ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

31.01.2018 Na međunarodnom skupu u Bogatiću predstavljen geotermalni potencijal Mačve

U okviru projekta EU, "Darling", danas je u Bogatiću održan skup na kom su prezentovani hidrogeotermalni potencijali Mačve.

Zagrevanje javnih ustanova na daljinsko grejanje sa geotermalnog izvora BB1 u  Bogatiću trebalo bi da započne sledeće grejene sezone. Tim povodom profesor Rudarsko-geološkog fakulteta dr Dejan Milenić danas je predstavio geotermalne potencijale opštine i  rezultate studije koja je sprovedena u okviru realizacije ovog projekta. Prezentaciji su, pored domaćih, prisustvovali i partneri iz Mađarske, Rumunije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine,koji su deo međunarodnog projekta zemalja dunavske regije, DARLING. Opština Bogatić jedini je partner iz naše zemlje u ovom međunarodnom projektu.

"Rezultati dobijeni u ovom projektu  u budućnosti će biti implementirani  kroz sve  zemlje Jugoistočne Evrope, odnosno dunavsku regiju, što samo govori o njegovoj važnosti. Priveli smo kraju jako značajnu stvar, prvi sistem daljinskog grejanja u Srbiji. S druge strane, ovaj međunarodni projekat je kamen temeljac, jer smo u okviru njega po prvi put u našoj zemlji počeli da razmatramo čak i mogućnost izgradnje geohidroelektrane u Mačvi", izjavio je prof. dr Dejan Milenić.

Osnovne ideje DARLING projekta objasnila je projekt menadžer Annamária NÁDOR iz Mađarske.

"Naš osnovni cilj je podizanje svesti o iskorišćenosti obnovljivih  izvora energije u ovoj regiji. U Srbiji imamo dva područja u kojima će se obavljati dalja istraživanja, prvi je u Bogatiću, a drugi u Vojvodini. Projekat je započeo pre godinu dana i u narednom periodu očekujemo detaljnije analize, pa ćemo se češće sretati ovde u Bogatiću", rekla je Annamária NÁDOR.

Timove šest dunavskih zemalja okupio je program "Darling", koji će utvrditi gde se nalaze pogodne lokacije za korišćenje geotermalnih izvora za toplotnu energiju.

"Osim toga što će Bogatić kao partner biti vidljiv na geotermalnoj mapi Evrope mi ćemo kao učesnik ovog međunarodnog  projekta imati i ekonomsku korist, jer ćemo ovim u budžet Opštine inkasirati 30 000 evra. Naš plan je da razvijamo naučni rad vezan za naše prirodne potencijale, koji prethodnih trideset godina nisu bili iskorišćeni", istakao je Nenad Beserovac, predsednik Opštine Bogatić.

Po rečima profesora Milenića, u narednom periodu planirano je da se obave istraživanja iskorišćenosti preostalih potencijala  geotermalnih izvora u Bogatiću, a na vrhu liste sledećih projekata  je toplifikacija domaćinstava.

"Stotinu miliona, milijarde evra je otišlo u nepovrat u ovih proteklih trideset godina sa izvorišta u Mačvi. Mi konkretno  imamo na raspolaganju  više od 5 megavata iz bušotine BB1, a ovim sistemom iskoristiće se manje od dva, tako da nam ostaje više od 60 posto za upotrebu u neku drugu namenu. Prioritet  nam je svakako zagrevanje domaćinstava, ali je spisak mogućnosti nepregledan, od poljoprivrede do industrije. U narednom periodu radićemo na istraživanju i tog dela, a na lokalnoj samoupravi je da odluči za koju stranu će se opredeliti", objasnio je prof. Milenić.

Sedam javnih ustanova, površine oko 15 000 kvadrata zagrevaće sistem za daljinsko grejanje sa geotermalnih izvora u Bogatiću, a troškovi izgradnje iznosiće oko milion evra.

 

M.K

 
 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH