ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

11.03.2024 Усвојен буџет Општине Богатић на другој седници скупштине

Предлог Одлуке о буџету Општине Богатић за 2024. годину усвојен је на данашњем, другом редовном, заседању Скупштине Општине, након интензивне расправе. Најважнију одлуку коју скупштина доноси образложила је Оливера Маштраповић, испред Одељења за привреду, финансије и локално-економски развој Општине Богатић. 

“Уобичајена пракса у локалним самоуправама када се усваја буџет јесте да се ослања на извршење из претходне буџетске године и уколико је усвојен ребаланс у децембру, обично је то полазна тачка за припрему буџета за наредну годину. Знамо сви да смо крајем прошле године прешли на привремено финансирање због избора, стога је сада специфична ситуација, јер није уобичајено да се буџет усваја у марту месецу. Такође није уобичајено да буџет буде нижи у односу на ребаланс, за то постоје оправдани разлози. Наиме, општина Богатић се у 2023.години задужила код пословне банке за финансирање инвестиционих расхода. Највећи део тих расхода је утрошен у претходној години, део који је остао пренет је у ову и за тај износ, за четрдесетак милиона су нижи приходи у односу на претходну годину, као и за износ везан за приход од прекршајних казни у саобраћају, јер се од 01.јануара тај приход више не дели са локалним самоуправама и у потпуности припада буџету Републике Србије. Износ на ком се успоставља равнотежа за 2024.годину је милијарду и 45 милиона динара. Министарство финансија  у јулу месецу доставља локалним самоуправама инструкцију, која садржи основни параметар, пројектовани раст БДП-а. За 2024.годину то је 8,3%, а општина Богатић је то у потпуности испоштовала“, истакла је Оливера Маштраповић.

Потом су се у дискусији по овој тачки за скупштинском говорницом нашли председник Општине, Милан Дамњановић, начелник Општинске управе Бранко Даниловић, као и одборници опозиције, који су навели да овим буџетом нису пројектовани најважнији инфраструктурни пројекти за нашу општину, водовод и канализација.

Дамњановић је истакао да је извршење буџета за 2023.годину било на нивоу од 93 посто, што показује да су добро планирани и приходи и расходи. "На тим принципима смо радили буџет и за ову годину, што реалнији приходи, на основу јавне расправе коју смо спровели са корисницима, од месних заједница, до школа, установа, анализирали смо шта су приоритети, шта све  може да се уради. Прошле и почетком ове године уложили смо у инфраструктуру непуних 90 милиона, нешто је завршено у '23., нешто је пренето у ову годину и те позиције су данас у буџету. Много тога је урађено прошле године, план је да се ове спроведе набавка грејдера за ЈКП са циљем да побољшамо одржавање атарских путева,  замена столарије у основној школи у Дубљу, затим реновирање простора намењеног за дигитални рентген апарат у Дому здравља, као и проширење простора за Хитну службу", додао је он. 

На другом заседању СО Богатић усвојен је извештај Општинске изборне комисије о спроведеним изборима за одборнике Скупштине општине Богатић, а верификовани су мандати за четири нова одборника који су попунили упражњена места због претходног престанка мандата. Они су потом положили заклетву.

Начелник Општинске управе, Бранко Даниловић,  образложио је предлог Кадровског плана Општинске управе, Општинског правобранилаштва, стручних служби и Кабинета председника општине Богатић за 2024. годину, који је потом изгласан.

„Циљ доношења Кадровског плана је да се сагледају потребе када су у питању кадрови за наредну годину и да се у складу са тим потребама, планирају расходи за запослене. Нацрт Кадровског плана припрема се у складу са буџетским календаром, истовремено са нацртом буџета јединице локалне самоуправе, тако да буде усаглашен са средствима обезбеђеним буџетом. Кадровски план усваја Скупштина општине истовременом са Одлуком о буџету. Предлог кадровског плана, о којем треба да се изјасните, садржи приказ постојећег броја запослених службеника према радним местима и звањима и број запослених намештеника, као и приказ планираног броја запослених службеника и намештеника у 2024. години“, навео је Даниловић.

Усвојена је и Одлука о доношењу годишњег Програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта на територији општине Богатић за текућу годину,  као и Одлука о приступању изради плана развоја општине.

Једногласно је усвојена измена Одлуке о усвајању Програма гасификације на територији општине Богатић и избор стратешког партнера.

"Ми смо Одлуку о програму гасификације на територији општине Богатић  усвојили у јуну 2021. године. Потребно је да овај скупштински савез донесе одлуку о измени, која између осталог обухвата избор партнера који ће радити. Учесник у реализацији овог пројекта је и јавно предузеће "Србијагас", а гасификација ће се радити на подручју целе општине, у свих 14 месних заједница, до  сваког домаћинства. Ко буде желео да се прикључи, цена прикључка ће бити између 600 и 700 евра по домаћинству, на више месечних рата. Важно је нагласити да гасификација општину Богатић неће коштати, све трошкове сноси предузеће "Србијагас", објаснио је председник Општине Богатић, Милан Дамњановић.  

Дата је сагласност на Извештај о степену усклађености планираних и реализованих активности из Програма пословања ЈКП "Богатић" Богатић за 2023. годину, као и на Посебан програм коришћења средстава субвенција из буџета општине Богатић овог предузећа за 2024.годину.

Већина одборника била је сагласна са  Одлуком о утврђивању цена комуналних производа и услуга Јавног комуналног предузећа "Богатић", као и са Програмом пословања овог предузећа  за текућу годину.

Одборници су подржали Извештаје о раду Народне библиотеке „Јанко Веселиновић", Богатић и Културно-образовног центра Богатић, за 2023. годину  као и Извештаје о финансијском пословању ове две установе.

На овом заседању именовани су председници и чланови комисије за Статут и прописе, комисије за пољопривреду и село, комисије за спорт, комисије за представке и предлоге и комисије за односе са верским заједницама. Разрешени су чланови Управног одбора ПУ"Слава Ковић" у Богатићу и члана Школског одбора Основне школе „Мика Митровић" у Богатићу и именовани нови.

Констатован је престанак дужности директора Јавног комуналног предузећа „Богатић", Владана Попадића, због истека мандата, а потом је за вршиоца дужности директора овог предузећа именован Мирослав Ерић, доктор ветеринарске медицине из Метковића.

Под тачком одборничка питања више одборника покренуло је теме шљунчења атарских путева, израде тротоара у улицама и селима где они не постоје, лоше стање путне инфраструктуре у Клењу проузроковане великом фреквенцијом камиона, проблем пијаће воде у пет села, статус месних заједница и именовање њиховог руководства, семафори у два велика села која повремено не раде, предлог бесплатног превоза за средњошколце и да ли је општина Богатић дала дозволе рударским компанијама за истражне бушотине у Совљаку. Одборници групе грађана затражили су од надлежних да до наредне седнице доставе број људи који су примљени на привремене и повремене послове у Општини и износ трошкова за њих, а да им се из ЈКП-а достави количина одвожења смећа на регионалну депонију у 2023.години,  листинг двадесет највећих дужника у ЈКП, као и листинг отписа дуговања у претходној календарској години.

 

 

С обзиром на обим материјала и бројне дискусије током данашње седнице, најзначајније делове објавићемо ноћас у видео репортажи.

Снимак целокупног другог заседања Скупштине Општине (преко 3 сата) биће емитован сутра на јутјуб каналу Мачва Инфо.

 
 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH