ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

01.08.2015 Trenutno stanje poljoprivrednih useva u opštini Bogatić

Usled dužeg sušnog perioda i visokih dnevnih temperatura došlo je do velikog „ stresa“ kod većine ratarskih kultura (jari usevi kao što su kukuruz i soja).

Kukuruz se trenutno nalazi u fazi nalivanja zrna, gde visoke dnevne temperature i nedostatak vlage u zemljištu, značajno mogu uticati kako na visinu planiranog i očekivanog prinosa, tako i na njegov kvalitet. Na nekim parcelama  pod kukuruzom, primećena je i znatno slabija oplodnja, tj.pojava klipa kukuruza sa malo ili bez zrna. Ovakvi  simptomi  se ređe javljaju kod onih poljoprivrednih proizvođača koji  vode računa o pravilnoj i izbalansiranoj ishrani (đubrenju) biljaka, a po savetu i preporuci poljoprivrednih stručnjaka.

Na  teritoriji opštine Bogatić merkatilni kukuruz je posejan na površini od 11 hiljada hektara, silažni kukuruz na 27  i kukuruz šecerac na 1 hektar. Pod merkantilnom sojom je 1.5 hiljada hektara, dok je merkantilni suncokret zasađen na površini od 200 hektara.

Soja, koja je pre oko mesec dana bila u veoma dobrom stanju, usled velike suše i napada štetočina (grinje), ne obećava mnogo, kako u prinosu, tako i u kvalitetu.

Suncokret koji dobro podnosi sušu, takođe je ugrožen.  Najavljena otkupna cena za rod 2015.godine je oko 42din/kg.

Treba naglasiti da su i proizvođači duvana u Mačvi u velikom problemu, jer usev duvana nije kao prethodnih godina, manji  je prinos i lošiji  kvalitet.

Proizvođači voća i povrća, koji intenzivno ulažu u proizvodnju (zalivanje, đubrenje, zaštita) mogu da očekuju bogatiji rod.

„Obilazeći  teren, i zasejane parcele uverio sam se da su uglavnom  sva  sela opštine Bogatić pogođena sušom i da se najozbiljnije treba pripremiti za naredni period uz odgovarajuće agrotehničke mere, kako bi se ubuduće smanjila šteta od suše“ -rekao je  Dejan Sinđic, diplomirani inženjer poljoprivrede.

D.Ostojić

 

Proizvodnja medijskih sadržaja “Perfect” Bogatić, po Zakonu o javnom informisanju i medijima, sufinansira se iz budžeta Opštine Bogatić, po (delimično) prihvaćenom projektu i ugovoru od 09.06.2015.do 09.03.2016.

 

 

 

GRAĐANI REPORTERI

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

12.03.2020 ВЕЛИКИ УСПЕХ ДЕЦЕ БЕЛОТИЋА

У оквиру пројекта Министарства просвете и спорта “Покренимо нашу децу” и Aqua Vivе, на конкурсу на ком је учествовао велики ...

07.03.2020 Теодорова субота у Богатићу

Као онај који управља кораке своје према светлости свеће коју носи пред собом, тако и ми данас исправљајући своје кораке ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

14.11.2018 Зашто окрећемо главу-Витез Кo- ја?

Na прометном месту, пред седмогодишњом ћерком која вриштећи моли млађу особу да јој због мизерних разлога не бије оца, поново је изостала реакција ...
 
VRH