ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

11.10.2020 Roditelji nestalih beba na protestu u Beogradu: Naša borba predugo traje

U Srbiji više od 2.000 roditelja traži istinu o bebama rođenim pre dve, tri i više decenija, za koju im je u porodilištima rečeno da su umrla, u šta sumnjaju, jer mnogi od njih nikada nisu dobili ni tela dece, ni prateću dokumentaciju. Roditelji nestalih beba održali su 10. oktobra na beogradskom Trgu Republike protestni skup sa ciljem da još jednom skrenu pažnju javnosti na sudbinu dece za koju veruju da su im po rođenju oteta, a zatim prodata ili data na usvajanje.Oni su se okupili i kako bi pozvali nadležne institucije u Srbiji da rasvetle okolnosti pod kojim su njihova deca nestala.

"Mi smo ogorčeni, mi smo besni, mi smo čemerni, razočarani, mi smo izgubljeni ljudi, ljudi bez pravde", navela je u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) nakon protest Ana Pejić iz Rume, sekretarka Udruženja roditelja nestalih beba Vojvodine, koja i sama decenijama traga za odgovorom o sudbini devojčice koju je rodila u avgustu 1988. u porodilištu u Sremskoj Mitrovici, a za koju joj je dva dana posle porođaja rečeno da je preminula.

Zakon o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji, stupio je na snagu 11. marta 2020. godine, a u članu 17 propisuje se da je rok za pokretanje postupaka pred sudom u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu.

Osnovne zamerke koje su roditelji izneli na zakon jeste to da on roditeljima, umesto odgovora šta se desilo sa nihovom decom - nudi novčanu naknadu.

 

https://www.facebook.com/NasaBorba/videos/988060998337935  - VIDEO PRILOG - PROTEST ISPRED RTS-a

 

Zakon o nestalim bebama u Skupštini uprkos protivljenju roditelja

Roditelji nestalih beba u Srbiji traže povlačenje zakona

Zaštitnik građana Srbije Zoran Pašalić izjavio je 11. septembra u danu kada je isticao zakonski rok za pokretanje sudskih postupaka za utvrđivanje činjenica o nestalim bebama, treba da bude produžen za više od mesec i po dana koliko je trajalo vanredno stanje uvedeno zbog epidemije COVID-19, jer su u tom periodu uredbom Vlade Srbije prestali da teku svi rokovi u sudskim postupcima.

Od momenta usvajanja zakona nadalje, sve ono što se desilo, roditelji nestalih beba smatraju "razvlačenjem i dobijanjem na vremenu", izjavila je za RSE Ana Pejić.

"Ova naša borba i neizvesnost traje već predugo. Apsolutno se ništa nije pomerilo, nijedan sudski postupak, nijedan predmet. Sve ovo je urađeno u svrhu razvlačenja, računajući da smo mi svi u godinama i da ćemo uskoro zaboraviti i gde smo se porodili a ne kako smo se porodili", izjavila je Pejić.

Srbiju je na donošenje posebnog zakona, koji bi bio pravni okvir za rešavanje svih slučajeva "nestalih beba", obavezala presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu iz 2013. u slučaju jedne od majki Zorice Jovanović.

Decenija i po potrage za nestalim bebama

Presuda koju je 2013. Evropski sud za ljudska prava doneo protiv Srbije u slučaju Zorice Jovanović, koja je tužila državu, jer više od trideset godina nije dobila odgovor na pitanje šta se desilo sa bebom za koju joj je u porodilištu u Ćupriji rečeno da je umrla dan nakon rođenja, bio je ključan momenat.

U toj presudi naloženo je da se pitanje nestale dece mora sistemski rešiti, a predlog zakona u Skupštini se našao gotovo šest godina nakon isteka roka koji je Srbija dobila od Saveta Evrope.

U Srbiji više od 2.000 roditelja, okupljenih u udruženjima, traži istinu o bebama rođenim pre dve, tri i više decenija, za koju im je u porodilištima rečeno da su umrla, u šta sumnjaju, jer mnogi od njih nikada nisu dobili ni tela dece, ni prateću dokumentaciju.

 

Izvor: https://www.slobodnaevropa.org/a/30886321.html

Video snimak: Udruzenje roditelji nestalih beba Vojvodine i Naša Borba - Наша Борба

 

GRAĐANI REPORTERI

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH