ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

16.10.2020 Саопштење за медије начелника Мачванског управног округа

Саопштење за медије начелника Мачванског управног округа, Владана Красавца преносимо у целости

 

Поштовани грађани Мачванског управног округа,

Тренутна епидемиолошка ситуација на подручју нашег Управног округа  је стабилна са повременом појавом мањег броја оболелих од COVID-19 у појединим локалним самоуправама. Тренутан број оболелих на територији Управног округа износи 18 пацијената.

Република Србија се већ налази на удару трећег таласа корона вируса, што се најбоље види по нестабилној епидемиолошкој ситуацији у Београду, Крагујевцу, Новом Пазару и Ваљеву. По анализи епидемиолога, овај трећи талас трајао би најдуже  и то до фебруара месеца наредне године, јер су климатски услови специфични/снег, велика влажност, проводи се више времена у затвореном простору/, али се поклапа и са периодом сезонског грипа.

Србија је окружена земљама у којима је тренутно дошло до експанзије корона вируса, тако да је подручје Балкана ново европско жариште.

Како би епидемиолошка ситуација на подручју Мачванског управног округа и даље била стабилна, неопходно је да се сви наши грађани придржавају мера које су прописали Кризни штаб и Влада Републике Србије.

С тим у вези Кризни штаб је позвао грађане да инспекцијама пријаве непоштовање епидемиолошких мера које примете. Санитарна инспекција Министарства здравља и комуналне инспекције које су у надлежности локалних самоуправа појачале су активности на терену у циљу контроле примене мера.

Овом позиву се одазвало доста грађана Републике Србије, пристигло је велики број пријава, а  законодавац је прописао и новчане казне за све који не примењују прописане мере.

Непоштовање превентивних мера грађани могу пријавити путем јединственог Контакт центра за инспекције и то посредством портала www.inspektor.gov.rs или позивом на број телефона 011/ 63-50-322.

Да би се спречило укрштање вируса и заштитили хронични болесници, труднице и лица старија од 65 година од сезонског грипа, у Заводу за јавно здравље Шабац допремљено је 18.960 доза вакцине за потребе становништва Мачванског управног округа. Због великог интересовања грађана, у новембру месецу ће  бити  обезбеђене додатне количине вакцине.

На седници Савета Мачванског управног округа која је одржана 01.октобра све локалне самоуправе су преко чланова Савета информисане о епидемиолошкој ситуацији и мерама које је неопходно примењивати у наредном периоду. То се пре свега односи на обавезно коришћење заштитних  маски у затвореном простору, држање прописане дистанце, употребу дезинфекционих средстава, одржавање хигијене.

 

Будимо одговорни. Чувајмо себе и своје најближе.

                                                                                                          Кабинет начелника

                                                                                                           Владана Красавца 

 

GRAĐANI REPORTERI

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH