ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

20.03.2015 Država i klanice će do kraja marta kupiti 10 000 tovljenika iz Mačve i Srema i preraditi ih u narezak i paštete!

Predsednik Opštine Nenad Beserovac, Aleksandar Vuković, predsednik Skupštine opštine, Dušan Tufegdžić, direktor Direkcije za poljoprivredu i selo i tri poljoprivrednika iz Badovinaca, Belotića i Salaša Crnobarskog  razgovarali su danas u Beogradu sa predstavnicima  Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine o sprovođenju odluka Vlade koje će se preduzeti u cilju rešavanja poremećaja na tržištu tovnih svinja i mleka.

Delegaciju iz Bogatića su primili Andrej Bojić, šef kabineta ministarke Snežane Bošković Bogosavljević i državni sekretar Zoran Rajić.

Državni sekretar Zoran Rajić  koji i šef radne grupe za sprovođenje uredbe vlade o interventnom otkupu tovljenika, rekao je da će pet klanica otkupiti 10.000 tovljenika iz Mačve i Srema i izvršiti preradu u konzerve (mesni narezak i paštete). Tehnika otkupa i broj otkupnih mesta biće narednih dana usaglašeni preko načelnika Okruga.

- Otkup će početi do kraja marta, iako uredba Vlade važi do 30. aprila - preneo je za “Mačvainfo” Nenad Beserovac, predsednik Opštine Bogatić nakon sastanka.

Kao što je objavljeno posle sednice Vlade u četvrtak, tovljenici će se otkupljvati po ceni od 170 dinara po kilogramu (za prvu klasu), 150 dinara za drugu i 140 dinara za treću klasu. Utvrđeni su i pariteti naturalne razmene: 11 kilograma kukuruza za tovljenike u prvoj, 10 kilograma u drugoj i 9 kilograma u trećoj klasi.

- Predstavnici Ministarstva su istakli da su u cilju zaštite domaćih proizvođača  prelevmani za uvoz tovljenih svinja povećani sa 3,6 na 10 dinara po kilogramu. Zatim, Uprava za veterinu će predložiti mere za promet mašinski obrađenog mesa i smanjenje jedinica miligrama kalcijuma po kilogramu sa 150 na 100 jedinica. Doneta je i  odluka da se za zamrznuto meso koje kao sirovo ide u prodaju strogo propisuju mesta za odmrzavanje, kao i da mora biti posebno obeleženo - dodao je Beserovac.

Predstavnici Ministarstva su najavili da će ubrzo poljoprivrednicima biti isplaćena dugovanja iz prošle godine, te da će biti ubrzana isplata subvencija i podsticaja iz ove godine. Do zastoja je došlo zbog preseljenja Uprave za agrarna plaćanja u Beograd.

- Kada je reč o problemima u otkupu mleka, rečeno nam je da Ministarstvo pokušava da obezbedi 1,7 milijardi dinara da bi se za robne rezerve otkupilo mleko u prahu koje se nalazi na zalihama u našim mlekarama. Rešenjem ovog problema stabilizovaće se domaće tržište sirovog mleka - prenosi Nenad Beserovac, predsednik Opštine Bogatić sa danas održanog sastanka u Ministarstvu poljoprivrede.

D. Grujić

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH