ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

01.10.2015 “Eko Bogatić 2015” – prvi Sajam organske hrane održan u Bogatiću

Prvi Sajam organske hrane u Bogatiću, okupio je petnaest izlagača iz cele Srbije, koji su predstavili svoje proizvode: povrće, žitarice, lekovito bilje, med, likere i druge. Organizator Sajma “Eko Bogatić 2015”, je Pokret Zelenih za Bogatić.

Za razliku od konvencionalne, organska proizvodnja zasniva se na biološkoj ravnoteži sistema: zemljište-biljka-životinja-čovek. Samim tim, čuva se zdravlje ljudi i ostalog živog sveta, agro-ekološki sistem i prirodni ciklusi.

“Poljoprivredno gazdinstvo za organsku proizvodnju, treba da poseduje odgovarajuće sertifikate i analize. Proizvodnja je zahtevna, ali se isplati. Moja porodica živi od prodaje organskih proizvoda”, rekla je Sanja Kuzmanović iz Čeneja.

Organski proizvedena hrana sadrzi i do 50% vise hranljivih materija, vitamina i minerala. Osim toga ukus i miris kvalitetne i zdrave organske hrane se bitno razlikuje od veštački proizvedene. To je ono što stariju populaciju podseća na mladost, a svima pruža potpuno uživanje.

“Zimnicu pravimo od organskih proizvoda, po receptu naših baka. Lepog je ukusa i mirisa i zdravija je od konvencionalne”, istakla je Marina Vešović iz Jalovika.

Organska proizvodnja je sistem održive poljoprivrede, koja se bazira na visokom poštovanju ekoloških principa, putem racionalnog korišćenja prirodnih resursa, upotrebe obnovljivih izvora energije, očuvanja prirodne raznolikosti i zaštite životne sredine.

“Naši poljoprivrednici su imali priliku da se upoznaju sa tehnologijom organske proizvonje. Potrebe tržišta su velike, pa otuda naš region ima veliku šansu, da pokrene proizvodnju i uposli sve članove gazdinstva”, rekao je Aleksandar Firaunović, predsednik Pokreta Zelenih za Bogatić.

Cilj manifestacije je da ona preraste u tradiciju. Sledeće godine biće organizovane i edukativne radionice, koje će voditi eminentni stručnjaci iz ove oblasti poljoprivrede, najavili su organizatori iz Pokreta Zelenih za Bogatić.

 

N.Isaković

Proizvodnja medijskih sadržaja “Perfect” Bogatić, po Zakonu o javnom informisanju i medijima, sufinansira se iz budžeta Opštine Bogatić, po (delimično) prihvaćenom projektu i ugovoru od 09.06.2015.do 09.03.2016.
 
 

GRAĐANI REPORTERI

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH