ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

09.12.2016 Руске инвестиције и заједнички пројекти - планови будуће сарадње Брјанска и Богатића

Делегација града Брјанска из Русије на челу са градоначелником Александром Анатољевичем Хлиманковим, била је у званичној посети општини Богатић.  Повод посете је већ потписан протокол о сарадњи  на петом Словенском економском форуму у августу ове године, када су руским партнерима у посети били представници Локалних самоуправа и привредника Мачванског управног округа.

Председник Општине Богатић Ненад Бесеровац поздравио је руску делегацију, након чега се скупу обратио и начелник Мачванског управног округа, Драгослав Милановић. Градоначелник Брјанска, у име своје делегације, захвалио се на добродошлици и истакао да је ово само почетак успешне сарадње. Представници руског града били су у прилици да погледају презентацију на којој су представљени природни потенцијали општине Богатић. На крају официјелног дела, председник Бесеровац и градоначелник Хлиманков званично су потписали споразум о сарадњи.

„Званично смо верификовали споразум о сарадњи на пољу културе, спорта, образовања и економије. Посебну пажњу посветићемо економској сарадњи, јер наша општина има велики потенцијал у пољопривреди, експлоатацији површинских вода и геотермалних извора енергије. Надам се успешној сарадњи и доласку руских инвестиција“, изјавио је Бесеровац.

Представници Општине Богатић са гостима обишли су „Мачванску средњу школу“, где их је директорка Милица Дражић упознала са смеровима и школским капацитетима. Господин Хлиманков је навео да ће се у будућности говорити и на тему размене ученика, али и сарадњи на плану образовања.

Посета руске делегације настављена је у Дубљу, где су обишли Цркву Светог Вазнесења и спомен костурницу и упознали се са значајним делом славне српске историје. Представници туристичке организација општине Богатић,  представили су и значајне туристичке манифестације овог краја. Обзиром да град Брјанск има историју дугу преко хиљаду година, руска делегација је са пажњом пратила излагање свештеника Уроша Живковића,  везано за историјско наслеђе Мачве, које је у много чему слично руском. Брјанск је погранични град у Русији, удаљен од Москве око 400 километара. Његова историјска улога подсећа на мачванску историјску прошлост, указао је Хлиманков.

Делегација је даље посетила етно парк у Совљаку, где је била у прилици да види комплекс старог мачванског домаћинства, столетну липу и слике које су испод ње настале на сликарским колонијама.

Руска делегација показала је велико интересовање за потенцијале геотермалних извора енергије и бањског туризма. Начелник Мачванског округа – Драгослав Милановић, потврдио је да су руски партнери заинтересовани за заједничке пројекте експлоатације извора топле воде, у области пољопривреде и туризма. Бушотина ББ1 у Богатићу је једна од најиздашнијих у овом делу Европе, са протоком од 50 литара у секунди и температуром око 80 степени целзијуса. Држава Србија је власник око 16 хектара земље у потесу око бушотине, док је Општина Богатић корисник. Решени су сви имовинско – правни послови, напоменуо је Милановић и истакао, да не постоје сметње у имплементацији нових и реализацији већ постојећих пројеката. Идејни нацрт пројекта бањског туризма са пратећим садржајима, делегација Мачванског округа је већ представила партнерима у Русији, а исход заједничког подухвата биће познат почетком нарадне године.

„Модел сарадње са руским партнерима применићемо на све општине Мачванског округа. Општина Коцељева је већ приступила приппреми конкурентног  пројекта, што ће надам се бити случај и са другим локалним самоуправама“, истакао је Милановић.

Обиласком етно комплекса „Авлија“ у Глушцима, руска делегација је имала прилику да види мини сајам етно хране и пића. Туристичку понуду пољопривредних производа представио је директор Туристичке организације Владан Попадић, на штандовима мачванских произвођача.

Након обиласка свих дестинација предвиђених протоколом, градоначелник Брјанска Хлиманков изнео је своје утиске.

„Већ смо договорили да се прво приступи реализацији пројекта на пољу образовања. Град Брјанск има познат универзитет и реномирани Пољопривредни факултет. Остварићемо услове да ваши студенти могу да се школују на нашем престижном универзитету. Општина Богатић има изузетне потенцијале, нарочито у експлоатацији геотермалних извора енергије. Уверен сам да ће руски инвеститори увидети свој интерес и уложити капитал у квалитетну производњу“, истакао је Хлиманков.

Резултати званично започете сарадње Губерније Брјанска и Општине Богатић  биће познати почетком наредне године, а реализоваће се кроз форме пројеката, инветсиција и заједничких улагања. О даљој сарадњи разговараће се у фебруару 2017. године, када је поново планирана посета руске делегације општини Богатић.

Н.Исаковић

Пројекат "Мачва Инфо" суфинансиран је из буџета Општине Богатић - "Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства".

 
 

GRAĐANI REPORTERI

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

12.03.2020 ВЕЛИКИ УСПЕХ ДЕЦЕ БЕЛОТИЋА

У оквиру пројекта Министарства просвете и спорта “Покренимо нашу децу” и Aqua Vivе, на конкурсу на ком је учествовао велики ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH