ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

28.12.2016 Radionica iz zdravstvene kulture za srednjoškolce

Mačvanska srednja škola u saradnji sa Udruženjem građana "Mačvanska mreža", organizovala je Radionicu iz zdravstvene kulture, pod nazivom "Sačuvajmo zdravlje da nam život bude lepši". Tim predavača iz Doma zdravlja Bogatić, uz aktivno učešće srednjoškolaca, diskutovao je na teme: zdravi životni stilovi, rizično ponašanje, reproduktivno i mentalno zdravlje i bolesti zavisnosti.

Zdravstvena kultura kao predmet  je prvi put uveden u redovno predavanje prvoj godini, smer Kuvar, čiji je predavač Dr Milena Martinović.

“Održano je dvanaest radionica, za učenike prve i četvrte godine. Pored mene u timu predavača našli su se Dr Ana Mićić, Dr Olja Jović, Sneža Pavlović, viša medicinska sestra,  koji su uz aktivan pristup učenika dotakli sve sfere interesovanja. Želja nam je bila da znanje koje su stekli na radionicama, pretoče u korisno ponašanje i izaberu zdrav životni stil”, rekla je Dr Martinović.

Sadržaj zdravstveno vaspitnog rada u proteklom periodu kroz edukaciju i obuku povezan je sa temema koje za cilj imaju promociju zdravlja i prevenciju rizičnog ponašanja. U okviru radionica izlagane su i teme: značaj pravilne ishrane, adolescencija i njene osobenosti, humani odnosi među polovima, prevencija polno prenosivih infekcija, značaj očuvanja reproduktivnog zdravlja, kontracepcija i planiranje porodice.

“Aktivan rad angažuje učenike na emocionalnom nivou i doprinosi unapređenju zdravlja svakog pojedinca. Akcenat je da se poveže zdravstveno vaspitni rad sa Domom zdravlja, kao ustanovom, koja uz promociju zdravlja, za cilj ima da osnaži mlade ljude da protraže stručnu pomoć kada konkretan problem postoji”, istakla je Sneža Pavlović, viša medicinska sestra.

Učenici su zadovoljni vremenom provedenim na predavanjima i mišljenja su da ove radionice  treba da budu praksa i u narednim godinama.

Uspešna saradnja će se nastaviti i u budućnosti, ističu u ovim ustanovama, jer im je zajednički cilj edukacija adolescenata i promocija zdravog života.

 

 

M.Kovačević

Projekat "Mačva Info" sufinansiran je iz budžeta Opštine Bogatić - "Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva".

 
 

GRAĐANI REPORTERI

26.12.2019 Roditelji su rekli svoje: „STOP pirotehnici!“

Praznici su gotovo uvek prilika za slavlje, radost i veselje. Dobro se pije, jede, čovek je opušeniji i dopušta sebi ...

04.12.2019 ВАВЕДЕЊЕ У БОГАТИЋУ

Традиционално и ове као и претходних година на празник Ваведења Пресвете Богородице, Богородица нас је окупила на Светој Литургији у ...

01.12.2019 ПРВО ПРИЧЕШЋЕ У БОЖИЋНОМ ПОСТУ

Првог децембра, на дан светих мученика Платона, Романа и Варула, у храму Рођења Пресвете Богородице са почетком у 8 часова ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

14.11.2018 Зашто окрећемо главу-Витез Кo- ја?

Na прометном месту, пред седмогодишњом ћерком која вриштећи моли млађу особу да јој због мизерних разлога не бије оца, поново је изостала реакција ...
 
VRH