ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

28.12.2016 Radionica iz zdravstvene kulture za srednjoškolce

Mačvanska srednja škola u saradnji sa Udruženjem građana "Mačvanska mreža", organizovala je Radionicu iz zdravstvene kulture, pod nazivom "Sačuvajmo zdravlje da nam život bude lepši". Tim predavača iz Doma zdravlja Bogatić, uz aktivno učešće srednjoškolaca, diskutovao je na teme: zdravi životni stilovi, rizično ponašanje, reproduktivno i mentalno zdravlje i bolesti zavisnosti.

Zdravstvena kultura kao predmet  je prvi put uveden u redovno predavanje prvoj godini, smer Kuvar, čiji je predavač Dr Milena Martinović.

“Održano je dvanaest radionica, za učenike prve i četvrte godine. Pored mene u timu predavača našli su se Dr Ana Mićić, Dr Olja Jović, Sneža Pavlović, viša medicinska sestra,  koji su uz aktivan pristup učenika dotakli sve sfere interesovanja. Želja nam je bila da znanje koje su stekli na radionicama, pretoče u korisno ponašanje i izaberu zdrav životni stil”, rekla je Dr Martinović.

Sadržaj zdravstveno vaspitnog rada u proteklom periodu kroz edukaciju i obuku povezan je sa temema koje za cilj imaju promociju zdravlja i prevenciju rizičnog ponašanja. U okviru radionica izlagane su i teme: značaj pravilne ishrane, adolescencija i njene osobenosti, humani odnosi među polovima, prevencija polno prenosivih infekcija, značaj očuvanja reproduktivnog zdravlja, kontracepcija i planiranje porodice.

“Aktivan rad angažuje učenike na emocionalnom nivou i doprinosi unapređenju zdravlja svakog pojedinca. Akcenat je da se poveže zdravstveno vaspitni rad sa Domom zdravlja, kao ustanovom, koja uz promociju zdravlja, za cilj ima da osnaži mlade ljude da protraže stručnu pomoć kada konkretan problem postoji”, istakla je Sneža Pavlović, viša medicinska sestra.

Učenici su zadovoljni vremenom provedenim na predavanjima i mišljenja su da ove radionice  treba da budu praksa i u narednim godinama.

Uspešna saradnja će se nastaviti i u budućnosti, ističu u ovim ustanovama, jer im je zajednički cilj edukacija adolescenata i promocija zdravog života.

 

 

M.Kovačević

Projekat "Mačva Info" sufinansiran je iz budžeta Opštine Bogatić - "Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva".

 
 

GRAĐANI REPORTERI

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

12.03.2020 ВЕЛИКИ УСПЕХ ДЕЦЕ БЕЛОТИЋА

У оквиру пројекта Министарства просвете и спорта “Покренимо нашу децу” и Aqua Vivе, на конкурсу на ком је учествовао велики ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH