног лица, тако и због контаката са другим особама.

У Шапцу је, од стране команданта Градског штаба, посредством локалних медија,   био велики притисак на одговорне у Заводу,Округу,Општој болници ,али су одговрни у овим установама стручно и савесно обављали наложене мере и борили се са епидемијом.

Тренутно је у региону,окружењу и  бројним европским земљама поновни пораст броја заражених.У нашој земљи ћемо морати и надаље да се придржавамо наложених мера, како не би дошло до ескалације броја заражених као у наведеним земљама окружења.

Трнутно је епидемиолошка  ситуација добра,са 22 пацијента активно оболела на подручју целог Мачванског  округа.Претходних недеља тај број је био 13 оболелих.Углавном се ради о пацијентима блаже клиничке слике,али наглашава да се наложене мере не поштују.

Важно је да се локалне самоуправе придржавају Уредбе и одлука надлежних државних органа којима је прописано поступање у време епидемије.Препоруке Завода за јавно здравље, које се дају локалним самоуправма везано за догађаје, базиране су искључиво на мерама и препорукaма надлежних државних органа.Свако друго поступање повлачи одговорност руководства локалне самоуправе за поступање које није прописано мерама и одлукама надлежних државних органа.

Епидемија се укида када је 28 дана  непрекидно без потврђеног позитивног случаја.Све до тада епидемија траје и морају се поштовати наложене мере.Тестова има довољно,ту је и Ветеринарски специјалистички институт Шабац са својом кадровском и техничком опремљеношћу,ковид болница са својим кадровима и капацитетом ,тако да је ово подручје добро опремљено за епидемиолошку ситуацију и добар резултат који имамо.

Када је у питању број умрлих пацијената,за дијагнозу смрти потребна је одговарајућа процедура,која је сложена и захтева поступање више служби.По овом питању Завод за јавно здравље је редовно давао информације и дневне  извештаје.

Апелује на све присутне да се користе заштитне маске у затвореном простору,јер се једино тако спречава преношење вируса.Ту је и  редовна дезинфекција руку,али  и примена свих мера које су наложили Кризни штаб и Влада Републике Србије.

Обавештава представнике локалних самоуправа о вакцинацији против сезонског грипа и наводи да је обезбеђен довољан број јединица.Било је захтева од неких предузећа /Раух Коцељева/ у циљу вакцинације свих запослених,што је добро.Ако постоје слични захтеви потребно је обавестити Завод за јавно здравље, како би се организовали за овакве ситуације.

Важано је спровести вакцинацију против сезонског грипа,посебно због епидемиолошке ситуације и симптома који су слични симптомима грипа.Потребно је укључити савете за здравље у локалним самоуправама везано за епидемију COVID-19,али и за вакцинацију становиштва од сезонског грипа.   

 

 

Дата је реч в.д. директору Опште болнице Шабац.

Др Слободан Поповић,в.д.директор Опште болнице Шабац,поздравио је све учеснике састанка и захвалио се на позиву и прилици да обавести присутне о епидемиолошкој ситуацији и активностима које су током овог периода спроведене од стране Опште болнице Шабац и запослених у овој болници.

У овој ситуацији свима нам је потребан висок ниво одговорности и самосвести,поштовање институција и мера које су наложене, како би се изборили са епидемијом.Не смемо дозволити да се непажњом и непоштовањем мера догоди нешто што ће имати тешке последице по све нас.Треба спречити одржавање свих прослава и догађаја који би за последицу имали ширење заразе.И ако не постоји намера организатора оваквих догађаја,треба утицати да се спречи окупљање и ширење епидемије.

