ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

06.10.2016 Отворена изложба фотографија "Немојте нас заборавити", аутора Бранислaва Станковића

У свечаној сали Општине Богатић отворена је изложба под називом “Немојте нас заборавити”, аутора Бранислава Станковића, кустоса Народног музеја у Шапцу, а у организацији Народне библиотеке „Јанко Веселиновић“.  Након што је у октобру 2014. године први пут организована у галерији САНУ, поводом обележавања стогодишњице од почетка Великог рата, караван славне прошлости српског народа, виђен објективом Ристе Марјановића нашег најбољег ратног фотографа, обишао је многе градове у Србији и Републици Српској.

“Велико је задовољство што је поставка фотографија осванула у Богатићу, срцу Мачве, која је највише страдала у Првом светском рату. Веома је важно да Мачвани посете изложбу и схвате њен историјски значај, али и да се едукују”, рекао је Бранислав Станковић, аутор изложбе, историчар и кустос, у свом обраћању.

На изложби је представљен репрезентативан избор од 59 фотографија Ристе Марјановића, увећаних или оригиналних, почев од Церске битке до ослобођења наше земље. Слике ратника, српских јунака, сељака, војсковођа на фронтовима и изганству, сведочанство су времена страдања, али и славне прошлости српског народа.

Риста Марјановић, рођен у Шапцу 1885. године, после школовања у Београду, Бечу и Берлину, зауставља се у Паризу, где убрзо постаје члан а потом и уредник за илустрације "New York Heralda" за Европу.

На позив српске владе на почетку Великог рата враћа се у Србију као званични фото-репортер Врховне команде српске војске. Фотографише све значајније догађаје у рату све до ослобођења.

Сачувани негативи и фотографије Ристе Марјановића уз податке где су и када снимљени су заправо српска илустрована историја Великог рата.

“Изложба представља прозор у прошлост, виђену објективом најбољег ратног фотографа и описује период Великог рата боље него хиљаде речи”, рекао је др Предраг Марковић, научни саветник института за савремену историју у Београду.

Мачвани ће у наредна два месеца моћи да посете галерију слика под слоганом “Немојте нас заборавити”, у свечаној сали Општине Богатић.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Н.Исаковић

Пројекат "Мачва Инфо" суфинансиран је из буџета Општине Богатић - "Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства".

 
 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH