ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

14.11.2020 Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti

Svetski dan dijabetesa obeležava se 14. novembra u više od 160 zemalja širom planete i predstavlja najveću kampanju u svetu posvećenu ovoj hroničnoj bolesti. Prema proceni Instituta za javno zdravlje od dijabetesa boluje približno 710.000 osoba ili 13,2 odsto odraslog stanovništva republike Srbije. Šećerna bolest je metabolička bolest savremenog doba, broj obolelih je u stalnom porastu i procenjuje se da je broj ljudi u svetu sa ovim problemom veći od  420 miliona. Predviđanja Svetske federacije za dijabetes nisu sjajna - očekuje se da broj odraslih između 20 i 79 godina sa dijabetesom dostigne 629 miliona do 2045. godine.

Dijabetes se javlja kada pankreas više nije u stanju da proizvede insulin, ili kada organizam ne može adekvatno da iskoristi postojeći insulin, koji je hormon koji pomaže da glukoza uđe u ćelije, u svrhu proizvodnje energije.

Šećerna bolest često počinje neopaženo i bez simptoma i vrlo često se otkrije u kasnijoj fazi kada je moguće da dođe do nekih komplikacija. Simptomi povišene glikemije se javljaju kada postoji viša vrednost šećera u krvi kroz duži vremenski period i to su zamor, učestalo i obilnije mokrenje, pojačana žeđ, smetnje vida, gubitak u telesnoj masi. Važno je da se bolest otkrije na vreme, a to je moguće samo preventivnim pregledima i merenjem glikemije u krvi i kada pacijent nema nikakve tegobe. Ukoliko se bolest otkrije na vreme, nivo šećera može da se normalizuje i da se bolest drži pod kontrolom. To podrazumeva redovno uzimanje propisane terapije i promenu stila života. Dobra kontrola dijabetesa, odlaganje ili izbegavanje komplikacija povezanih sa dijabetesom se obezbeđuje adekvatnom ishranom, redovnom fizičkom aktivnošću i pravilnom upotrebom lekova.

Prema podacima Registra za dijabetes Zavoda za javno zdravlje Šabac tokom 2019. godine na Mačvanskom okrugu registrovano je ukupno 545 osoba sa dijabetesom. Od toga sa dijabetesom tipa 1, ukupno 11 osoba (7 muškaraca i 4 žene) i 534 osobe sa  dijabetesom tipa 2  (264 muškaraca  i 270 žena).

Osobe obolele od dijabetesa spadaju u jednu od najugroženijih grupa stanovništva kada je u pitanju obolevanje, ali i nastanak komplikacija, izazvanih virusom Covid 19, stoga one treba da obrate posebnu pažnju i primenjuju sve mere predostrožnosti, kako bi se zaštitili od infekcije.

Svake godine kampanja Svetskog dana dijabetesa fokusira se na određenu temu koja traje jednu ili više godina, a ovogodišnja je - „Medicinska sestra i dijabetes“. Ona ima za cilj podizanje svesti o ključnoj ulozi koju medicinske sestre imaju u pružanju podrške ljudima koji žive sa dijabetesom.

U našoj zemlji prethodnih godina pokrenuta je akcija "Dijabetes revolucija", na cijem su čelu braća Rajić, jedini licencirani treneri za rad sa dijabetičarima, koji se bore da obezbede ljudima koji imaju dijabetes tip 1 i tip 2 lakši, lagodniji i srećniji život. Cilj ove organizacije je da dijabetičari dobiju više trakica za merenje šećera, kao i iglica, a takođe pokušavaju da ostvare da senzor za merenje šećera bude o trošku države.

СТАВОВИ ИЗНЕТИ У ПОДРЖАНОМ МЕДИЈСKОМ ПРОЈЕKТУ НУЖНО НЕ ИЗРАЖАВАЈУ СТАВОВЕ ОРГАНА KОЈИ ЈЕ ДОДЕЛИО СРЕДСТВА. Пројекат" ЗА ЗДРАВУ ПОРОДИЦУ: Превенција болести-промоција здравља"  суфинансиран је из буџета Општине Богатић у 2020. години.

 

GRAĐANI REPORTERI

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH