ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

11.10.2021 Почео Самит Покрета несврстаних у Београду

Почео Самит Покрета несврстаних у Београду, председник Вучић пожелео добродошлицу

Један од највећих мултилатералних скупова у Европи ове године - Самит којим ће бити обележено шест деценија од оснивања Покрета несврстаних земаља, одржава се у Београду данас и сутра, уз присуство великог броја страних званичника.

09:56

Вучић учесницима Самита: Добродошли кући

Међународна сарадња је једини пут ка просперитету читавог човечанства, поручио је председник Александар Вучић обраћајући се учесницима Самита Покрета несврстаних.

"Свет је много различитији од оног 1961. године. Данс је неопходно да радимо на мултиларизму. Ниједна држава није изолована и само сарадњом можемо да обезбедимо просперитет", рекао је Вучић.

Говорећи о Косову и Метохији, Вучић је наглсио да дијалог нема алтернативу.

09:41

Почео Самит Покрета несврстаних у Београду

Усвајањем дневног реда почео Самит Покрета несврстаних на Београдском сајму.
09:19

Председник Александар Вучић дочекује највише званице на Самиту

 
08:35

Долазак званица на Београдски сајам

У Халу 5, Београдског сајма пристижу делегације чланица покрета "Несврстаних" из више од 105 земаља и бројних међународних организација. На самиту учествује око 50 шефова држава, влада и министара спољних послова.

Дочекују их шефови дипломатије Србије Никола Селаковић и Азербејџана Џејхун Бајрамов, који је иначе председавајући овог скупа и председавајаћи покрету Несврстани и заједно са Србијом је домаћин јубиларносг скупа.

После девет часова председник Србије Александар Вучић дочекиваће шефове држава и влада. Потом ће уследити пленарна сесија, односно свечана церемонија отварања скупа на којој ће се обратити председник Србије.

Оцењује се да је ово највећи мултилатерални скуп у Европи упркос пандемији короне.

 

 
08:12

Старовић: Очи света упрте у Београд

Државни секретар Министарства спољних послова Немања Старовић рекао је за РТС да су данас очи целог света упрте у правцу Београда.

"Сви грађани Србије имају разлога да буду поносни. Данас су се окупиле делегације из више од 100 земаља света како би послале поруку мира. Велики је значај оваквих скупова", нагласио је Старовић.

Када је реч о безбедности скупа, Старовић је рекао да на Самиту учествује 4.000 људи, да се примењују ригорозне епидемиолошке мере, да су сви учесници вакцинисани и да им је урађен пи-си-ар тест.

Према његовим речима, сви који су присутни на Сајму су безбедни, мали део учесника је био позитиван на коронавирус и они су изоловани.

 
07:29

Радојка Николић: Самит треба искористити за нове аранжмане

Скуп Покрета несврстаних земаља у Београду је један од највећих мутилатераних скупова у Европи ове године, рекла је за РТС главна и одговорна уредница магазина "Бизнис и Економетар" Радојка Николић. 

"Када се вратимо у прошлост када је реч о економији, у тренутку одржавања првог самита Покрета несврстаних у Београду пре шест деценија, за ондашњу Југославију то је био велики економски искорак, пре свега ка афричком тржишту. Ми смо им понудили оно што им је било најпотребније а то је грађевинска инфраструктура и тада настају и наши грађевински гиганти попут 'Енергопројекта', 'Мостоградње' и других. Највише се радило у Ираку, затим Нигерији, Замбији, Габону", рекла је Николићева.

Истовремено због Самита несврстаних изграђени су у кратком року хотел 'Метропол' и другу смештајни капацитети, осветљен је Калемегдан а то је све било само 15 година од рата и требало је много тога изградити поново, подсетила је Радојка Николић.

"Овај догађај треба да се искористи за склапање нових аранжмана са афричким земљама. Наши привредници имају шта да извезу на та тржишта, пре свега храну. Ми немамо у овом тренутку билатералне аранжмане са већином тих земаља, због чега плаћамо велике царине. Треба видети која су то тржишта најбитнија за наше привреднике и са тим земљама склапати билатералне споразуме", рекла је гостујући на РТС-у Радојка Николић.

 
07:25

Делегације, учеснице Самита покрета несврстаних пристижу на Сајам

На Београдски сајам почеле су да пристижу делегације земаља учесница Самита Покрета несврстаних.

Учествује више од 100 земаља, девет делегација међународних организација, око 40 министара спољних послова.

Самит Покрета несврстаних у Београду
Самит Покрета несврстаних у Београду

Скуп се одржава на Београдском сајму.  

Домаћини скупа, који се одржава у сећање на Самит који је 1. септембра 1961.године одржан у Београду, ове године су Србија и Азербејџан.

Наша земља има статус посматрача од 2001. године. Пре шест деценија, лидери 25 земаља афирмисали су идеју остваривања противтеже у тада блоковски подељеном свету.

У претходних 60 година свет се значајно променио, али су поделе, ипак, остале, па је предстојећи скуп прилика да се идеји заједничког деловања земаља које нису међу водећим политичким и економским силама света, пружи нови подстицај.

Председник Србије Александар Вучић поручио је у недељу да је време за обнову идеја политичке независности и заједничког деловања слободарских земаља света, пожелевши добродошлицу свим учесницима.

Самит нема примарно политичку димензију, јер неће бити донете никакве одлуке, али је начин да сви покажу да се сећају београдске конференције пре 60 година.

Извор РТС - https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/4545802/sve-spremno-a-samit-pokreta-nesvrstanik-u-beogradu.html

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH