ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

16.01.2022 Грађани на референдуму одлучују о промени Устава–до поднева изашло 8,99 одсто уписаних бирача

Грађани Србије се данас на референдуму изјашњавају да ли су за потврђивање Акта о промени Устава у области правосуђа. Бирачка места отворена од седам до 20 часова. До 12 часова изашло је 8,99 одсто уписаних бирача, саопштио је РИК.

13:09

Излазност до 12 часова

Од 7.00 до 12.00 на територији Србије изашло је 8,99 одсто укупно уписаних бирача, објавио је директор РГЗ Миладин Ковачевић на новој конференцији за медије у седишту РИК-а.

Посматрано по регионима, највећа излазност је у Војводини 11,07 одсто, док је у Шумадији и западној Србији 7,74 одсто, јужној и источној Србији 8,47 одсто, Београду 7,89 одсто.

У поређењу са парламентарним изборима 2020. године, Ковачевић је рекао да је 21. јуна 2020. излазност до 12 часова била 18,01 одсто, а коначна 48,93 одсто.

12:29

Зорана Михајловић: Питање правосуђа не би требало да нас дели

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић гласала је на бирачком месту 35 у Месној заједници "Дедиње" и истакла да око референдумског питања не би требало да буде поделе међу политичким странкама и у друштву.

"Ја сам данас гласала 'за', зато што мислим да је то један од начина да Србија добије независно судство, али не само то, него и да тиме покаже колико се бори за владавину права, колико жели да буде део Европске уније, колико је за нас важно да живимо и радимо по европским стандардима", рекла је Михајловићева након гласања.

Фото: Танјуг/Тара Радовановић
12:25

Грађани са КиМ могу гласати на 18 биралишта у Рашки и 8 у Новом Пазару

Сва бирачка места у Рашки су отоврена. Рашка је додатно олакшала гласање суграђанима са КиМ уступањем свих бирачких места која се налазе уз административну линију али и велики број бирачких места која се налазе у центру града.

Своје право ће искористити суграђани из Вучитрна, Зубирног Потока, Звечана, Лепосавића и Косовске Митровице.

Бирачко право могу да искористе на осам бирачких места у Новом Пазару, као и на 16 биралишта у Рашки.

У Новом Пазару гласају грађани из општина Исток, Клина, Пећ, Гора, Призрен и Ораховац.

Поред организованог превоза примећен је и велики број суграђана са Космета који су пристигли индивидуалним превозом.

Извештај Душана Јемуовића из Рашке
12:13

Како протиче гласање до поднева

Председник РИК-а Владимир Димитријевић рекао је на конференцији за новнаре да није било нерегуларности на гласању.
Извештаји репортера РТС-а из Београда, Ниша и Шапца
11:50

Кркобабић гласао у Дому здравља у Нехруовој

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић гласао је данас у 10 часова на референдуму.

Кркобабић је гласао у Београду на гласачком месту 81, у Дому здравља Нови Београд у Нехруовој.

Он је гласао на референдуму за промену Устава Републике Србије, у делу који се односи на правосуђе.

11:46

Марија Обрадовић: Важно да грађани данас изађу на бирачка места

Министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић гласала је на референдуму и позвала све грађане да искористе своје бирачко право и учине исто.

Обрадовић је гласала на гласачком месту у Другој економској школи, на Лекином брду.

Обрадовић је за Танјуг рекла да је важно да грађани данас изађу на бирачка места и изјасне се на референдуму о промени Устава у области правосуђа.

"Мислим да је важно да грађани искористе овај дан како би убудуће у Србији имали уређен систем у правосуђу, да гласамо за самостално тужилаштво, за независно судство" рекла је она.

Фото: Танјуг/Раде Прелић
11:40

Министарка Гојковић гласала у Новом Саду

Потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковића гласала је на свом бирачком месту у Новом Саду у 11 сати.

Гојковићева је том приликом за РТС изјавила да позива и очекује да грађани Србије у великом броју изађу на референдум јер ће, сматра, резултати референдума направити корак ка владавини права, већој независности судства и самосталности тужилаштва, а на задовољство свих грађана.

Излатност у Новом Саду до 10 сати је 4,21 одсто.

Фото: РТС
11:30

Јоксимовић: Важан дан за демократију

Министарka за европске интеграције Јадранка Јоксимовић гласала је на референдуму о изменама Устава у области правосуђа на бирачком месту у Осмој београдској гимназији.

Јоксимовић је, након што је искористила своје уставно - демократско право, поручила да је данас важан дан за демократију и владавину права у Србији и позвала све грађане да изађу да искористе своје право.

Како је навела, ово нису ни избори пре избора, чак ни политиканстко питање како су, како каже, неки током кампање за референдум представљали.

"Ово је важно питање за све грађане Србије, ово је питање како ми уређујемо наше друштво у правцу најбољих демократских стандарда посебно везано за правосуђе и владавину права", навела је Јоксимовић.

Фото: Танјуг/Раде Прелић
11:27

Небојша Стефановић гласао на референдуму

Потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић гласао је на бирачком месту у Основној школи "Борислав Пекић" на Бежанијској коси у Београду.

 
11:19

До 10 сати изашло 3,61 одсто уписаних бирача

До 10 часова гласало је 3,61 одсто од укупног броја уписаних бирача, рекао је директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић на првој конференцији за медије у седишту РИК-а.

Гледано по регионима, у Војводини је гласало 4,92 одсто, Шумадији и западној Србији 2,88 одсто, јужној и источној Србији 3,22 одсто, регион Београда 2,92 одсто.

Фото: РТС
11:00

Министарка правде Маја Поповић гласала у Општини Врачар

Министарка правде Маја Поповић гласала је на гласачком месту у Општини Врачар и позвала грађане да изађу на референдум у што већем броју и да дају подршку уставним променама, а тиме и јачању владавине права, независности судства и самосталности јавног тужилаштва, саопштено је из Министарства правде.

10:45

Александар Вулин гласао на референдуму

Министар унутрашњих послова Александар Вулин гласао је на бирачком месту 43 у Основној школи "Бранко Ћопић" на Видиковцу.

10:26

Промењено време за објављивање излазности

Републичка изборна комисија одлучила је да прве податке о излазности на референдуму објави у 11 часова, а затим у 13, 15, 17, 19 уместо у 10, па на сваких два сата, јавља репортер РТС-а.

10:22

Момировић: "Да" је прилика да зауставимо притисак на правосуђе

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфрастуктуре Томислав Момировић гласао је на референдуму о промени Устава у делу који се односи на правосуђе и позвао грађане да изврше своју грађанску дужност.

Момировић је гласао на Врачару.

Позвао је грађане да изађу на референдум и истакао да је заокруживање речи "да" прилика да се у Србији заустави политички притисак на правосуђе.

Фото: Танјуг/Тара Радовановић
09:56

Срби у Бечу гласају о промени Устава

У Бечу је отворено гласачко место у Конзуларном оделењу Амбасаде Србије у Аустрији, на коме наши грађани могу да учествују на референдуму о промени Устава Србије.

Први је, могућност да се изјасни о промени Устава у делу који се односи на правосуђе, искористио Миомир Миладиновић, пореклом из Смедерева.

У Бечу је отворено највеће бирачко место, пошто се у том делу Аустрији пријавио највећи број гласача у иностранству.

Амбасадор Србије у Аустрији Небојша Родић у ранијем позиву грађанима, рекао је да грађани траже ефикасно и независно правосуђе, а референдум, који се одржава по први пут и изван матице, томе отвара врата.

09:49

Гласала премијерка Ана Брнабић

Председница Владе Ана Брнабић гласала је на бирачком месту у Школи за дизајн у београдском насељу Дедиње.

Премијерка је рекла да је обавила своју грађанску дужност и обавезу како би имали већу владавину права, како би судство било независно, а тужилаштво самостално.

"Гласала сам како би пред судијама сви били једнаки и како се судије не би бирале по општинским одборима и како никада више не би морали да гледамо оно што смо гледали 2009. године, што су звали реформом а уствари је била политичка чистка, када је 837 судија у једном дану остало без функције, иако им је Устав гарантовао сталност, и то зато што су били политички неподобни", рекла је Брнабићева.

Фото: Танјуг/Зоран Жестић
09:21

Министар Синиша Мали гласао на референдуму

Министар финансија Синиша Мали гласао је на референдуму на гласачком месту у Високој пословној школи у Београду.

Фото: Танјуг/Милош Миливојевић
09:18

Иштван Пастор гласао у Суботици

Председник Скупштине Војводине и лидер Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор гласао је јутрос у Суботици, на гласачком месту број 73 у насељу Носа.

Пастор је у изјави новинарима позвао грађане да искористе своје демократско право, изађу на референдум и гласају ДА.

Фото: РТС/Тони Бедалов
09:06

Председник Вучић гласао на Новом Београду

Председник Србије Александар Вучић гласао је на референдуму на бирачком месту у дечјем вртићу "Тесла - наука за живот", на Новом Београду.

Председник је после гласања рекао да верује да ће грађани гласати за напредак демократије, владавину права и истинску независност правосуђа и тужилаштва.

Вучић је истакао да су промене важне за стране инвеститоре којима је правна држава један од кључних фактора приликом одлучивања о улагањима у Србију.

08:53

Министарка Кисић Тепавчевић гласала на референдуму

Министарка за рад, запошљавање, борача и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић гласала је на републичком референдуму о промени Устава у области правосуђа.

Кисић Тепавчевић је гласала на гласачком месту у Основној школи "Ћирило и Методије".

Фото: Танјуг/Јадранка Илић
08:39

Грађани са КиМ могу да гласају на 8 места у Новом Пазару и 16 у Рашки

Суграђани са КиМ могу да искористе своје бирачко право на 8 бирачких места у Новом Пазару и на 16 бирачких места у Рашки.

Рашка је додатно олакшала гласање суграђанима са Космета уступањем свих бирачких места која се налазе уз административну линију.

Сва биралишта у те две локалне самоуправе отворена су на време и без неправилности.

08:18

Гласање протиче регуларно

Владимир Димитријевић, председник РИК-а, рекао је за РТС да гласање на референдуму до сада протиче регуларно, без икаквих проблема.

Прве информације о излазности у 10 часова. 

Грађани на Косову и Метохији неће моћи да гласају на територији јужне српске покрајине због одлуке привремених приштинских власти о забрани одржавања референдума.

Мештани северне Косовске Митровице спонтано су се окупили испред средње Техничке школе у том месту како би изразили миран протест поводом те одлуке Приштине. 

Извештаји Aндрије Игића, Бранислава Прокића и Зорана Слепчевића
07:18

Димитријевић: Извештавање о излазности на 5 конференција за медије

Владимир Димитријевић, председник Републичке изборне комисије, каже за РТС да је отворено 8.179 бирачких метса, од чега 29 у заводима за извршење кривичних санкција и 10 у иностранству.

Право гласа на данашњем референдуму има укупно 6.510.323 гласача.

Димитријевић наводи да гласачко браво може да оствари и онај ко није добио обавештење и позив за гласање. Потребно је да оде на бирачко место на које је грађанин уписан у бирачки списак.

РИК ће на редовним конференцијама за медије у 10.00, 12.00, 14.00, 16.00, 18.00 саопштавати излазност, истиче Димитријевић.

Извештај Тање Зиндовић
07:16

Гласао Ивица Дачић

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић гласао је у 7:06 на референдуму о промени Устава у области правосуђа, на бирачком месту у Месној заједници "Дедиње", у београдској општини Савски венац.

Дачић је био први гласач на том бирачком месту, а после гласања рекао је да је веома битно да грађани изађу на референдум јер се одлучује ко ће радити у правосуђу.

Уколико грађани потврде уставне промене, законодавна и извршна власт неће имати више ништа са судском, рекао је Дачић.

Фото: Танјуг/Милош Миливојевић
07:05

Отворена бирачка места

Отворена сва бирачка места за гласање на републичком референдуму о промени Устава, у делу који се односи на правосуђе.

Референдумско питање гласи: "Да ли сте за потврђивање Акта о промени Устава Републике Србије?", а грађани се изјашњавају заокруживањем одговора "да" или "не".

 

Републичка изборна комисија, која је грађанима на кућну адресу доставила детаљно објашњење предлога измена, саопштила је да се амандмани односе на правосуђе и да се њима не мењају други делови Устава.

РИК је утврдио да у Србији има 6.510.323 гласача, за све јединице локалне самоуправе и на свим местима.

Гласачи са Косова и Метохије, будући да Приштина није допустила Србима да гласају на референдуму, своје право могу да искористе на бирачким местима у четири града централне Србије – Куршумлији, Рашки, Новом Пазару и Врању.

Републичка изборна комисија је одредила и 10 гласачких места у иностранству.

Референдум, поред РИК-а, прати и Црта, која је најавила да ће као домаћа посматрачка мисија распоредити своје посматраче на 300 гласачких места, на основу репрезентативног и случајног узорка на територији целе Србије, да прате квалитет гласачког процеса на дан одржавања референдума.

За одлуку довољна већина изашлих бирача 

Промену Устава предложила је Влада, а посланици Скупштине Србије изгласали су Предлог Акта о промени Устава.

Према Закону о референдуму, одлука ће бити донета ако за њу гласа већина грађана који су изашли на биралишта.

Извор РТС - https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/4666726/referendum-promena-ustava.html

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH