ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

25.02.2022 Вучић: Србија руски и украјински народ сматра братским народима, поштујемо норме међународног права

Председник Србије Александар Вучић рекао је, у обраћању јавности, да пред нама нису нимало лаки дани. Савет за националу безбедност донео закључке у вези са ситуацијом у Украјини који ће се наћи на седници Владе у наредних 48 сати. Србија поштује норме међународног јавног права и то је најбољи начин да заштити себе и своје интересе, али поштује и традиционална пријатељства, истакао је Вучић. Није витални значај Србије да неком уводи санкције, рекао је председник Србије.

Дачић: Имамо само један интерес а то је интерес Србије

Није наш задатак да поступамо онако како то од нас неко очекују, рекао је председник Скупштине Србије Ивица Дачић.

"Брисел од нас очекује да Русији уведемо санкције, Русија вероватно очекује да ми признамо и похвалимо све оно што су урадили. Није наша улога да ратујемо ни са Русијом ни са Украјином, нити да подржавамо једне против других. Наша је улога да видимо шта је за нас најбоље", рекао је Дачић.

Србија је на европском путу и неће хрлити у непријатељства

На питање како ће се Србија изборити са тим што се одлука неће у потпуности свидети свима, Вучић је нагласио да ћемо у томе успети, али ћемо наставити и да радимо.

"Србија је на европском путу, али Србија неће хрлити у непријатељства зато што то неко други тражи", рекао је председник Вучић.

Патријарх разуме потребе и проблеме Србије

Председник Вучић рекао је да је разговарао са патријархом Порфиријем и да га је упознао са закључцима које је Србија донела поводом ситуације у Украјини.

"Ја сам га упознао са свим и замолио за мишљење, благослов и за савет. Прочитао сам му текст и указао на све проблеме са којима се као земља суочавамо", рекао је Вучић наводећи да патријарх разуме потребе и проблеме Србије у политичком смислу.

Обезбедићемо енергенте и неопходне намирнице

Република Србија предузеће све мере да обезбеди све неопходне намирнице и енергентне.

Спречићемо добровољце да учествују у сукобима

Државни органи ће предузети све мере да спрече све добровољце за учешће у сукобима на истоку Европе.

Република Србија пружиће хуманитарну помоћ становништву Украјине. 

Србија ће поштовати принцип војне неутралности

Србија ће поштовати принцип војне неутралности, потребно је да све планске активности Војске Сррбије са страним партнерима се прекину.

Министарство спољних послова ће предузети све мере да зуштити држављане Србије у Укарајини.

Србија неће уводити санкције Русији

Србија поштује међународне норме у циљу пре свега да заштити интересе својих грађана али има своје виталне и националне интересе. Приликом разматрања доношења одлуке о санкција према било којој земљи носићемо се искључиво својим интересима. 

"У овом тренутку  Србија неће уводити било какве санкције Русији", рекао је председник Србије.

Позивамо грађане да буду уједињени

Ко год прочита овај закључак схватиће колико је пажње уложено у сваку реч, колико се водило рачуна да се не одступи од истине и норми међунароног права. Позивамо грађане да буду уједињени да имају једну страну, а то је Србија.

Дајте да станемо иза наше тробојке, орлова и да земљу развијамо убрзано, да будемо што успешнији у будућности.

Очување мира и стабилности од кључног значаја за Србију

Србија пружа пуну подршку територијалном интегритету Украјине. Сматра погрешним кршење територијалног интегритета Украјине, а очување мира и стабилности од кључног су значаја за Србију.

Председник Александар Вучић је рекао да су иза нас тешки дани, као и за све грађане Европе и света. 

 

 
 

"За нас у Србији су посебно тешки из много разлога. Пред нама нису нимало лакаши дани. Ми смо у претходним данима покушавали и успели да заузмемо јединствен став по питању кризе у Украјини, наше реакације, и свих поступака и потеза које наши државни органи треба да предузму", рекао је председник Србије.

Каже да је било безброј проблема које не можете јавно да представљате.

"Били смо суочени са бројним притисцима. Одлуку смо донели трезвено, хладне главе јер  верујемо да поштовање норме међунаордног права значи додатно снажење наше позиције", каже председник. 

Закључак Савета за националу безбедност наћи ће се на Влади у наредних 48 сати, најавио је Вучић. 

Србија поштује норме међународног права и од тога не одустаје, каже Вучић и додаје да је то најбољи начин да заштитимо своју земљу, али исто тако добро разуме своје потребе и без обзира шта би неко желео, ако не припада државном руководству Србије, она има своје виталне, националне и државен интересе, али поштује и традиционална пријатељства, не заборавља шта се све дешавало 1999. и 2015. године.

Вучић је рекао да Србија своју политику заснива на међународном праву и да пружа пуну подршку териториајлном интегритету Украјине.

Он је додао да ће Србија, што се санкција тиче, руководити искључиво имајући у виду своје виталне интересе.

"На основу нашег искуства, није витални политички и економски интерес Србије да уводи санкције било којој држави", истакао је Вучић.

"Верујемо да поштовање норме међународног права значи додатно снажење наше позиције у одбрани наших виталних националних интереса", подвукао је Вучић.

 

Констатовао је да је било толико лажи, дезинформација, невероватних ствари у медијима у Србији и региону о питању ставова Србрије, да се упитао зашто неко толико жели да гледа у српско двориште, као и да ли је могуће да неко можда што не може да учини ништа на другом плану жели само да напакости Србији. 

Седница Савета за националну безбедност на којој се расправљало о ситуацији у Украјини одржана је три пута ове недеље.

Председник Александар Вучић се састао и са патријархом Порфиријем, пре обраћања јавности. 

У четвртак је одржана седница Владе Србије, којој је присуствовао и председник Вучић.  

 

Извор РТС - https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/4718216/vucic-obracanje-javnosti-ukrajina-kriza.html

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH