ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

24.12.2016 Друга Национална конференција Излаз из сиве економије

Председник Општине Богатић, Ненад Бесеровац, учествовао је у раду Националне конференције „Излаз из сиве економије“ која је одржана у петак 23.децембра у Палати Србија, у оранизацији NALED-a и AmCham-a.

Теме конференције биле су координација инспекцијиског надзора и судски епилог, ефикасност процесуирања случајева сиве економије, боља координација контролних органа, тужилаштва и судова, фер третман и подстицање легалног половања.

Скуп су отворили Зоран Петровић, председник Управног одбора AmCham-a и Александар Ружевић, члан Управног одбора NALED-a, који су пред око 200 лидера привреде, представника надлежних институција, локалних самоуправа и међународних организација истакли да је предуслов за даљи напредак у смањењу обима сиве зоне сарадња инспекцијских органа, полиције, тужилаштва и судова.

На панел дискусији о мерама за ефикаснију координацију инспекцијског надзора и процесуирање пословања истакнута је потреба имплементације Закона о инспекцијском надзору као и усклађивање секторских закона са овим кровним законом. Једна од предложених мера за ефикаснији рад јесте и унапређење капацитета инспекција, заједно са увођењем бољих критеријума за оцену учинка инспектора и мера за подстицање њиховог квалитетнијег рада.

На панелу о подстицању пословања у легалним токовима, као једна од кључних мера коју је потребно спровести следеће године, истакнута је реформа система непореских и парафискалних намета. У министарском панелу о приоритетним мерама за сузбијање сиве зоне учествовале су потпрдседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, министарка државне управе и локалне самоупрае Ана Брнабић и министарка правде Нела Кубуровић.

Увођење електронске грађевинске дозволе био је револуционарни корак којим смо доказали да удео сиве економије и корупција могу бити смањени, истакла је потпредседница Владе проф. др Зорана Михајловић и као наредни корак најавила реформу катастра јер циљ је да катастар постане институција са најбржом услугом за привреду и грађане. Министарство правде припрема Преднацрт закона о пореклу имовине, којим ће бити утврђен нови, посебан порез и наам се да ћемо применом тог закона постићи велики успех у сузбијању феномена сиве економије, истакла је министарка правде Нела Кубуровић.

Министарка Брнабић најавила је спровођење едукативне кампање за јачање свести грађана и привреде о штетности сиве економије. Окосницу кампање која ће трајати током 2017. и 2018.године, чине наградна игра са фискалним рачунима и слиповима и такмичње општина и градова. На конференције је истакнуто да би у 2017.години требало да буду донети Закон о социјалном предузетништву и Закон о привременом сезонском раду у пољопривреди, који ће повећати запошљавање и смањити број радника у сивој зони.

Конференцију је закључио премијер Александар Вучић који је истакао да је смањење обима сиве зоне један од приоритета Владе и у складу са тим најавио да ће 2017.и 2018.година бити Године борбе против сиве економије.

 

Извор: http://www.bogatic.rs/

 

GRAĐANI REPORTERI

26.12.2019 Roditelji su rekli svoje: „STOP pirotehnici!“

Praznici su gotovo uvek prilika za slavlje, radost i veselje. Dobro se pije, jede, čovek je opušeniji i dopušta sebi ...

04.12.2019 ВАВЕДЕЊЕ У БОГАТИЋУ

Традиционално и ове као и претходних година на празник Ваведења Пресвете Богородице, Богородица нас је окупила на Светој Литургији у ...

01.12.2019 ПРВО ПРИЧЕШЋЕ У БОЖИЋНОМ ПОСТУ

Првог децембра, на дан светих мученика Платона, Романа и Варула, у храму Рођења Пресвете Богородице са почетком у 8 часова ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

14.11.2018 Зашто окрећемо главу-Витез Кo- ја?

Na прометном месту, пред седмогодишњом ћерком која вриштећи моли млађу особу да јој због мизерних разлога не бије оца, поново је изостала реакција ...
 
VRH