ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

08.09.2016 Subvencije za socijalno ugrožene - pomoć za regulisanje obaveza prema JKP Bogatić

Odlukom Skupštine opštine Bogatić o pravima i uslugama socijalne zaštite, pored redovnih prava korisnika, uvedeno je i pravo na subvencije kod javnih preduzeća.

Prava iz oblasti socijalne zaštite iz nadležnosti Opštine u skladu sa ovom Odlukom su: jednokratne pomoći, naknade troškova sahranjivanja, subvencije kod javnih preduzeća i narodna kuhinja.

Ovom Odlukom uređuju se prava i usluge građana u oblasti socijalne zaštite za čije obezbeđivanje je nadležna Opština Bogatić, nosioci prava, kao i način i uslovi ostvarivanja.  Korisnici mogu biti državljani Republike Srbije, koji imaju prebivalište na teritoriji opštine Bogatić. Izuzetno, pravo na jednokratnu novčanu pomoć za privremeni smeštaj, ishranu, troškove prevoza do mesta prebivališta, imaju i lica koja se nađu u stanju trenutne teške situacije, a nemaju prebivalište na teritoriji opštine Bogatić. Korisnici socijalne zaštite mogu biti i strani državljani i lica bez državljanstva, u skladu sa članom 41. Zakona o socijalnoj zaštiti i međunarodnim ugovorima. Sredstva za ostvarivanje prava i obezbeđivanje usluga po ovoj Odluci, obezbeđuju se iz budžeta Opštine Bogatić.

Subvencije kod javnih preduzeća

"Pravo na subvencije kod javnih preduzeća je novina u sistemu socijalne zaštite. Građani imaju pravo na subvencije kod JKP Bogatić u iznosu od 50 odsto naknade za iznošenje smeća i isporuku vode. Naknada se isključivo odnosi na tekući mesec, bez zaostalih dugova, s tim što je naknada za mesečnu potrošnju isporuke vode ograničena na 3 metra kubna po članu, a najviše za 6 članova porodice", rekao je  za Mačva Info, Slobodan Kovačević, direktor Centra za socijalni rad u Bogatiću.

 

Pravo na subvenciju kod javnog preduzeća ima pojedinac, odnosno porodica pod uslovom da: porodična domaćinstva nemaju prihod veći od 13.000 dinara za prethodni mesec; podnosilac zahteva koji je penzioner, živi sam i ima najnižu penziju u Republici Srbiji za prethodni mesec, za kategoriju zaposlenih, uključujući i profesionalna vojna lica i penzionere samostalnih delatnosti;  ukupan prihod porodice za prethodni mesec prema broju članova ne prelazi iznos minimalne zarade, a za svakog narednog člana 13.000 dinara, ako se u porodici nalazi lice koje je paraplegičar sa 70 odsto invaliditeta i više, distrofičar sa 70 odsto invaliditeta i više, lice obolelo od cerebralne i dečije paralize, civilni invalidi rata, gluvo, slepo i drugo lice sa preko 70 odsto invaliditeta; podnosilac zahteva ne poseduje drugi osim stambenog prostora od 45 metara kvadratnih, a za svakog narednog člana porodice još 10 metara kvadratnih, osim za seoska domaćinstva kod kojih nema ograničenja u pogledu površine stambenog prostora;  ne poseduje druge objekte osim garaže; ne poseduje ili koristi više od 1 hektara zemlje; ne poseduje pokretnu imovinu veće vrednosti.

Pravo na korišćenje subvencija kod javnih preduzeća ne može ostvariti pojedinac koji je zaključio Ugovor o doživotnom izdržavanju, sposoban za rad koji je odbio ponuđeno zaposlenje Nacionalne službe za zapošljavanje  i kome je prestao radni odnos izjavom njegove volje.

"Pravo na subvencije se priznaje počev od prvog dana narednog meseca u odnosu na dan podnošenja zahteva u trajanju od 6 meseci. Nakon isteka tog roka, stranka može ponovo podneti zahtev uz koji dodatno prilaže dokaz da je uredno izmirio tekuće obaveze za period za koji je ostvario pravo na subvencije", dodao je Kovačević.

Korisnik je dužan da prijavi svaku promenu koja je od uticaja na pružanje i korišćenje prava u roku od 15 dana.

Po zahtevima u prvom stepenu odlučuje Centar za socijalni rad Bogatić na osnovu Zakona o upravnom postupku, dok u drugom stepenu odlučuje Opštinsko veće  prema Zakonu o socijalnoj zaštiti.

"Ustanovljenjem prava na subvencije kod javnih preduzeća, kao i proširenju ostalih prava propisanih Odlukom o pravima i obavezama socijalne zaštite, Opština Bogatić je pokazala da se aktivno uključila u sistem socijalne zaštite, vodeći računa o najosetljivijoj kategoriji stanovništva. I konačno, na osnovu ove Odluke, postoji pravni okvir da se u dogledno vreme otvori i narodna kuhinja u Bogatiću", zaključio je Kovačević.

Zahteve za subvencije kod javnih preduzeća građani mogu podneti svakog radnog dana od 7 do 15 časova u Centru za socijalni rad u Bogatiću, gde mogu dobiti i sve dodatne informacije.

N.Isaković

Projekat "Mačva Info" sufinansiran je iz budžeta Opštine Bogatić - "Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva".
 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH