ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

04.10.2016 Метковић – Проблем одношења смећа у Мишковића шору

Након затварања дивље депоније у Мачванском Метковићу, чије уређење је финансирано средствима Европске уније, Јавно комунално предузеће Богатић у селу је поставило  контејнере, у априлу 2015. године. Од тада радници ЈКП-а два пута недељно односе смеће. Ово предузеће је са грађанима склопило Уговоре, у којима је дефинисана и месечна накнада од 275 динара за услуге одношења смећа.

Међутим, мештанка села Ивана Мишковић, јавила се нашој редакцији указавши  на проблем да  последњих неколико месеци, радници Јавно комуналног предузећа, „заборављају“ да редовно празне контејнер у улици Мишковића шор.

„Несносан смрад и разбацано ђубре испред дворишта, проблем је који је постао неподношљив, јер се контејнери нередовно празне“, каже Ивана, испред чије куће се налази контејнер, а која редовно плаћа накнаду за одношење смећа. Пошто се смеће односи уторком и петком, како каже, обично га испразне само уторком, док петком то „забораве“ да ураде, онда то смеће стоји до следећег уторка.

Како бројни апели нису уродили плодом, мештанка Снежа Јаковљевић, која такође живи у Мишковића шору, јуче је поново била у Јавно комуналном предузећу Богатић.

„Пошто сваки месец указујем на овај проблем, а надлежни нису способни да га реше, јуче сам отишла у ЈКП Богатић са намером да тражим раскид Уговора и повраћај накнада које плаћам чак унапред. Пре постављања контејнера сам палила своје смеће, а сада плаћам да се исто нагомилава испред дворишта и загађује околину. У ЈКП Богатић сам добила одговор да ће проблем бити решен. Ако сваки месец будем требала да  указујем на проблем, да би они радили посао за који су плаћени, нећу одустати од раскида Уговора“, рекла је за Маčva Info Снежана Јаковљевић.

Камион за одношење смећа све ређе свраћа у Мишковића шор. „Увек иста слика, камион испразни контејнере у улици „Краља Петра“, иако радници знају да се још један контејнер налази у наставку улице тј. у„Мишковића шору, све чешће заборављају да скрену“, подсећа Ивана Мишковић.

Поводом овог проблема, јуче смо разговарали са директором ЈКП Богатић, господином Слободаном Ђурковићем. Он није био упознат са овим проблемом, али је по обављеном разговору са радницима, отишао у контролу и обишао контејнере у Метковићу.

"Затекао сам неколико пуних контејнера, између осталог и контејнер у Мишковића шору, тако да сам увидео да су приговори мештана били основани. Са друге стране, имамо искуства да се контејнери врло брзо напуне и након одношења смећа. Свакако ћу у оквиру својих надлежности предузети мере и испитати ове приговоре мештана из Метковића. Могуће је да је било пропуста, али се они сигурно више неће поновити", изјавио је за Mačva Info Слободан Ђурковић, директор ЈКП Богатић. Како смо сазнали, већ данас, сви контејнери у Метковићу су испражњени.

У центру села у априлу 2015. године постављена су четири контејнера,  која нису довољна за количину смећа које се одлаже. На овај проблем својевремено је указивала мештанка Ивана Мишковић, напомињујући  да се у центру села ствара депонија, јер нема довољно контејнера. Она је својевремено путем нашег портала, апеловала на надлежне да реагују, због несносног мириса и загађења. У центру села се тренутно налазе три контејнера, јер је један због оштећења однет на ремонт.

На наше питање, како превазићи овакав проблем, директор Ђурковић је изнео план ЈКП Богатић, који се односи на нов модел сакупљања и одношења смећа у месним заједницама.

"Нажалост, имамо много лоших искустава са несавесним грађанима који у контејнере одлажу отпад попут шута, бетона, грања, картонских кутија  и пепела, иако су на контејнерима постављена упуства, који отпад се може одлагати. Само протекле зиме имали смо десет оштећених контејнера које смо морали да ремонтујемо, услед оштећења и паљења. У плану нам је да реорганизујемо поступак одношења смећа, тако што ћемо одредити дане када би мештани своје смеће стављали у џакове и износили испред  дворишта. Овај модел показао се успешним у многим општинама, јер се једино тако може избећи одлагање неадекватног отпада. План ћемо размотрити у наредном периоду, у сарадњи са локалном самоуправом и релевантним институцијама. До тада, спремни смо да поставимо и додатне контејнере у Метковићу, ако би се на тај начин проблем решио", додаје Ђурковић.

ЈКП Богатић утужило је кориснике услуга у Метковићу, који од априла прошле године нису плаћали одношење смећа, а што је обавеза по основу склопљених Уговора са овим предузећем. Ненаплаћена потраживања, од око 50 корисника у овом селу, од недавно  наплаћују извршитељи, а због додатних трошкова поступка, дуг ће бити вишеструко увећан.

 

Н.Исаковић

Пројекат "Мачва Инфо" суфинансиран је из буџета Општине Богатић - "Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства".

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH