ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

10.10.2015 VELIKA DRAMA SINIŠE KOVAČEVIĆA

Četvrtog dana pozorišnog festivala Martinovi Dani imali smo priliku da vidimo jednu dobru ansambl predstavu u izvođenju dramskog studia „ Luča “ iz Kruščića u režiji Dejana Cicmilovića, a u podeli i organizaciji direktora ovog pozorišta Slavka Vlahovića. Pravo je čudo da jedno selo od 1300 stanovnika ima ovako veliki i kvalitetan ansambl od 32 glumca, od kojih smo na sceni videli njih 28, u više nego dobro odigranim ulogama.

Ova predstava proglašena je najboljom amaterskom predstavom u Srbiji i šire u regionu za 2015. godinu. Pozorište iz Kruščića sa njom je osvoilo:

Prvo mesto u Staroj Pazovi na takmičenju dramskih amatera Vojvodine,

Prvo mesto u Kuli na republičkom takmičenju amaterskih dramskih pozorišta Srbije,

Prvo mesto u Trebinju na festivalu amaterskih dramskih pozorišta bivše Jugoslavije  gde su dobili četiri zlatne maske i

Prvo mesto u Laktašima na međunarodnom takmičenju dramskih amaterskih pozorišta.

Velika zasluga za sve ovo nesumljivo pripada glavnom organizatoru i pokretačkoj snazi ovog pozorišta direktoru Slavku Vlahoviću, koji ističe da je ključ njihovog uspeha kao i održivost ovako velikog i brojnog glumačkog ansambla, sam karakter njihovih odnosa, koje je uspeo da uspostavi među članovima, a to su druženje , familijarnost i jedna porodična atmosfera koja vlada unutar celog ansambla.

Predstavu karakterišu filmske scene dijaloga na momente malo prenaglašenog patetičnog scenskog pokreta, sa izvesnim rediteljskim nedorečenostima u pojedinim slikama, ali i sjajnim rešenjima rediteljskih zamki koje postavlja Kovačevićev tekst.

Sam tekst Siniše Kovačevića obiluje patetikom i arhetipskim slikama i likovima, tako da reditelj nije mogao izbeći tu notu kojom je odisala ova predstava epskog karaktera. Međutim, mogao je izbeći njeno prenaglašavanje iako je tu patetiku u dobrom delu predstave doveo na nivo estetizovanog i podcrtanog karaktera, tako da ona postaje deo sveukupne ekspresije koju su glumci vrlo uspešno preneli na publiku.

Predsednik ovogodišnjeg žirija Martinovih Dana, Aleksandar Saša Volić ističe nadahnutu režiju Dejana Cicmilovića, sjajno vođen sukob likova, vizuelno dobro kadrirane scene i katarzičnu patetiku svojstvenu epu.

U glumačkom domenu ističu se sjajno tumačeni i prikazani likovi: Generala Cicka – u tumačenju Jovana Paula, sporedna glavna muška uloga , Milorada Vučića Čelnog - u tumačenju Nikole Bulatovića, glavna muška uloga, kao i sjajne epizodne uloge glumica koje su se po prvi put našle na pozorišnoj sceni, Nade Markulj u ulozi Darinke Vučić i Slavice Vagić u ulozi Krstinje, a svojom glumačkom epizodom istakao se i Ratko Radulović u ulozi Lazovića.

Ne ulazeći u detaljniju analizu i kritički dublje, može se reći da smo na Martinovim Danima videli jednu odličnu predstavu u izvođenju amatera iz Kruščića.

                                                                                                                                        Miroslav Pantović

 

GRAĐANI REPORTERI

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH