ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

20.11.2020 Састанак Радне групе за имплементацију Пројекта "Јадар" у Влади Републике Србије

Кабинет начелника Мачванског управног округа: ИЗВЕШТАЈ са састанка Радне групе за имплементацију Пројекта"Јадар"

Радна група за имплементацију Пројекта "Јадар",коју је формирала Влада Републике Србије,одржала је у четвртак 19.новембра 2020.године састанак,којем је председавала потпредседник Владе и министар рударства и енергетике Зорана Михајловић.Као члан Радне групе сатанку је присуствовао и Владан Красавац,начелник Мачванског управног округа.

Реч је о Пројекту који је стратешки важан не само за Мачвански управни округ већ и за Републику Србију у целини.

"Министарство рударства и енергетике је заједно са Компанијом Рио Тинто,али пре свега заједно са грађанима Србије,посебно са грађанима и грађанкама Мачвнског округа овде,данас,у реализацији једног великог,огромног, стратешки важног пројекта,који треба да омогући не само развој Србије,него просто да помогне на оном путу ка једној  зеленијој и бољој економији и бољем свету на којем треба да радимо сви заједно.Веома је важан Пројекат "Јадар",толико важан да мислим да са нашег састанка треба послати неколико порука свима ,а на овом Пројекту ћемо сви заједно радити"рекла је између осталог Зорана Михајловић у свом обраћању,након одржаног састанка.

Пројекат је многоструко важан, јер омогућава отварања нових радних места и останак људи у овим крајевима.Реч је о модерном начину искоришћавања јадарита и савременој технологији за производњу литијума.Од значаја је напоменути да се овим Пројектом не нарушава животна средина,већ напротив човекова средина ће се   очувати.У циљу његове успешне  реализације укључена су  бројна министарства.

Компанија Рио Тинто је аустралијски гигант који је присутан у бројним земљама света, запошљава преко 45000 људи,а Пројекат је добио подршку влада Америке, Велике Британије и Аустралије, самим присуством амбасадора поменутих земаља на данашњем састанку.

У наредном периоду грађани Србије и Мачванског управног округа имаће прилику да се директно  информишу о начину експлоатације јагарита,складиштењу отпада, изгледу простора и природне средине  након експлоатације.

Рударству,као привредној грани  ће се у наредном периоду посветити много већа пажња, него што је то до сада био случај,јер је Србија земља са великим природним потенцијалима и рудним  богатством који нису у пуној мери стављени у функцију.

Дијалог,сарадња и партнерство са Владом Републике Србије и локалним заједницама су важни за реализацију овог Пројеката.Присутна је посвећеност Компаније Рио Тинто развоју Јадра,па ће на крају инвестиције ово бити један савремен рудник,а у  Србији ће се производити три финална производа.У наредном периоду Компанија Рио Тинто  ће уложити 200 милиона америчких долара, тако да ће са досадашњим средствима инвестиција износити преко 450 милиона америчких долара.Пројекат ће омогућити отварање преко 2000 радних места,навела је између осталог Марни Финлинсон,генерална директорка за борате и литијум Компаније Рио Тинто.

Изражавајући захвалност што је данас присутан  састанку,начелник Владан Красавац је истакао важност Пројекта "Јадар", за Мачвански управни округ,  истовремено наглашавајући значај његове  реализације уз поштовање највиших еколошких стандарда.За реализацију је кључна комуникација са људима, који живе на простору Јадра.

"Поред бројних инвестиција,завршетком радова на ауто путу Рума-Шабац,моста преко Саве и брзе саобраћајнице Шабац-Лозница,уз реализацију Пројекта"Јадар", Мачвански управни округ у будућности очекује убрзани привредни развој.То је једна реалност која се може остварити ако се сви субјекти усагласе и договоре.Кључни фактор је грађанство које мора бити у потпуности информисано о свим детаљима.Поред жеље за великим привредним развојем, присутна је и жеља за очувањем животне  средине и очување здравља наше деце" изјавио је начелник Мачванског управног округа Владан Красавац.

                                                                                                  Кабинет начелника

                                                                                                   Владана Красавца

 

GRAĐANI REPORTERI

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH