ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

13.04.2018 ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО НА ТЕМУ “ РЕШАВАЊЕ ПРОБЛЕМА УЈЕДА НАПУШТЕНИХ ПАСА НА ЛОКАЛУ“

У Београду дана 12.04.2018.године у Палати Србије у организацији Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) и Организације за поштовање и бригу о животињама (ОРКА), уз подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Министартва државне управе и локалне самоуправе одржан је округли сто на тему „ Решавања проблема уједа напуштених паса на локалу“. У раду округлог стола учествовали су министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, Бранислав Недимовић, Владан Васић, градоналеник Пирота, члан УО НАЛЕД-а, Небојша Жугић, НАЛЕД, Елвир Буразеровић (ОРКА), Бојан Стевић , државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе, др Будимир Плавшић, начелник Одељења за здравствену заштиту, добробит и следљивости животиња, Прадраг Бедов, заменик градског јавног правобраниоца Града Новог Сада и Ненад Бесеровац , председник Општине Богатић.

Градови и општине у Србији исплатили су за шест година најмање 25 милиона евра на име одштета због уједа напуштених паса, а 77 500 грађана били су жртве напада, речено је на овом скупу. Према подацима ОРКЕ и НАЛЕД-а, број повреда од уједа паса у периоду од 2010. до 2015.године повећан је чак 50 %, са 9.867 на 15024 годишње. У истом периоду број ухваћених паса порастао је 75 %, а место у прихватилишту нашло је готово 172.000 животиња (број азила на локалу повећан је са 16 на 59).

„ Уједи паса су последица нефункционисања система и упркос томе што су прописи у највећој мери усклађени са регулативом ЕУ, локалне самоуправе, поготово мале немају капацитете и средства за примену. Због тога ћемо радити на унапређењу закона, креирању нових процедура за решавање питања напуштених паса и формирању азила. Интензивно ћемо промовисати одговорно власништво и удомљавање животиња, као и стерилизацију“ – изјавио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић.

У свом обраћању, председник Oпштине Богатић, Ненад Бесеровац, представио је Програм контроле и смањења популације паса на територији општине Богатић, који је локална самоуправа израдила у сарадњи са организацијом ОРКА, а након вишемесечног, свеобухватног истраживања и детаљне анализе стања на терену, а који треба да се реализује у наредне три године. "Ми смо овим Програмом трасирали пут и правац у ком треба да идемо, а да ли ћемо стићи до одредишта, не зависи само од нас. Очекујемо да се у реализацију мера, дефинисаних Програмом, укључе и републичке институције пре свега Ветeринарска инспекција и МУП, све Ветеринарске станице које битишу на територији oпштине, образовне установе, организације цивилног друштва, медији, али пре свега грађани, власници паса, јер је процена да је на улици и јавним површинама 80% паса познатог власника и наравно суседне oпштине. Тек тада ћемо моћи да кажемо да након трогодишњег спровођења мера из Програма имамо конкретне резултате", закључио је Бесеровац.

Закључак свих релевантних учесника округлог стола је да је потребна израда националне стратегије контроле популације паса, као и локалних програма контроле јер такав документ нема чак 78,8 % градова и општина. Такође, неопходан је ефикаснији рад комуналних служби, зоохигијене и веће ангажовање на едукацији и информисању власника паса о правима и обавезама, односно правилној бризи, стерилизацији и чиповању.

Извор: http://www.bogatic.rs   ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО НА ТЕМУ “ РЕШАВАЊЕ ПРОБЛЕМА УЈЕДА НАПУШТЕНИХ ПАСА НА ЛОКАЛУ“

 
 
 

GRAĐANI REPORTERI

29.11.2018 Дечија атлетика у ОШ Лаза К Лазаревић

У фискултурној сали ОШ "Лаза К. Лазаревић'', ученицима од првог до четвртог разреда, одржана је демонстрација атлетских дисциплина у оквиру ...

24.11.2018 СЛАВА ХРАМА У БЕЛОТИЋУ

Све што смо научили и чему смо се посвећивали на пољу духовности, веронауке и молитве, свој врхунац је доживело у ...

16.10.2018 POZDRAV IZ MOLDAVIJE - Piše Teodora Milanković

Srbijo moja, evo me na  „vrhu sveta“, na mestu gde Sunce spava i gde se čuje kako gromovi dišu... U ...

MAGAZIN

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

14.11.2018 Зашто окрећемо главу-Витез Кo- ја?

Na прометном месту, пред седмогодишњом ћерком која вриштећи моли млађу особу да јој због мизерних разлога не бије оца, поново је изостала реакција ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH