ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

21.02.2021 Dijana Budisavljević - Ratna herojina koja je spasla 12 hiljada dece iz logora

Priča koja prati ratne zločine i okrutno nasilje u filmskom ostvarenju “Dara iz Jasenovca” podsetnik je koliko je nedužnih ljudi stradalo u koncetracionom logoru Jasenovac. Pored 60.234 deteta ubijenog u ustaškim logorima smrti, postojalo je još dvanaest hiljada kojima je data šansa da prežive. Tu šansu dala im je Dijana Budisavljević, Austrijanka koja je za srpsku istoriju učinila je ono što ni jedna nacionalna heroina nije – spasla je iz ustaških logora u Hrvatskoj 12.000 srpske dece.

Diana Obekser rođena je u Austriji, u gradu Insbruku, a pre udaje za svog supruga, doktora Julija Budisavljevića, radila je kao medicinska sestra. Bračni par se 1919. godine preselio u Zagreb, kada je njen suprug dobio mesto profesora na Univerzitetu u Zagrebu.

Tokom Drugog svetskog rata u Kraljevini Jugoslaviji, nacistički orijentisani hrvati započeli su kampanju protiv Srba, Jevreja i Roma. To je uzrokovalo otvarajne mnogobrojnih logora u Hrvatskoj. Kada je Diana Budisavljević čula o torturi dece u koncentracionom logoru Lobor tokom oktobra 1941. godine, ona je, zajedno sa Markom Vidakovićem i Đurom Vukosavljevićem, pokrenula kampanju pod nazivom “Akcija Dijane Budisavljević”.Akcija je podrazumevala spašavanje i zbrinjavanje srpske dece i žena iz brojnih logora, uključujući i najozloglašeniji među njima – Jasenovac.

Dijana je svoju akciju počela oktobra 1941. godine kada se uputila u improvizovani ustaški logor u Loborgradu odakle je uspela da u prvom zahvatu izvuče 174 dece. Za svako dete je vodila pedantnu dokumentaciju koja je uključivala sve dostupne podatke na osnovu kojih bi deca kasnije bila identifikovana i pronađena. Njenoj akciji priključuje se više od stotinu ljudi. Prikupljaju pomoć u hrani, lekovima, odeći i obući, a zahvaljujući Dijaninom poznanstvu s nemačkim oficirom Kocijanom organizovano je i oslobađanje dece. U uniformi Crvenog krsta odlazila je u logore i pomagala zatočenim mališanima, oporavljenoj deci nalazila je smeštaj i odvajala ih od roditelja da bi im spasla život. Majke su joj davale decu, kako beleži u dnevniku, uvek uz pitanje hoće li ih ikada ponovo videti, a ona im je ulivala poverenje. O toj akciji ona je vodila dnevnik na nemačkom jeziku od druge polovine oktobra 1941. do 1. oktobra 1945. godine. Taj materijal je, međutim, ostao nepoznat narednih 58 godina, a sa njim i priča o jedinstvenom i veličanstvenom podvigu.

 

 

Od 15.536 dece koje je Diana Budisavljević spasila tokom Drugog svetskog rata, 3.254 je umrlo tokom ili nedugo nakon spašavanja, izmučeni, gladni i bolesni, dok je više od 12.000 preživelo rat. U toku akcija spašavanja, ubijeno je 11 članova Dijaninog tima. U stalnom kontaktu sa zaraženom decom i sa strahotama kojih se nagledala u logorima, ova mlada majka dve ćerke ugrozila je i sopstveno zdravlje. "Odlazim kod prof. Kogoju zbog jakog ispadanja kose. Od odlaska ljeti u logore ispalo mi je vise od polovice kose i ono još uvijek traje", beleži u dnevniku. Preležala je tifus i preživela tri nervna sloma.

Posle rata ova herojina je skoro potpuno zaboravljena. U Jugoslaviji nije javno pomenuta decenijama, pre svega zbog toga što vlast nakon rata nije gledala na nju blagonaklono, kao na heroja rata. Diana je sa suprugom živela u Zagrebu do 1972. godine kada su se preselili nazad u Insbruk. Od kraja rata nije govorila o svojoj akciji spašavanja i do svoje smrti, 1978. godine, se nije oporavila od posledica obilaska logora.

“Dnevnik Diane Budisavljević 1941-1945” izdat je u Zagrebu 2003. godine i sačinjen je od 388 prevedenih zapisa sa nemačkog. U zapisima je Dijana opisivala uslove u kojima su se nalazila deca logoraši, njihova mučenja, stradanja i umiranja, svoj strah za decu, ali i za sebe.

Osim toga, Diana je zapisivala i susrete i razgovore sa nekim od najvećih ratnih zločinaca tog vremena, odgovornih za genocid u NDH. Ovaj dnevnik bio je i okidač za značajnije interesovanje za lik Diane Budisavljević i za njene humane podvige.

Prošle godine objavljen je i film koji nosi ime “Dnevnik Diane Budisavljević”, koji je bio apsolutni pobednik Pulskog filmskog festivala 2019. godine.

 

GRAĐANI REPORTERI

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

MAGAZIN

14.02.2021 Драган Драги Петровић: Сцена је уточиште, извор духовног мира и љубави!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...
 
VRH