ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

13.05.2024 Дани Јанка Веселиновића - Проглашен најбољи историјски роман, прослављен Дан библиотеке

У част знаменитог Мачванина, једног од највећих српских приповедача, по десети пут заредом, у Мачви се обележавају „Дани Јанка Веселиновића“. Манифестација је почела на Јанковом гробу у Глоговцу, полагањем венаца, поменом и службом крај породичне гробнице Веселиновића. Дан рођења песника Мачве узет је за датум када Народна библиотека у Богатићу, која носи Јанково име, прославља као дан установе. Библиотека данас слави и тринаест година рада као самостална установа, иако постоји скоро осам деценија.

Окупљене у Свечаној сали Општине Богатић срдачно је поздравила директора Библиотеке, Драгица Тешић,  која се осврнула на Јанков значај у српској књижевности, али и на изузетан значај на локалном нивоу установе на чијем је челу.

„Иза Јанка Веселиновића остала су његова дела, која су нас безброј пута расплакала и која ће име Јанково сачувати поштовано и вољено, све док буде срца и док буде суза. Данас смо овде, поред тога што се сећамо једног од највећих наших писаца, да обележимо и дан наше библиотеке, да се подсетимо наших оснивача и претеча.  Желим да изразим и велику захвалност представницима Општине, матичној библиотеци Шабачкој, директорима јавних установа и предузећа, као и запосленима у библиотеци на изузетној подршци у реализацији свих циљева, који доприносе да библиотека буде један од кључних сегмената културних активности на територији наше општине. А на томе се систематски ради сваког дана.  Имамо чиме и да се поносимо. Поносимо се са преко две хиљаде уписаних чланова, са преко 40 хиљада примерака књига и са многобројним програмима које је организовала библиотека. Могу са задовољством да истакнем да се рад библиотеке позиционира у јавности као јавни сервис грађана и установа у којој се негује професионализам и висока култура. Велико хвала свим љубитељима лика и дела Јанка Веселиновића, који су данас дошли да испрате програм и буду део догађаја, који са поносом организујемо, у знак сећања на писца који је о Мачви најбоље говорио и најлепше је описао“, рекла је у свом обраћању Драгица Тешић,  директорка Народне библиотеке „Јанко Веселиновић“.

Удружење књижевника Србије, сваке године, у оквиру Дана Јанка Веселиновића проглашава победника на конкурсу за најбољи историјски роман. Испред Удружења присутнима се обратио књижевник Радован Калабић, који је саопштио да је овогодишњи добитник награде „Јанко Веселиновић“ писац и академик  Горан Петровић, за роман „Иконостас“, у издању „Лагуне“.

„Горана Петровића обавестио сам  о награди и о претходним добитницима исте, упутио сам га у детаље манифестације, након чега је он изразио жељу да упозна овај крај и чак је са мном поделио неке своје планове. Само неколико дана касније, по повратку са службеног пута, добио сам поруку да се Горан Петровић упокојио. Нисам поверовао у то, али сам се убрзо уверио да је та вест, нажалост, била истинита. У тренутку када је одлучено да Горан Петровић добије ову награду, он је већ био класик српске књижевности. Његова дела представљају врхове српске књижевности, по њеном стилу, аутентичном српском језику, по одабиру тематике и по једном књижевно литерарном узлету, у који је наша књижевност само у најбољим тренуцима доспела. „Иконостас“  Горана Петровића је ремек-дело, жао ми је што он није физички међу нама, али дубоко верујем да постоји једна вертикала између земаљске и небеске Србије, да Горан ово чује, да је његов дух ту негде међу нама, али и са нашим Јанком у Царству Небеском и да се радује што је добитник овогодишње награде“,  образложио је, између осталог, Радован Калабић.

Библиотека у Богатићу раније је спровела и литерарни конкурс на тему „Јанко Веслиновић, песник мачванске равнице“ за ученике прве године средње школе. За најбољи ове године проглашен је рад ученице Наталије Игњатовић, која за то награђена пригодним поклонима.

Програм манифестације својим стиховима увеличали су мачвански песници Виолета Пенић, Славко Мијатовић Којин и Дејан Крсман Николић, а пригодну музичку ноту дао је распевани Хор Мачвански.

У уторак, 14. маја,  другог дана манифестације, своју књигу „Константин – Књига о Винаверу Српство као судбина“,  у Свечаној сали Општине Богатић, са почетком у 18 часова, мачванској публици представиће Бранислав Станковић.

Организатор данашње манифестације је од ове године Библиотека „Јанко Веселиновић" Богатић уз подршку Удружења књижевника Србије и Удружења писаца „Јанко Веселиновић“, а под покровитељством Скупштине Општине Богатић.

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH