ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

11.07.2016 Mačvanska lila 2016 Belotić

U organizaciji Mesne zajednice Belotić, Kulturno obrazovnog centra i Turističke organizacije, a pod pokroviteljstvom Opštine Bogatić, u Belotiću je održana tradicionalna manifestacija „Mačvanska lila“, koja je i ove godine okupila veliki broj posetilaca.

Crkveni i narodni praznik "Petrovdan" slavi se 12.jula, a posvećen je svetim apostolima Petru i Pavlu.  Koreni običaja paljenja vatre uoči „Petrovdana“ vezuju se za paganstvo, kada se prinosila žrtva vatri, a danas sa posebnom dimenzijom simbolike, vezuje se za završetak žetve i svojevrsni obred. Ovaj običaj neguje se  u Mačvi, a u Belotiću je prerastao u tradicionalnu manifestaciju pod nazivom “Mačvanska lila”, koju je 2012. Godine obnovio Nenad Stanković, slikar i bratanac Milića Stankovića.

Kod  „Radovan kule”  Milića od Mačve, organizovana je Likovna kolonija posvećena "Mačvanskoj lili”, u izvedbi Dečije likovne radionice Dragane Ercegovčević. Mladi umetnici oslikavali su pejzaže ambijenta i motive vezane za praznik.   

Ulične trke po treći  put se održavaju u okviru  manifestacije, a okupile su oko 120 mališana. Takmičarske grupe formirane su po razredima, od predškolskog uzrasta do osmog razreda. Dužina staze bila je prilagođena uzrastu. Organizator trka je Atletski klub “Tempo”, sekcija Belotić. Trener AK “Tempo” Velimir Planko, uručio je priznanja i medalje najboljim tamičarima.

Svečanost povodom izbora za najlepših lila održana je kod “Radovan kule”. Predsednica žirija za odabir  bila je Snežana Janjić – direktor Turističke organizacije opštine Bogatić. Organizatori su nagradili šest najlepših lila.

Organizovan je i prigodan kulturno – umetnički program u kojem su nastupili: KUD “Milić od Mačve” Belotić, “Mačvanka” Klenje, “Salaš Crnobarski”, Hor “Sveti Jovan Bogoslov” Šabac,  kao i pevačke grupe i solisti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

N.Isaković

# #
 
 

GRAĐANI REPORTERI

29.11.2018 Дечија атлетика у ОШ Лаза К Лазаревић

У фискултурној сали ОШ "Лаза К. Лазаревић'', ученицима од првог до четвртог разреда, одржана је демонстрација атлетских дисциплина у оквиру ...

24.11.2018 СЛАВА ХРАМА У БЕЛОТИЋУ

Све што смо научили и чему смо се посвећивали на пољу духовности, веронауке и молитве, свој врхунац је доживело у ...

16.10.2018 POZDRAV IZ MOLDAVIJE - Piše Teodora Milanković

Srbijo moja, evo me na  „vrhu sveta“, na mestu gde Sunce spava i gde se čuje kako gromovi dišu... U ...

MAGAZIN

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

14.11.2018 Зашто окрећемо главу-Витез Кo- ја?

Na прометном месту, пред седмогодишњом ћерком која вриштећи моли млађу особу да јој због мизерних разлога не бије оца, поново је изостала реакција ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH