ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

08.08.2019 Обележено 78 година од првог ослобођења Богатића

У Богатићу је јуче обележено 78 година како је Мачвански партизански одред први пут ослободио ту варошицу. Свечаности полагања венаца на споменик палим партизанима, који се налази у центру варошице, присуствовали су заменик председника СУБНОР-а Србије Видосав Ковачевић, начелник Mачванског управног округа Владан Красавац, помоћник председника општине Матија Миловановић, представници борачких удружења из Лаћарка, Дивоша и Мартинаца и СУБНОР-а општине Богатић. Први ослобођени срез у поробљеној Европи 1941. године био је управо богатићки.

Обраћајући се гостима и члановима СУБНОР-а из Богатића и околних места начелник Мачванског округа Владан Красавац је рекао да је народноослободилачка борба променила ток историје и да је, доневши слободу, утицала на животе будућих генерација.

"Нажалост жртве су биле велике, али Европа сада живи у слободи. Држава мора да поштује жртве које су нам донеле слободу. Овакве активности, увек ћемо подржавати. Морамо да мислимо о деци која треба да гаје ослободилачке традиције нашег народа, да их ,,заразимо“ племенитом бригом о прошлости. Народ који заборави своју прошлост, тешко да може да гради ваљану будућност. Изградњом Спомен-комплекса на планини Цер, добићемо монументални споменик, али се надамо и формирању предузећа које ће преузети бригу о споменицима из наше прошлости", рекао је Красавац.

Заменик председника Републичког одбора СУБНОР-а Србије поздравио је госте и домаћине, наглашавајући да то чини пре свега у име председника Душана Чукића, који се, нажалост, тренутно налази на лечењу.

"Ове године СУБНОР Србије, заједно са институцијама државе, на достојан и маркантан начин обележиће 75 година ослобођења Србије од фашистичких завојевача. У Народноослободилачком рату српски народ дао је највећи допринос сламању фашизма и историјској победи над окупаторима. Слободу смо освојили сопственим оружјем, у љутој четворогодишњој борби. Антифашистичка прошлост велико је богатство наше организације. У остваривању програмских циљева СУБНОР-а имамо изузетну подршку председника Србије и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а и грађана. Посебно треба нагласити антифашистичку прошлост коју тако брижљиво негују борци НОР-а, њихови потомци и чланови СУБНОР-а. Палим борцима дугујемо посебну захвалност за највећу жртву коју су дали положивши живот на олтар отаџбине. Садашње генерације су захвалне и свим другим борцима у ослободилачким ратовима, чије су кости уграђени у темеље наше државе. Испуњава нас задовољством чињеница да власти подржавају и помажу борачку организацију у Богатићу. Одајем и признање Миољубу Јосиповићу који је значајно унапредио рад СУБНОР-а у овом крају", подвукао је Видосав Ковачевић.

Помоћник председника општине Матија Миловановић захвалио је у име општинских органа гостима који су дошли да се поклоне сенима палих бораца и истакао да је 7. август величанствени датум у историји Богатића.

"Са посебним пијететом треба да негујемо успомене и сећања на погинуле борце. Потребно је да се сваке године окупимо. Да у име грађана и општине погинулим борцима одамо пошту. Немамо право да заборавимо зло које су чинили фашисти. Ја сам из оне колоне која је 1995. године дошла из Хрватске и овде започео нови живот", казао је Миловановић.

Миољуб Јосиповић је говорио о томе како је 37 бораца Мачванског партизанског одреда, подељених у пет борбених група, 7. августа 1941. године ослободило Богатић. Била је то прва борба, која је добро испланирана и вешто изведена. У првих недељу дана после тога, одред је нарастао на 360 бораца, а онда до краја августа ‒ на око 1000 пушконоша. Он је обавестио госте да је организација СУБНОР-а у Богатићу предузела мере за обнављање спомен-комплекса Бубања, где је 1941. године одржано судбоносно партијско заседање, на којем је донета одлука о подизању устанка у мачванском крају. То место треба да поврати ранији сјај и да постане место будућих окупљања младих.

 

GRAĐANI REPORTERI

09.10.2019 ДЕЧИЈА АТЛЕТИКА У ДЕЧИЈОЈ НЕДЕЉИ

У оквиру Дечије недеље 9. октобра Спортско удружење “Атлетика Богатић”, сарадник Одбора за веронауку Епархије шабачке, ученицима ОШ “Јован Цвијић” ...

30.09.2019 Dragan Bohnec vicešampion Srbije

U Kruševcu je prethodne subote održano Prvenstvo Srbije za mlađe pionire i na njemu je Dragan Bohnec uspeo da osvoji ...

27.09.2019 КРСТОВДАН У КЛЕЊУ

Hа празник Воздвиженија Часног Крста - Крстовдан, предвођени својим вероучитељима, ученици ОШ “Лаза К. Лазаревић” у Клењу посетили су храм ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

14.11.2018 Зашто окрећемо главу-Витез Кo- ја?

Na прометном месту, пред седмогодишњом ћерком која вриштећи моли млађу особу да јој због мизерних разлога не бије оца, поново је изостала реакција ...
 
VRH