Имали смо два пика првог таласа,с тим да су у  првом пику  били добри резултати услед ванредног стања и активности државних органа у спровођењу наложених мера.Имали смо и прилику да научимо нешто о инфекцији COVID-19.У међувремену је дошло до релаксирања мера и недисциплине Шабачке  локалне самоуправе.Низом манифестација које су организоване, ово подручје постало је  једно од највећих жаришта,ако не и највеће жариште у Републици Србији сразмерно броју становника и броју заражених и хоспитализованих лица.Моменат непажње људи који су руководили градом, условио је да од краја јуна до краја августа у Општој болници Шабац буде хоспитализовано 839 пацијената.То су били пацијенти са упалом плућа,са  средње тешком и тешком клиничком сликом.На подручју читавог Мачванског управног  округа било је преко три хиљаде заражених лица.Општа болница Шабац је 09.јуна 2020.године  проглашена за Ковид болницу за подручје Мачванског округа.Овако обиман,комплексан и сложен посао Шабачка болница није имала од свог постојања.Овај број пацијената друге болнице на подручју Републике Србије нису имале.Једино је болница у Ужицу имала приближно исти број хоспитализованих лица,на чијем подручју живи 450.000 људи, где постоје три болнице и 10 домова здравља.

Општа болница Шабац је добором организацијом и квалитетним кадровима и опремом на граници издржљивости спровела лечење оволиког броја пацијената.Овако нешто не би смело да се понови, јер су људски капацитети ове болнице  преморени и исцрпљени трајањем епидемије.Благовремено и са великом озбиљношћу приступило се обезбеђењу опреме и  капацитета за оболеле,па је у једном моменту било чак 280 пацијената на респираторима,од 320 пацијената са средње тешком и тешком клиничком сликом.

Мора се схватити да епидемија још увек траје и да ће бити још пацијената и још заражених.Не смеју се заборавити пацијенти других обољења,хронични пацијенти,малигни и многи други.

Предлаже да се у наредном периоду континуирано одржавају састанци директора општих болница Шабац и Лозница ,са директорима домова здравља који гравитирају општим болницама ,како би спремно дочекали наредне дане.У ове састанке укључити представнике Завода за јавано здравље Шабац.

Одржана су два састанка са Домом здравља Шабац,како  би се утврдили правци даље сарадње и деловања у наредном периоду.Дошло се до неких добрих решења и треба наставити у овом правцу.Овим би се решавали витални проблеми свих пацијената,а не само ковид пацијената.

Већа дисциплина свих нас условиће мањи притисак на здравствене установе и здравствене раднике и мањи број заражених, јер се са епидемијом мора живети и радити.Ова епидемија је била велика непознаница и на гршкама смо много научили,како их убудуће не би понављали.Стечено искуство треба надограђивати.

 

Начелник Мачванског управног округа Владан Красавац,обавештава присутне да је у петак 25.септембра 2020.године у Специјалној болници за рехабилитацију Бања Ковиљача одржан састанак директора Републичког фонда здравственог осигурања са директором Филијале Шабац,шефовима испостава Филијале,директорима болница и домова здравља,представником  Завода за јавно здравље Шабац,апотекарске установе Лозница.Тема је била функционисање здравствене заштите и рад здравствених установа Мачванског управног округа у време пандемије корона вируса, заразне болести COVID-19.Директор Републичког фонда је истакла да је обезбеђена довољна количина неопходне здравствене опреме, лекова,медицинског материјала,дезинфекционих средстава од стране Републике Србије за потребе локалних самоуправа и здравствених установа на подручју Мачванског управног округа.

Сагласан је са предлогом директора Опште болнице Шабац о континуираном одржавању састанака директора општих болница са директорима домова здравља уз учешће Завода за јавано здравље.Неопходно је и константно информисање локалних самоуправа о епидемиолошкој ситуацији и мерама које су наложене од стране релевантних државних органа у циљу заштите становништва.

Увођење Ветеринарског специјалистичког института Шабац у здравствени  систем допринео је у великој мери и министар пољопривреде Бранислав Недимовић,који је у више наврата боравио у Шапцу и Ветеринарском институту.Лично се уверио у оспособљеност ове установе за активности у време епидемије, кадровске потенцијале и техничку опремљеност.И Мачвански управни округ је својим обраћањем ресорном министарству дао допринос увођењу Ветеринарског специјалистичког института у здравствени систем.

Након уводног дела дата је реч представницима локалних самоуправа ,како би изнели своја искуства и примере везано за епидемиолошку ситуацију у својој средини.

За реч се јавио представник општине Љубовија.

Милан Тофиловић,шеф Кабинета председника општине Љубовија је поздравио присутне у име председника општине Милана Јовановића који је одсутан због раније преузетих обавеза.Наводи да је од самог почетка епидемије активно учествовао у спровођењу мера које је наложио Кризни штаб и Влада Републике Србије,јер је у том периоду био заменик председника општине Љубовија.Наводи пример неке наслеђене навике народа овога краја да организују Народни вашар на дан 11.септембар  у Доњој Љубовиђи.Нико није означен као организатор ове светковине,а локлна  самоуправа није могла да утиче на овај догађај.И 08.новембра се традиционално одржава вашар на празник Митровдан.Мишљења је да треба порадити на нивоу система.

 У општини имају једног комуналног инспектора за подручје општине Љубовија.Мишљења је  да је свест народа на вишем нивоу, што се види и у свакодневном животу и понашању људи.Све више њих користи заштитне маске и на отвореном простору, што је велики помак у односу на неко пређашње време.Као гранична општина са Републиком Српском имају ситуацију да је одређени број људи радно ангажован и прелази из Љубовије у Братунац и обратно.Апелује на самоконтролу и свест тих људи који прелазе границу, јер је са друге стране границе блажи режим контроле.Све друго је у реду,информације Завода за јавно здравље су свакодневне,као и комуникација Дома здравља са Општом болницом.Такође, постоји добра сарадња са полицијском управом.

Александар Ђукић,заменик председника општине Љубовија такође је упознат са ситуацијом у општини Љубовија.У време епидемије овај крај посећује велики број туриста  из различитих крајева наше земље.Туристи у великој мери не поштују наложене мере,не користе заштитне маске у продавницама и другим објектима затвореног типа,што представља потенцијалну опасност од епидемије.

Такође наводи проблем  евидентирања  лица која су била у контакту са зараженом особом.Не евидентирају се  сви контакти и то је проблем, јер треба евидентирати све контакте са зараженом особом.Неопходно је укључити и локалне медије, како би се подстакли грађани да пријаве контакте. 

 

Начелник Мачванског управног оккруга наводи да у контроли спровођења  наложених мера  раде три републичка санитарна инспектора ,од којих је један тренутно на боловању,што је очигледно недовољан број за Управни округ са два града и шест општина.Зато апелује на локалне самоуправе да у контролу спровођења мера укључе и  ангажују комуналну полицију,комуналну инспекцију и припаднике полицијске управе.

 

Дата је реч председнику општине Владимирци.

Горан Зарић,председник општине Владимирци истиче да је епидемиолошка ситуација у општини Владимирци стабилна Грађани се придржавају наложених мера које су прописане.Контролу спровођења мера  спроводи комунални инспектор. Мишљења је да је тема седнице Савета одлична и изузетно корисна за све присутне учеснике.Известиоци теме др Бранко  Вујковић и др Слободан  Поповић су све присутне упознали са корисним информацијама које треба и надаље спроводити у пракси сваке локалне самоуправе.Наглашава да је у општини Владимирци у правом тренутку обезбеђен ренген апарат који више деценија није био у употреби,што ће у великој мери помоћи становницима не само Владимираца, већ и суседних општина у остваривању здравствене заштите.

 

Дата је реч представнику општине Крупањ.

Зоран Зарић,председник Скупштине општине Крупањ,поздравио је начелника Управног округа, све учеснике седнице и известиоце који су  изнели важне информације на тему данашње седнице Савета.Саопштио је податак да је са данашњим даном у ковид амбуланти општине Крупањ било 2072 прегледа.У првом пику је било само шест  заражених  пацијената,од којих је двоје преминуло.У другом пику је било 87 заражених пацијената и три преминула пацијента.Мишљења је да је  здравствени систем тај који игра одлучујућу улогу у време короне.У потпуности подржава предлог др Слободана  Поповића везано за континуирано одржавање састанака директора општих болница са директорима домова здравља.Општина Крупањ је највећи део оболелих пацијената /од њих 87/, 80 пацијената лечила у кућним условима.Лекари из ковид амбуланте Крупањ били су у обавези да пацијенте свакодневно позивају.На тај начин нису оптеретили Општу болницу Лозница,а ни Ковид болницу Шабац.Углавном се радило о лаким и средње тешким случајевима.Овом приликом се захваљује Заводу за јавно здравље Шабац,због сарадње која је била на изузетно високом професионалном нивоу.Похвално се изразио о ефикасном раду Ветеринарског специјалистичког института Шабац,који је истог дана достављао резултате тестирања,што није био случај са другим институтима и лабораторијама.Тренутна епидемиолошка ситуација у Крупњу је доста стабилна,јер у протеклих 14 дана нема новооболелих.Наложене мере се добро поштују.Одржавање вашара у Крупњу није било, у складу са мером која је донета када су у питању окупљања.

 

        Дата је реч представнику града Лознице..

        Дејан Сталовић,градски менаџер у граду Лозница,упутио је  поздраве градоначелника Видоја Петровића,грађана Лознице и у  своје лично име  учесницима седнице,наглашавајући да је у овом тренутку у граду Лозници епидемиолошка ситуација стабилна.У јуну месецу је било критично у Лозници,што је добро познато Општој болници Лозница и Заводу за јавно здравље Шабац.

   Градска управа Лознице уложила је велики труд и напор да се ова ситуација што мање одрази на грађане овог краја.Спровођене су бројне мере и активности током свих ових дана.Вршена је дезинфекције града ,прали су улице и шеталишта, коришћењем дезинфекционих средстава која су узели од водовода.Сарадња са Полицијском управом је била одлична.Дезинфиковане су просторије полицијске управе,ватрогасаца,пограничне службе ,просторије Градске управе.Примењују се мере које су наложене везано за употребу заштитних маски,мерење телесне температуре,у Скупштинским просторијама су постављени пластични паравани.

   Тачно је да је током јуна месеца било два, три окупљања,али је у међувремену стигла забрана коју спроводи и контролише комунална полиција.

   Поменут је пример добре праксе у одржавању Вуковог сабора,који је успешно организован у складу са наложеним мерама.Мишљења је да постоји добра сарадња са Округом, Заводом за јавно здравље Шабац,Општом болницом.У потпуности подржава предлог одржавања састанака општих болница са домовима здравља.

 

        Дата је реч председнику општине Богатић.

        Милан Дамњановић,председник општине Богатић захвалио се начелнику Управног округа Владану Красавцу  на подршци коју пружа новоизабраним председницима општина, Општој болници Шабац и Заводу за јавно здравље Шабац, са којима општина Богатић има одличну сарадњу.Епидемиолошка ситуација у општини Богатић је стабилна.

   Први талас епидемије у овој општини прошао је одлично,јер није било заражених.У другом пику је, услед окупљања великог броја људи у једном угоститељском објекту, дошло до ескалације броја инфицираних и заражених лица.

   У другој половини августа месеца у Богатићу је  дошло  до укидања ванредне ситуације и од тог периода до данас стање је стабилно. Јавно комунално предузеће континуирано врши дезинфекцију улица, установа и објеката.Проблем је велики притисак грађана на организовање светковина у салама,али за сада се  овај проблем држи под контролом.Проблем представља и  један угоститељски објекат који се третира као башта ,али без поштовања обавезне дистанце.Комунални инспектор је у овом случају  реаговао.

