ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

03.10.2019 Otvoreni pozorišni Dani Milivoje Martinović-Martin AKTUELNO

Kulturno - obrazovni centar i pozorište „Janko Veselinović" otvorili su i ove godine vrata ljubiteljima pozorišne umetnosti. Teatarski festival „Dani Milivoja Martinovića – Martina“, u čast osnivača, reditelja i glumca pozorišta u Bogatiću, otvoren je večeras, a organizatori su se potrudili da mačvanskoj publici obezbede kvalitetan repertoar.

Pozorišne susrete svečano je otvorila glumica pozorišta „Janko Veselinović“, Jelica Đonlić, ponosno naglasivši da je Bogatić varoš poznata po pozorištu.

"Kada se pre skoro sedam decenija grupa zaljubljenika okupila i osnovala ovo pozorište, nije ni slutila da će ono biti jedno od najboljih u Srbiji. Ali to je znao Milivoje Martinović Martin, koji je zapalio vatru koja se posle samo razbuktala. Martina je nasledio i njegov rad nastavio Zoran Đonlić, istim žarom, posvećenošću i istinskom ljubavlju, koja jedino može i mora da postoji u amaterizmu. Za nas je ovo večeras veliki praznik, koji sa nestrpljenjem iščekujemo, zajedno sa vama, draga publiko, bez kojih ne bismo bili tu gde jesmo. Ovde smo da se setimo svih ljudi, koji su stvarali ovo pozorište, živeli i disali kao jedno. Ne smemo da zaboravimo da je pozorište postojalo i pre nas i da će ono postojati i bez nas, jer mi smo produžetak te istinske ljubavi njihove. Moramo taj dragulj koji su nam oni stavili u ruke da čuvamo i ostavimo u amanet. Zato večeras, u sećanje na sve njih, a najviše na Martina i Zorana, proglašavam ovaj festival otvorenim", rekla je Jelica Đonlić.

Pre četiri godine, u okviru smotre, ustanovljene su nagrade za najbolje glavne i sporedne muške i ženske uloge,  od prošle se one dodeljuju i najboljem mladom glumcu, a utvrđena je i nagrada „Zoran Đonlić“, za afirmaciju dramskog amaterizma. Ove godine organizatori su pripremili dva nova priznanja - za najbolju predstavu po oceni stručnog žirija i po oceni publike.

Martinovi dani zvanično su počeli predstavom „Hamlet u selu Mrduša donja“, pozorišta „Raša Plaović“ iz Uba, u režiji Duška Aškovića. Ova ansambl predstava, po komadu Ive Brešana, sa više od dvadeset ljudi na sceni, na duhovit način osvrć se na moralne vrednosti čoveka i razotkriva ljudske mane i gluposti.

Tročlani žiri festivala, u sastavu Dragan Jakovljević, Dragan Jovičić Jović i Miroslav Perić, za najbolje glumačko ostvarenje večeri proglasio je Vladimira Tadića, za ulogu Mate Bukare, kome je uručena diploma i serigrafija slikara Dragana Martinovića, sina Martinovog.

Ljubitelji pozorišta do 10.oktobra će uživati u predstavama pozorišta iz  Jagodine, Loznice, Krnjeva, Kostolca, Boljevaca, Petrovca na Mlavi i Banja Luke i Trebinja.

 

 

M.K

 

„STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA“ Projekat "Za Blagorodnu Mačvu" sufinansiran je iz budžeta Opštine Bogatić u 2019. godini.

 
 

GRAĐANI REPORTERI

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

12.03.2020 ВЕЛИКИ УСПЕХ ДЕЦЕ БЕЛОТИЋА

У оквиру пројекта Министарства просвете и спорта “Покренимо нашу децу” и Aqua Vivе, на конкурсу на ком је учествовао велики ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH