ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

14.01.2022 Новаку Ђоковићу по други пут је поништена виза за Аустралију

Новак ипак неће бити у притвору, огласио се и премијер Морисон

Новаку Ђоковићу по други пут је поништена виза за Аустралију, одлуком министра за имиграције Алекса Хока који је искористио своје дискреционо право у петак. Ђоковићеви адвокати спремају жалбу и поново ће се о његовој судбини одлучивати на суду. У случају да суд одлучи у његову корист, моћи ће да наступа на Аустралијан опену, али у случају да потврди одлуку Федералне владе, Новак ће морати да напусти земљу и прети му трогодишња забрана уласка у земљу.

 
09:40

РТС испред адвокатске канцеларије која заступа Новака

https://www.rts.rs/upload/media/2022/01/14/96247/sasa-140122.mp4

 
 
09:31

Ђоковић позван на испитивање, неће бити у притвору

Ђоковић неће бити у притвору до суђења, потврдили су извори у Федералној влади Ентонију Геловеју, водећем новинару магазина Ејџ за спољну политику и безбедност.

Такође, Новак је позван на испитивање пред званичницима Министарства за имиграцију.

Заступници српског тенисера тренутно воде разговоре са Федералном владом Аустралије.

Аустралијски медији наводе да је Ђоковићевим адвокатима вест о томе да ће министар Хок поништити визу саопштена 20 минута пре званичне објаве.

09:23

Премијер Морисон: Укидањем визе Ђоковићу министар заштитио грађане

Премијер Аустралије Скот Морисон прокоментарисао је одлуку да се Новаку Ђоковићу поново поништи виза.

"Аустралијанци су се толико жртвовали током пандемије и са правом очекују да резултати те жртве буду заштићени. То је оно што је министар урадио данашњом одлуком", рекао је између осталог Морисон. 

08:58

Припремају се документи за жалбу

Новинар Пол Сакал истиче да Новаков правни тим спрема документа за жалбу, одмах по одлуци за поништавање визе.

Његови адвокати желе поједностављено суђење са скраћеним временом за писмене поднеске и доказе. 

08:47

Чека се детаљно објашњење одлуке Министарства

Министарство за имиграције Аустралије издало је око 18.00 по локалном времену саопштење у којем наводи да је Ђоковићу поново поништена виза.

Док се чека реакција правног тима нашег тенисера, чека се такође и детаљно објашњење одлуке министра Алекса Хока.

"Данас сам искористио своје дискреционо право члана 133Ц (3) Закона о имиграцијама да поништим визу коју поседује господин Новак Ђоковић, на основу здравствених разлога, јер је тако у јавном интересу", стоји у образложењу одлуке.

Када буду доступни детаљи због којих је донета одлука, биће јасније и на који начин ће Ђоковићеви адвокати покушати да припреме одбрану свог клијента.

08:40

Царан: Ђоковићеви адвокати већ у Федералном суду

Драган Царан, некадашњи дописник РТС-а из Аустралије, истиче да су Новакови представници већ у Федералном суду у Мелбурну и спремају се за даље кораке.

"Ђоковићеви адвокати би, према мојим сазнањима, већ у овом тренутку требало да буду у Федералном суду са поднеском који је већ био припремљен", рекао је између осталог Царан.

"Неизвесно је каква је судбина Новака Ђоковића? Могао би да буде присиљен да напусти земљу за неколико сати."

Додаје да би светски "број 1" могао да буде враћен у имиграциони притвор.

"Мало је вероватно да ће суд заседати сутра или прекосутра јер су то дани викенда. Викенд је и за судије. Он би могао да време до ишчекујући пресуду у истом оном имиграционом хотелу 'Парк' у Мелбурну, у којем је био и знамо под којим условима", навео је Царан.

Извештај Драгана Царана из Сиднеја
https://www.rts.rs/upload/media/2022/01/14/96246/carnsidnej.mp4

Може ли дипломатски пасош да заштити Новака од депортације

Новак Ђоковић вероватно неће моћи да се ослони ни на поседовање дипломатског пасоша како би избегао депортацију и остао у Аустралији.

Најбољем тенисеру света поново је поништена виза одлуком министра за имиграције у Федералној влади Аустралије Алекса Хока, који је искористио дискреционо право да му поништи визу уколико мисли да је то од јавног интереса.

Чинило се да би његов адут могао да буде дипломатски пасош, који је заједно са саиграчима из репрезентације, добио 2011. године поводом освајања Дејвис купа.

Према члану 9. става 5. Закона о путним исправама Републике Србије, дипломатски пасош се издаје држављанима Републике Србије који у складу с међународним правом у иностранству имају статус дипломатског агента, конзуларног функционера, функционера међународних организација, дипломатским куририма, као и највишим државним функционерима.

Издавање дипломатског пасоша и службеног пасоша ближе се уређује прописом Владе.

Хералд сан је пренео да је Амбасада Србије у Аустралији потврдила да тренутно чува оба Ђоковићева пасоша – нормалан, као и дипломатски пасош чији је власник више од 10 година.

Међутим, аустралијско Министарство спољних послова и трговине навело је да дипломатски или службени пасоши "не дају носиоцу никаква посебна права или привилегије".

"Појединачне земље могу доделити, према сопственом нахођењу, одређена права и привилегије власницима дипломатских и службених пасоша", стоји у саопштењу министарства.

Аустралијски Скај њуз контактирао је српску амбасаду у Аустралији поводом овог питања, али још није објавио одговор.

08:30

Шта очекује Новака?

Постоји неколико потенцијалних сценарија који се тичу најбољег тенисера света:

1. У случају да Ђоковићеви адвокати не поднесу жалбу, он ће моментално бити депортован из Аустралије.

2. У случају да Ђоковићеви адвокати поднесу жалбу и суд не одлучи у његову корист, биће депортован након суђења.

*У оба ова случаја, по члану 133Ц (3) Закона о имиграцијама, прети му забрана уласка у Аустралију на три године, али она није дефинитивна, већ се може мењати у складу са одлуком суда у Мелбурну.

3. У случају да Ђоковићеви адвокати поднесу жалбу и суди одлучи у његову корист, виза ће му поново бити враћена и он ће моћи да учествује на Аустралијан опену.

4. Постоји могућност и да Новак добије привремени налог суда који би му дозволио да остане у земљи док траје турнир, што би му омогућило и да наступи на првом гренд слему у сезони.

08:15

Саша Јанковић: Новак може да уложи жалбу

Новинар Саша Јанковић рекао је да је министар за емиграцију поново поништио Новаку визу по други пут и сада је питање шта ће бити.

"Новак може да уложи жалбу и још има времена да саслушање буде одржано и да Новаку буде дозвољено да игра док процес траје. То је највероварнији сценарио по мом мишљењу", навео је Јанковић.

Према његовим речима, сада је све на Новаковом тиму колико ће брзо реаговати и на Федералном суду колико ће брзо да закаже суђење, како је најавио судија Ентони Кели - по хитном поступку. 

Извештај Саше Јанковића из Мелбурна

08:12

https://www.rts.rs/upload/media/2022/01/14/96243/jankovic.mp4

Аустралијске власти поново поништиле визу Новаку Ђоковићу!

Аустралијске власти поништиле су поново визу Новаку Ђоковићу после одлуке министра за имиграције у Федералној влади Алекса Хока.

Хок је преломио после неколико дана размишљања и Ђоковић се суочава са тиме да мора да напусти земљу. Новак има право жалбе на ову одлуку и извесно је да ће је његов правни тим поднети.

Новаку је, пошто му је првобитно укинута виза за Аустралију, на суду прихваћена жалба и он је почео да се припрема за турнир, али је коначна одлука била у рукама министра Хока.

По аустралијском закону, министар за имиграције има дискреционо право да укине визу и наложи депортацију, што је Алекс Хок у овом случају искористио.

"Данас сам искористио своје дискреционо право члана 133Ц (3) Закона о имиграцијама да поништим визу коју поседује господин Новак Ђоковић, на основу здравствених разлога и општег добра, јер је тако у јавном интересу", стоји у саопштењу одлуке.

 
Извор РТС - https://www.rts.rs/page/sport/ci/story/33/tenis/4664771/novak-djokovic-viza-ponistavanje-australija-ministar-hok.html
 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

13.12.2021 Kako u malu kuhinju smestiti sve uređaje koji su vam neophodni

Kuhinja je jedno od naprometnijih mesta u svakoj kući ili stanu. Zapravo, posle dnevne sobe u kuhinji provodimo najveći deo ...

31.08.2021 Proširene vene – problem savremenog društva: simptomi i lečenje

Proširene vene predstavljaju veoma često oboljenje krvnih sudova. U stvari, to su nepravilno proširene vene, izvijuganog oblika, čija je struktura ...

27.07.2021 5 uređaja koji će vam olakšati život

Ukoliko ste već opremili svoju kuću ili stan frižiderom, šporetom, mašinom za pranje veša i ostalom neophodnom belom tehnikom, vreme ...
 
VRH