   Вашар у Богатићу  је одржан на приватном поседу, у малом обиму,не као претходних година,а организатори су упозорени о обавезним мерама које треба применити. Подржава одржавање састанака као корисну и потребну иницијативу. 

Дата је реч представнику општине Коцељева.

 Славица Ранковић,заменик председника општине Коцељева,наводи да је у општини Коцељева тренутно оболелео једно лице.Наглашава одличну сарадњу са др Слободаном  Поповићем и др Бранком  Вујковићем.Мишљења је да људи још увек нису у довољној мери свесни пандемије и епидемије у којој се налазимо.Све мере које је Кризни штаб наложио спровођене су у потпуности.Сајам зимнице није одржан управо због окупљања великог броја грађана.Мишљења је да су угоститељски објекти небезбедни, јер се окупља велики број младих људи.Наводи да је људски фактор битан, посебно код пријављивања контаката са зараженим особама.

 

     Дата је реч представнику општине Мали Зворник.

     Милош Радојчић,заменик председника општине Мали Зворник,истиче да је у општини епидемиолошка ситуација стабилна.Сагласан је са претходним колегама у свему што је речено.Наводи проблем грађана који прелазе у Републику Српску у циљу набавке горива и начина њиховог  евидентирања,а што није потребно за грађане Републике Српске који свакодневно долазе у Мали Зворник.Исти проблем је и са запосленима са обе стране границе,који свакодневно прелазе ради посла. 

Разлог је што мере у Републици Српској и Србији нису компатибилне од самог почетка епидемије.

 

 

        Како више није било дискусије,овим је друга тачка дневног реда закључена.

 

        Прешло се на трећу тачку дневног реда:

        3.Текућа питања.

 

        У оквиру треће тачке дневног реда начелник Мачвнског управног округа Владан Красавац  се захвалио локалним самоуправама које су 13.септембра 2020.године  упутиле своје делегације у Јасеновац,на Дан обележавања Светих новомученика јасеновачких.Мачвански управни округ је био једини округ у Републици Србији који је са својим локалним самоуправама организовано присуствовао овом значајном догађају.Обележавању овог значајног датума одазвали су се представници града Лознице и општина Владимирци и Богатић.Представници општина Љубовија и Мали Зворник нису успели да отпутују, јер нису имали урађен тест за улазак у Хрватску.Похвалу Мачванском управном округу упутило је  и Министарство државне управе и локалне самоуправе.

   Са оваквим активностима ,које су од значаја за подршку нашем народу и ван граница Републике Србије, Мачвански управни округ ће и убудуће наставити,заједно са локалним самоуправама са овог подручја.

 

         Како више није било пријављених за дискусију, начелник Мачванског управног округа Владан Красавац  је закључио Четврту    седницу Савета Мачванског управног округа.

 

     Начелник Владан Красавац се захвалио известиоцима др Бранку Вујковићу в.д. директору Завода за јавно здравље Шабац,  др  Слободану Поповићу в.д. директору Опште болнице Шабац на стручном и професионалном информисању на тему епидемиолошке ситуације, члановима Савета Управног округа  на дискусији  која је била изузетно садржајна и представницима средстава информисања који су медијски пропратили овај догађај у циљу благовремене и потпуне информисаности грађана о активностима и раду Мачвнског управног округа.

 

 

ЗАКЉУЧЦИ      СА СЕДНИЦЕ САВЕТА

 

 

 

1.Континуирано одржавање састанака директора општих болница Шабац и Лозница, са директорима домова здравља који гравитирају општим болницама , уз активно учешће представника Завода за јавно здравље Шабац, у циљу одржавања  стабилне епидемиолошке ситуације.

 

2.Наставити са применом мера прописаних од стране Кризног штаба и Владе Републике Србије.   

 

 

 

          Седница Савета Мачванског управног округа  завршена је  у  13:00  часова.

 

 

                                                                                                               Кабинет начелника

                                                                                                               Владана Красавца

 

;

 

GRAĐANI REPORTERI

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH