ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

02.03.2022 Вучић: Србија се на ГС УН придружила осуди напада на Украјину, нисмо подржали санкције Русији

Председник Србије Александар Вучић рекао је, у обраћању јавности поводом развоја ситуације у Украјини, да су тектонске промене на светској политичкој сцени, а Србија се налази у тешкој ситуацији. Србија се на седници Генералне скупштине УН придружила осуди напада на Украјину, у тексту се нису помињале санкције, рекао је Вучић. Председник је изразио бојазан да ће доћи до избацивања Русије из УН, што би омогућило промену Резолуције 1244, која је важна због питања КиМ. Формирали смо девет или десет тимова који ће пратити ситуацију са нафтом, гасом, каже председник. Формиран и тим за хуманитарну помоћ Украјини.

Александар Вучић говорио је о развоју ситуације у Украјини и плановима и мерама државе у циљу заштите привредног и финансијског система наше земље.

Вучић је рекао да му никада није било теже и да се у најлошијем расположењу обраћа у последњих десет година.

"Криза због рата у Украјини погађа драматично Србију. Оно што није лако објаснити је веза политике и економије, утицаја политике на економију, притисака на које смо изложени и свега што нам предстоји", рекао је Вучић.

Према његовим речима, од петка су се догодиле промене, цео свет је постао другачији за само три, четири, пет дана и ништа више није исто.

Све оно што смо јуче знали не личи на оно кроз шта пролазимо данас, каже председник Србије.

Тектонске промене на светској политичкој сцени, Србија се налази у тешкој ситуацији, рекао је он.

То није питање исправности нашег става већ невероватних околности које су нас довеле у тешку ситуацију, напоменуо је Вучић.

"У претходних 48 сати нисам обавештавао са ким смо били у контакту, не постоји представник ниједне важне дражве, а да нисмо разговарали. Разговарао сам са Урсулом фон дер Лајен, од представника Немачке, САД, Француске, размењивао поруке око свих важних питања - од гласања за декларацију и резолуцију до санкција које се уводе Русији", рекао је Вучић.

"Србија је суочена са огромним притиском у којем није питање можете ли као поједнац да нешто одржите или не", каже он.

Мало кога интересује шта се збивало 1999. године, рекао је председник.

Захваљујем се председници ЕК и председнику Европског савета и америчким представницима на коректности што су ме саслушали, каже он и додаје да њихова јавна мњења немају стрпљења ни трпељивости да чују било какав уравнотеженији став од најтврђе могућег против Русије. 

Србија се на седници Генералне скупштине УН придружила осуди напада на Украјину, рекао је Вучић.

Обраћање Александра Вучића
 

У тексту се не помињу било какве снакције, али с наше стране је важно да осудимо урушавање територијалног интегритета било које земље чланице, истакао је Вучић.

"Србија је у претходним данима чувала своју позицију, од укупно 13 аката гласали смо за 4 акта, а за 9 нисмо могли, јер се тицало увођења санкција или банкарском сектору или авио-саобраћају или директно појединцима од Путина, Лавров, Пескова до свих осталих", рекао је Вучић.

Придруживали смо се свакој осуди територијалног интегритета како год су они то називали.

"Сматрамо да то јесте принципијална, озбиљна и одговорна позиција државе Србије која никада није нарушавала међународно право", додао је Вучић.

"Притисци ће бити огромни"

Мислим да је ово тек почетак, притисци на нашу земљи биће огромни у наредном периоду, поручио је Вучић.

Указао је да ћемо присуствовати потпуном рушењу постојећег поретка. Нагласио је да Србију у наредном периоду очекује неколико политичких замки.

"Не због тога што брину о Русији и Украјини, не секира то много неке људе у региону, они све што раде раде да би срушили Србију. Видели сте да су Албанци упутили захтев да постану пуноправна чланица НАТО-а, а да су добили подршку Турске", каже Вучић.

Оно што могу да предвиђам, то је да ће нека од следећих иницијатива бити искључење Руске Федерације из УН, нагласио је.

"Већ видим иницијативе у одређеним земљама и то говорим због тога што нама следи и како то замишљају и Албанци на Косову и неки други. Планирају да на основу члана 6 Повеље УН поведу расправу о избацивању Русије из УН, после тога остаје притисак на Кину да дође до промене Резолуције 1244 и после промене Резолуције 1244 немамо правни основ по којем бисмо се позивали на међународно право и очување нашег територијаног интегритета, као што га данас имамо, и затим следи прознање земаља НАТО-а и ЕУ, оних које то до сада нису урадиле, о независности Косова", поручио је Вучић.

Истакао је да је то идеја албанских лобиста и да су то представљали међународним представницима.

"Да ли је то могуће или није – уопште не искључујем ту могућност. Да ли ће неко да каже да технички није могуће, свашта сам мислио да није могуће, а у ових три, четири дана сам видео да је могуће", навео је Вучић.

Поручио је да је то само један део проблема. Други део проблема, како каже, је уколико будемо чували нашу позицију даље угрожавање економске позиције Србије, кроз мање инвестиција у будућности.

Председник Вучић истакао је да је Србија једина земља на територији Европе која није увела санкције Русији.

Вучић је то рекао одговарајући на питање какву реакцију Русије очекује после гласања Србије у УН и да ли је угрожена цена гаса и снабдевање и додао да после оног што је данас урадила БиХ, Србија једина која није увела санкције Русији у Европи.

Србија неће учествавти у извозу оружја

Александар Вучић рекао је да је Србија формирала тимове за хуманитарну помоћ Украјини, за пријем рањених и повређених из Украјине као и посебан тим за пријем избеглица.

Рекао је да ће Србија видети како брже да издаје боравишне и друге дозволе избеглицама, по узору на ЕУ.

Вучић је саопштио и да Србија неће учествавти у извозу оружја нити дозвољавати да преко наше територије може да пролази оружје за ратна подручја или земље које учествују у сукобу и то ће се стриктно контролисати.

"У складу са закљуцима Савета за нациналну безбедност чуваћемо мир у регону и бити попустљиви и нецемо одговарати на свакодневне провокације из Приштине и других делова региона", истакао је Вучић.

 

 

Извор РТС  - https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/4724198/vucic-ukrajina-obracanje-javnosti-ekonomija-mere.html

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH