ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

13.01.2022 DANAS: Dragana Rakić (DS) i Boško Obradović-DEBATA o referendumu za izmenu Ustava

Dragana Rakić, zamenica predsednika DS i lider Dveri Boško Obradović govore za Danas o argumetima zašto treba izaći na refrendum za promenu Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe zakazanom za 16. januar, zašto ga treba bojkotovati i šta bi bila pobeda opozicije u nedelju.

DANAS:*Nije baš najjasnije na šta DS poziva svoje članove i simpatizere 16. januara – da izađu ili da bojkotuju referendum?

Dragana Rakić: Više puta smo rekli, ponoviću i sada: ne izlazimo na referendum iz najmanje četiri razloga: zato što se ponuđenim promenama Ustava ne dobija okvir za nezavisno sudstvo i samostalno tužilaštvo; zato što je način promene Ustava nedemokratski: bez političke, stručne i najšire javne debate i bez širokog konsenzusa i zato što ga je raspisala nelegitimna jednostranačka skupština. Zato što građani nisu upoznati o čemu se zapravo glasa na referendumu. Aleksandar Vučić i ova vlast svakodnevno krše Ustav, pa je i njegova promena besmislena dok imamo ovakvu vlast.

DANAS:*Zašto treba izaći na referendum 16. januara?

Boško Obradović: Zato što se bojkotom referenduma predajemo bez borbe i olakšavamo vladajućem režimu da promeni Ustav. S obzirom da je ukinut cenzus po kome je bilo neophodno da na referendum izađe najmanje polovina od ukupnog broja birača da bi uspeo, neizlaskom se ništa ne dobija već se samo ide Vučiću na ruku. U nedelju treba izaći na referendum zato što srpski Ustav nije na prodaju, zato što ne želimo da našim pravosuđem vladaju stranci i zato što smo protiv da korumpirana vlast i korumpirano pravosuđe ubuduće zajedno biraju sudije i tužioce. To treba da ostane u rukama izabranih narodnih predstavnika u Narodnoj skupštini, ili izbor sudija i tužilaca treba prepustiti direktno narodu na izborima. Ovakva reforma pravosuđa kakvu predlaže sadašnja vlast ne postoji nigde u Evropi i ne vidimo zašto bi se menjao postojeći Ustav i od Srbije pravila eksperimentalna kolonija.

DANAS: *Zašto je bojkot dobar politički potez?

DEBATA DANAS: Dragana Rakić i Boško Obradović o referendumu za izmenu Ustava 2Foto: Miloš Đošić/Danas Online

Dragana Rakić: Zato što je igra sa referendumom tako postavljena da izlaskom na referendum ova vlast svakako proglašava svoju pobedu: ako izađete i glasate “za” onda glasate za kozmetičke promene koje neće učiniti da naše pravosuđe i sudstvo postanu nezavisni i slobodni, a Vučić će ovo predstaviti kao svoju pobedu, jer ste glasali za njegov predlog. Ako izađete na referendum i glasate “protiv”, vi onda glasate da sve ostane kako jeste, jer ste zadovoljni postojećim rešenjima u oblasti pravosuđa i smatrate da su sudstvo i tužilaštvo dobro funkcionišu. Ni jedno ni drugo nije dobro za građane. Jedino što ne odgovara vlasti jeste da se ne izađe na ovakav referendum, nego na referendum koji će raspisati legitimna skupština, sa širokom debatom i što širim konsenzusom. Zabluda je da je izlazak na referendum i zaokruživanje “ne” glasanje protiv Vučića. To je samo glasanje protiv kozmetičkih promena Ustava i ništa više od toga. Pogotovo što su režimski spin majstori u mogućnosti da čak i negativan ishod referenduma tj. odbijanje predloženih promena Ustava predstave kao trijumf i krunski dokaz demokratije u Vučićevoj Srbiji.

 

DANAS:*Zašto treba glasati protiv tj “NE”?

Boško Obradović: Zato što je kompletna procedura nedemokratska, zato što se izbor sudija i tužilaca izmešta u sivu zonu u kojoj vladaju pravosudne dinastije i klanovi, stranci i komisije izvršne vlasti. A na taj način se njihov izbor odvija mimo očiju javnosti. To više neće biti sudske presude u ime naroda već u ime zakulisnih šema i kombinacija. Ustav jedne zemlje se nikada ne menja na ovakav način: u jednopartijskom parlamentu bez opozicije i javne rasprave, uz promenu Zakona o referendumu dva puta u dva meseca pre referenduma, što niko ne radi nigde u demokratskom svetu, i uz kompletan medijski mrak u kome ne može da se čuje strana protiv. A suština narodnog izjašnjavanja na referendumu je upravo u tome da se čuju obe strane. RIK je čak prekršio Zakon o referendumu i građanima na kućne adrese poslao samo argumente za promenu Ustava, bez argumentacije protiv. Baš zato što se sve odvija u potpuno nedemokratskoj atmosferi treba iz inata izaći i reći ne takvim ustavnim promenama.

DANAS: *Zar mobilizacija članstva i glasača u referendumskoj kampanji ne bi činila dobro DS pred izbore?

Dragana Rakić: Građani nisu ni upoznati, niti zainteresovani za ovaj referendum, te ne mogu biti ni motivisani, pogotovu što ovim referendumom ne mogu postići ništa. Tek na izborima 3. aprila građani mogu suštinski menjati stvari i zato mobilizaciju treba tempirati za te izbore.

DANAS:*Šta bi bila pobeda opozicije tog dana?

Boško Obradović: Pobeda bi bila da ustavne reforme ne prođu, tj. da većina građana glasa protiv ustavnih promena. To je i glas protiv aktuelne nedemokratske i korumpirane vlasti, kao i protiv pritisaka i ucena iz Brisela, zbog kojih se sve ovo i radi.

Dragana Rakić: Ne može biti pobede za opoziciju, ako nema ishoda koji je koristan za građane. A upravo je takav slučaj sa ovim referendumom. Ovaj režim će Ustav i ubuduće svakodnevno kršiti, bez obzira šta u njemu piše. Vučiću je očigledno svejedno kako će građani glasati na referendumu. Njemu je jedino važna izlaznost, jer visokom izlaznošću jača svoju poziciju i naknadno pribavlja legitimitet za potpuno nelegitimnu Narodnu skupštinu. Zato na referendum ne bi trebalo ni izlaziti.

DANAS: *Ako na referendumu ipak budu potvrđene izmene Ustava, da će to onda biti prvi poraz opozicije pred izbore, budući da kažete da je ovo prilika za prvi potaz Vučića?

DEBATA DANAS: Dragana Rakić i Boško Obradović o referendumu za izmenu Ustava 3foto FoNet Milica Vučković

Boško Obradović: Ako ovaj referendum prođe, onda je sledeće na redu izbacivanje preambule o KiM kao sastavnom delu Srbije iz Ustava, potom sledi nametanje obavezne vakcinacije i stalnih kovid propusnica, onda naseljavanje migranata i otvaranje rudnika litijuma od strane „Rio tinta” širom Srbije… Sve ovo možemo da zaustavimo 16. januara, jer ako vladajućem režimu sada ne prođe ovo prvo nametanje neće ni ova ostala potom. Glas protiv je glas da Srbija ne bude kolonija, da sudije i tužioci ne biraju sami sebe, da se Ustav menja tek kad postoji opšta saglasnost i dogovor. Ne vidim kako možemo da izgubimo ako se svi ujedinimo oko odbrane Ustava, bez obzira na naše ideološke i političke razlike, pa i podelu na vlast i opoziciju. Niko ne sme da se igra sa Ustavom. Ustav je mala knjižica, ali velika pravna svetinja, a mi patriote ne damo svetinje i ne damo Ustav.

DANAS: *Može li rezultat referenduma da utiče na ishod izbora u aprilu i na koji način?

Boško Obradović: Pobeda opcije NE značila bi prvi poraz Vučićevog režima posle 10 godina vlasti. Samo to je dovoljna motivacija za sve opozicionare da izađu na referendum i glasaju NE. Istovremeno bi to bio odličan uvod za poraz vlasti na izborima 3. aprila.

Dragana Rakić: Referendum ne može da utiče na ishod izbora u aprilu i zato je gubljenje vremena trošiti energiju i resurse na nešto za šta građani nisu zainteresovani niti su upoznati sa suštinom referenduma. Dan nakon referenduma, niko se više neće baviti tim pitanjem.

Izvor Danas - https://www.danas.rs/vesti/politika/debata-danas-dragaan-rakic-i-bosko-obradovic-o-referendumu-za-izmenu-ustava/

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH