ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

06.09.2016 Koordinirana saradnja nadležnih institucija ključ rešenja problema prometa na stočnoj pijaci u Bogatiću

Štab za vanredne situacije opštine Bogatić organizovao je sastanak povodom rešavanja problema regulisanja prometa na stočnoj pijaci u Bogatiću. Zbog sprovođenja Zakona o trgovini koji je na snazi od 2011. godine i propisa koji se primenjuju zbog mera širenja, suzbijanja i iskorenjivanja bolesti "kvrgave kože" kod goveda, nastao je problem na stočnoj pijaci zbog nedozvoljenog prometa stoke van mesta predviđenog pijačnim prostorom. Proteklih nedelja veterinarski inspektori su u saradnji sa policijom i drugim relevantnim institucijama  rešavali ovaj problem na licu mesta.

"Problem su pravili preprodavci stoke koji nisu imali neophodnu dokumentaciju, a promet su obavljali van pijačnog prostora. Bili smo prinuđeni da stoku tih vlasnika šaljemo u karantin", rekla je Dubravka Gajić, republički veterinarski inspektor.

Stočna pijaca u Bogatiću jedina je u Mačvanskom okrugu na kojoj se trenutno javljaju ovakvi problemi.

"U okviru zakonskih propisa promet je uspešno regulisan na svim stočnim pijacama u Mačvanskom okrugu. Model koordinirane saradnje svih relevantnih institucija, veterinarskih i komunalnih inspektora, veterinarskih stanica, policije i lokalne samouprave, primenićemo i u Bogatiću. Očekujemo da će se ovaj problem rešiti u što kraćem roku", izjavio je Mirko Veselinović, šef odseka veterinarske inspekcije za Mačvanski upravni okrug.

Da bi se zakon uspešno sprovodio mora postojati koordinacija svih institucija, ali i poštovanje propisa od strane trgovaca, napomenuo je Nenad Beserovac, predsednik opštine Bogatić.

Za poljoprivrednike sa područja opštine Bogatić nije potrebno da poseduju overu transporta (potvrdu o dezinfekciji prevoznog sredstva), ali oni moraju imati obeleženu stoku i zdravstvena uverenja da bi mogli ući u pijacu. Overen transport je potreban prodavcima stoke koji dolaze iz drugih opština.

"Zdravstvena uverenja za stoku mogu se dobiti u nadležnim veterinarskim stanicama. Ako se stoka prodaje u drugim opštinama, neophodna je dezifenkcija, dezinsekcija i repelent. Pošto pojava bolesti nije zabeležena, očekujemo da će se i ove mere postepeno ukidati", izjavio je Zoran Petrović, direktor Veterinarske stanice Bogatić.

Od 15. avgusta dozvoljen je i promet svih kategorija goveda na pijacama, sajmovima i otkupnim mestima. Uslov je da su goveda vakcinisana i da je prošlo 28 dana od vakcinacije, odnosno 7 dana za prodaju stoke klanicama.

"Na području Mačvanskog okruga vakcinisano je oko 74.000 goveda, u opštini Bogatić 15.128. U Mačvanskom okrugu ima najviše grla goveda u odnosu na sve okruge u Srbiji. Nema pojave bolesti "nodularnog dermatitisa", a vakcinacija je uspešno sprovedena", dodao  je Mirko Veselinović, načelnik  veterinarske inspekcije za Mačvanski upravni okrug.

Iako je JKP Bogatić postavilo table sa informacijama o neophodnoj dokumentaciji koja je potrebna da bi se obavljao promet na pijaci,  izvestan broj stoke proteklih nedelja prodavan je na ulici, što je ubrzo izmestilo celokupnu pijacu ispred i oko ovog registrovanog objekta za promet.

„ Zakon o trgovini nas obavezuje da se prodaja obavlja isključivo na obeleženom i registrovanom prostoru, što je i istaknuto na samom ulasku u stočnu pijacu u Bogatiću. Poljoprivredni proizvođači prodajom stoke, koja nema potrebnu dokumentaciju i obeležja, izvan pijace, krše i zdravstvene i sanitarne propise. Mi moramo sprovoditi zakonske propise, ali i pravovremeno informisati prodavce stoke, što smo činili i što ćemo činiti u narednom periodu", rekao je Slobodan Đurković, direktor JKP-a Bogatić.

U cilju očuvanja opšteg reda i mira,  u interesu svih strana je da se ovaj problem reši u što kraćem roku, zaključeno je na sastanku.

N.Isaković

Projekat "Mačva Info" sufinansiran je iz budžeta Opštine Bogatić - "Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva"
 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH