ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

20.12.2022 Koja su obavezna jela praznične trpeze?

Prizor okićene jelke, miris kolačića sa cimetom i zvuk novogodišnje melodije ukazuju samo na jedno - praznici su konačno stigli!

Praznična trpeza je glavni povod za konačno okupljanje porodice i prijatelja, te je i samo logično da ona bude bogata i raskošna. Iako svaka familija ima svoje tradicionalne recepte, postoje specijaliteti koji su neizostavan deo novogodišnje gozbe.

S tim u vezi, u produžetku teksta saznajte koje se sve đakonije moraju naći na vašoj novogodišnjoj trpezi!

#1 Karađorđeva šnicla - glavno jelo praznične trpeze

Da li ste ikada čuli da je neki praznični ručak dobio ogromne pohvale, a da nije prethodno uključio ovaj specijalitet?

Karađorđeva šnicla je mesna đakonija koja se tradicionalno služi tokom novogodišnje gozbe. Ovaj domaći delikates je u osnovi panirana pržena šnicla, koja je filovana kajmakom i sirom. Najčešće se servira uz pekarski krompir i tartar sos.

Jelo je veoma sito i kalorično, te može izazvati probleme sa probavnim traktom i gastritis.

S tim na umu, možete se odlučiti i za laganiju verziju koja je pripremljena sa integralnim brašnom i biljnim sirom, kao i da zamenite tartar sos grčkim jogurtom - koji je laganiji i bolji za stomak.

Ovaj famozni specijalitet je dobio ime po rodonačelniku dinastije Karađorđević, voždu Karađorđu, a osmišljen je 1956. godine od strane beogradskog kuvara, Milovana - Miće Stojanovića.

Recept je nastao sasvim slučajno, kada je u restoran “Golf” jednom prilikom ušetala Tamara Broz, spikerka Radio Beograda, i naručila Kijevski kotlet.

Kako restoran u datom momentu nije raspolagao svim potrebnim namirnicama za pripremu kotleta, usledila je improvizacija. Kuvar je ispekao šniclu, koju je potom urolao kao palačinku i obogatio tartarom.

Gošći se ovaj delikates veoma svideo, što je navelo restoran da ga i zvanično uvrsti u jelovnik.

#2 Ruska salata - neizostavan delikates svake novogodišnje gozbe

Da li ste znali da originalan recept za rusku salatu uključuje namirnice poput crvenog kavijara, račića, jastoga i kuvanog goveđeg jezika?

Bez brige, nije ni većina.

Ova praznična receptura je pretprela značajne promene od momenta nastanka, a mnogi bi se složili da je današnja verzija i najbolja. Zahvaljujući ruskim emigrantima, orginalna receptura se modifikovala u Francuskoj, Bugarskoj, Mađarskoj, kao i u našim krajevima.

Osnovni sastojci naše ruske salate su: majonez, grašak, šargarepa iseckana u veličini graška, bareni krompir koji je iseckan na sitne kockice, luk, jaja, usitnjeni kiseli krastavčići i kašičica senfa kako bi se naglasila aroma dresinga.

Čuvena dilema da li se dodaje meso ili ne, još uvek ostaje nerazrešena - izbor je najčešće prepušten domaćici i preferencijama same porodice.

#3 Sarma - spcijalitet koji budi čula

Sarma je specijalitet koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim!

Iako važi za tradicionalno tursko jelo, mnogi narodi sa ovog područja su napravili svoju verziju delikatesa, te prilagodili recepturu lokalnim sastojcima i ukusima.

Kod nas se sarma pravi od kombinacije kiselog kupusa, pirinča i mlevenog mesa. Naime, meso se najpre dinsta sa iseckanim lukom i šargarepom, kako bi se adekvatno termički obradilo. Potom se smesa meša sa kuvanim pirinčem, dok se arome ne sjedine.

Nakon toga usleđuje prava umetnost - savijanje i uvijanje mesa i pirinča u jedan list kupusa. Ključno je da rolnice budu što kompaktnije kako se smesa ne bi raspala tokom kuvanja.

Najzad, rolnice se odlažu u zemljanu posudu i peku zajedno sa suvim mesom i slaninom (po izboru). Ukoliko postite ili niste ljubitelj mesa, možete napraviti i vegansku verziju, tj. sarmice sa zeljem ili sojom.

Umesto kupusa se nekada koristi i vinova loza, kako bi jelo bilo aromatičnije i slasnije. Možete je poslužiti uz kiselo mleko ili domaću urnebes salatu.

#4 Kolačići sa cimetom - novogodišnja poslastica za sve sladokusce

Nijedna trpeza ne može biti kompletirana bez adekvatne posastice, a postoji li bolji izbor od novogodišnjih kolačića sa cimetom?

Ovaj neodoljivi delikates je jednostavan za pripremu, a ne postoji sladokusac koji će moći da mu odoli. Najčešće se sastoji od kombinacije za keks, tj. od rastresitog brašna, mleka, putera, jaja i zaslađivača po izboru (šećer, med, stevija, sirup od agave, …), a sastojci koji daju aromu i upotpunjuju ukus su cimet i đumbir.

Ukoliko želite da se popnete lestvicu više, predlažemo vam da ubacite i sok od limuna, kao i izrendanu koru od narandže - ovo će vašem desertu dodeliti poseban šmek i svežinu.

Dekoracija je ključna, te se možete odlučiti za fondan u boji i izrezati ga obliku irvasa, novogodišnje jelke ili Deda Mraza. Naravno, na raspolaganju su vam i jednostavnije opcije, poput krema od putera i šećera, a možete i samo posuti šećer u prahu.

Opcije su raznolike, a na vama je da se odlučite za onu koja je u skladu sa vašim gastronomskim afinitetima!

Nadamo se da vam je ovaj blog tekst bio koristan, koliko i zanimljiv, te da smo vas inspirisali da se i sami odvažite i rekreirate neke od navedenih specijaliteta - za još kulinarskih saveta pratite naš sajt!

Želimo vam ugodno obedovanje i srećne praznike!

S.S.

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH