ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

30.04.2019 Sećanje na vojnike poginule u Glušcima tokom NATO bombardovanja АКТUELNO

Polaganjem venaca na spomen obeležje na Bubanji u Glušcima, danas je obeležena dvadesetogodišnjica od pogibije potporučnika Milana Mijatovića iz Beograda i desetara Mališe Milovanovića  iz Kraljeva, pripadnika  250. raketne brigade Protivvazdušne odbrane, nastradalih 30. aprila 1999. godine od strane NATO avijacije. Uspomene na nevine žrtve neravnopravnog rata nikada neće pasti u zaborav, poručili su na skupu predstavnici Vojske Srbije,  Saveza udruženja boraca, Udruženja ratnih vojnih invalida, Mesne zajednice Glušci, kao i porodice poginulih vojnika i delegacija Opštine Bogatić. Skupu je prisustvovao i načelnik Mačvanskog upravnog okruga, Vladan Krasavac.

Okupljeni su prvo minutom ćutanja odali poštu poginulim herojima, a nakon polaganja cveća pored spomen obeležja, sveštenik Mile Jovanović je održao pomen.

Potpukovnik Goran Lekić iz 250. raketne brigade za PVD setio se nastradalih hrabrih saboraca, koji su nedaleko od državne granice, na otvorenom prostoru u vidno doba dana uređivali radarske položaje.

„Za vreme agresije, pored vojnih efetkiva neretko su žrtve i meta neprijatelja  bili i civili. Strah su osećali svi građani Srbije. Sa aspekta vazdušnog prostora svaki deo teritorije naše zemlje predstavljao je liniju fronta. Nedaleko odavde, na današnji dan,  potporučnik Mijatović i desetar Milovanović pravili su zaklon za radar, a u 18 časova i 40 minuta na njih je dejstvovala  neprijateljska avijacija i tom prilikom, ispunjavajući svoju zakletvu datu otadžbini i profesiji,  oni su izgubili živote. Hrabrst i oficirska čast svedoče kakvi su ljudi bili Milan i Mališa i upravo zbog toga njihova  žrtva je sveta, a sećanje na nju večno. U istoriji naše domovine zauvek će stajati imena svih onih koji su je branili, a na nama ostaje da poštujemo i ističemo vrednosti, dela i heroje, koji moraju biti uzor pokolenjima“, rekao je u svom obraćanju Lekić.

„Vojnik ima tu čast, privilegiju i rizik da neprijatelju i smrti časno gleda u oči“, naveo je Slobodan Ostojić iz Glušaca. „Milana i Mališu nažalost smrt nije zaobišla. Mi danas na dvadesetogodišnjicu od tog događaja imamo dužnost i obavezu da se njihovih imena i dela uvek časno sećamo“, dodao je Ostojić.

U ime saveza boraca opštine Bogatić okupljenima se obratio predsednik  OO SUBNOR, Mioljub Josipović.

„Te 1999. godine dogodio se presedan nezamisliv u istoriji svetske organizacije Ujedinjenih nacija. Bez objave rata i odluke Saveta bezbednosti napadnuta je jedna suverena, slobodna i nezavisna zemlja, koja tu agresiju ničim nije uzrokovala. Bilo je i ranije u našoj istoriji da su nas napadali silni i jači, ali nikada nije bilo da se naši ratni saveznici, sa kojima smo u dva svetska rata ratovali, sada ujedine protiv nas.  Sedamdesetosam dana naša zemlja je besomučno bombardovana, ginuli su nedužni, stari, bolesni, žene i deca. Milanu i Mališi i svima onima koji su dali živote za slobodu naše zemlje neka je večna slava i hvala“, izjavio je Mioljub Josipović.

Genezu obeležavanja godišnjice pogibije vojnika na Bubanji, kao i dalje odavanje počasti  Milanu Mijatoviću i Mališi Milovanoviću, od strane MZ Glušci i Opštine Bogatić, ispričao je predsednik, Nenad Beserovac.

„Okupili smo se da još jednom odamo poštu našim junacima, koji su smrtno stradali od neprijateljskog projektila na današnji dan 1999. godine. Sećam se tog dana, jer smo mi kao vojni rezervisti  bili angažovani na kopanju rovova i zemunica, zbog navodnog  mogućeg kopnenog napada iz pravca BiH. Tada je do nas stigla strašna vest, da su dva pripadnika naše vojske poginula u Glušcima, braneći našu Mačvu i našu Srbiju. Na mestu njihove pogibije 2000. godine podignuto je ovo spomen obeležje i na ovaj dan obeležava se na način kako to i dolikuje. Ja mogu danas da vam obećam da će vrlo brzo inicijativa predstavnika 250. raketne brigade, da dve ulice u našoj opštini ponesu ime Milana Mijatovića i Mališe Milovanovića, biti i realizovane. Na teritoriji čitave države formira se jedinstveni adresni registar, tako da su sve lokalne samouprave u obavezi da ulicama i zaseocima, koje to nemaju, dodelimo naziv. Mi smo tu odluku već usvojili, formirali komisiju i krenuli u proceduru, tako da će najmanje dve ulice u našoj sredini  nazive dobiti po Milanu i Mališi, čime ćemo njihova imena i dela večno zaštiti od zaborava“, rekao je Nenad Beserovac.

Nakon protokolarih obraćanja predstavnika Vojske, lokalne zajednice i boračkih udruženja, okupljeni su prisustvovali kulturno-umetničkom programu, koji su u Etno parku „Avlija“ priredili glumci pozorišta „Janko Veselinović“, Mina Šanković i Mladen Đurđević, kao i  Ana Ković i Mina Đukić iz FA „Đido“.

 

 

M.K

 

„STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA“ Projekat "Za Blagorodnu Mačvu" sufinansiran je iz budžeta Opštine Bogatić u 2019. godini.

 
 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH