ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

05.11.2020 Тачи и друге вође бивше ОВК оптужени за киднаповања и убиства

Тужилаштво Специјалног суда у Хагу терети Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Јакупа Краснићија и Реџепа Сељимија да су починили ратне злочине незаконитог или произвољног хапшења и лишавања слободе, суровог поступања, мучења и убиства.

Терети их и да су злочине против човечности, као што су затварање, други нехумани поступци, мучење, убиство, присилни нестанци лица и прогони, чинили од марта 1998. до септембра 1999. године.

 

"На неколико локација широм Косова, као и у Куксу и Цахану у северној Албанији, припадници Ослободилачке војске Косова (ОВК) извршили су кривична дела из оптужнице над стотинама цивила и лица која нису учествовала у непријатељствима. Жртве су лица за која се подозревало да не подржавају ОВК и касније привремену владу Косова, и то: Срби, Роми и Ашкалије; католици; цивили за које се веровало да сарађују са српским властима или да комуницирају са Србима; Албанци који су подржавали Демократски савез Косова или били повезани са том странком, као и са другим странкама за које се сматрало да су против ОВК; Албанци који се нису придружили ОВК или нису подржавали ОВК, и лица која су на основу свог тренутног или бившег запослења важила за противнике ОВК", наведено је у оптужници.

Потврђена оптужница наводи да су Хашим Тачи, Кадри Весељи, Реџеп Сељими и Јакуп Краснићи индивидуално кривично одговорни по разним облицима кривичне одговорности за кривична дела из оптужнице која су извршена у контексту оружаног сукоба немеђународног карактера на Косову и која су чинила део раширеног и систематског напада на лица за која се сматрало да су противници ОВК.

Информација о датуму и времену првог приступања суду Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија, пред судијом за претходни поступак, биће објављена ускоро.

По хапшењу које је 4. и 5. новембра извршило Специјализовано тужилаштво, Хашим Тачи, Кадри Весељи, Реџеп Сељими и Јакуп Краснићи су 4. и 5. новембра доведени у притворски објекат Специјализованих већа Косова у Хагу

Судија за претходни поступак Специјализованих већа је 26. октобра 2020. потврдио оптужницу против Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија.

Жртве могу да се јаве да учествују у поступку 

По објављивању потврђене оптужнице, жртве кривичних дела из оптужнице могу да се пријаве да учествују у судском поступку, уколико могу да покажу да су претрпеле штету, укључујући физичку, душевну или материјалну штету, као директан резултат кривичних дела из потврђене оптужнице.

"Глас жртава је неопходан ради остваривања правде. Посредством свог заступника, жртве које учествују у поступку могу да остваре права која су им дата према нашим меродавним прописима и да се постарају да се њихов глас чује пред надлежним судијама", рекла је председница Екатерина Трендафилова.

Жртве које учествују у поступцима пред Специјализованим већима образоваће једну или више група. Свака од ових група ће учествовати у поступку преко адвоката који има улогу заступника жртава.

Секретар Фиделма Донлон је рекла да је учешће жртава у поступку кључна одлика установе.

Говорећи о важности учешћа жртава, специјализовани тужилац Џек Смит је рекао: "Кривична дела у оптужници коју је поднела моја служба су тешка дела и старајући се о томе да се правда задовољи, не смемо изгубити из вида патњу жртава. Учешће у поступку може жртвама улити снагу и обезбедити да се чује њихов глас."

Извор: РТС - https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/134/hronika/4139602/optuznica-taci-veselji-seljimi-.html

 

GRAĐANI REPORTERI

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH