ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

13.04.2020 Седма седница Штаба за ванредне ситуације општине Богатић

Општински штаб за ванредне ситуације заседао је данас у Богатићу, а командант и начелник, заједно са члановима штаба, анализирали су актуелну ситуацију на територији општине и расправљали  о начину функционисања и поступања у предстојећем периоду.

Директор Дома здравља Богатић oбaвестио је да је у овој здравственој установи од четвртка почело узорковање пацијената са сумњом на Ковид 19 инфекцију.  

„У договору са Инфективним одељењем и Заводом за јавно здравље Шабац од пацијената који имају симптоматологију, до недеље су  узета четири узорка и сви су били негативни.  У Дому здравља сада су комплетиране услуге које треба да пружи Ковид центар, у складу са смерницама Министарства здравља. У ову амбуланту дневно се јави од једног до пет пацијената са симптомима инфекције. Дежурства у установи испланирана на месечном нивоу, а истакао бих да је већи број заштитне опреме обезбеђен, како од стране ресорног Министарства, тако и самостално. Са начелницима служби договорен је начин, процедура и обавезе, у складу са законом о раду и деловању у ванредној ситуацији. Службе у Дому здравља фунционишу како је планирано, у хитну се јављају пацијенти са акутним тегобама, док се хронични пацијенти јављају преко кол центра и од лекара добијају терапију и неопходне услуге надлежних служби. Труднице из наше општине редовно се прегледају на гинекологији, према унапред заказаном распореду, водећи рачуна да се превише њих не нађе у исто време у чекаоници, а да све обаве неопходне прегледе. Сви пацијенти који треба да  обаве онколошке контроле морају прво бити тестирани, како би са потврдом да су негативни могли да се јаве у надлежне болнице“, рекао је директор Дома здравља  Богатић и додао да је посебно возило ангажовано за одношење медицинског отпада из установе.

Запослени у Јавно-комуналном предузећу, закључно са недељом, 12.04.2020.године дезинфиковали су све путеве на територији општине Богатић, без обзира на категорије, навео је директор овог предузећа. Наставља се са дезинфекцијом прве зоне, стамбених јединица, дезинфикована је депонија Нишно поље, гранични прелаз, као и паркинг Дома здравља, све испоставе ПТТ на територији општине, а дезинфикован је и простор у Узвећу, пре и после акције добровољног давања крви. Све активности спроводе се несметано, уз примену мера и средстава заштите запослених,возила и радних просторија.

Од претходне седнице, 06.04.2020.године, шест особа је прекршило меру забране кретања,  од тога  је једно малолетно лице, наводи се у извештају Полицијске станице Богатић. Сви су приведени дежурном судији за прекршаје и кажњени новчано, од 80 до 100 хиљада динара. Малолетном лицу изречена је опомена. Једно лице је прекршило меру самоизолације, па је ухапшено и уз кривичну пријаву предато тужилаштву, где је одређен притвор до 30 дана. Данас је већини грађана истекла мера стављања под здравствени надзор у трајању од 28 дана, па је у односу на прошлу недељу, када су полицијски службеници контролисали више од 660 лица, на територији општине Богатић сада у обавезној самоизолацији мање од осамдесет грађана.

Директор Центра за социјални рад рекао је да је у току подела једнократних новчаних помоћи, које ангажовањем волонтера стижу до корисника. Према његовим речима, у петак је стигло још двадесет захтева, која ће бити одобрена  према расположивим средствима. Он је истакао да је у последње време повећан  број породичног насиља, што додатно отежава ситуацију, јер службеници Центра у овом периоду  не могу увек да изађу на терен и обаве комплетну процедуру.

Иако је донета наредба да пољопривредници са територије општине Богатић могу да обављају радове од 05 до 20 часова, препорука Штаба је да би сви требали да се поднесу захтев Министарству пољопривреде и у њему наведу колико људи је неопходно за рад, како би несметано обавили послове у пољу у које треба укључити више лица.

Током прошле недеље социјално угроженим грађанима подељено је 130 пакета , а још двадесет припремљених волонтери ће испоручити у наредним данима.

Мачвани поседују око пет хиљада хектара земље на левој обали реке Дрине, од којих је око 3,5 хиљада хектара обрадиво. Власници парцела су у највећем броју мештани Бадовинаца, који због затварања граница нису у могућности да дођу до својих њива и обаве радове у оквиру пролећне сетве. Решење овог проблема  тражили су првенствено пољопривредници из Бадовинаца, а потом и Општински Штаб, који је још 20.марта тражио од Владе инструкције у циљу решавања овог проблема.  Допис МЗ Бадовинци Општински штаб  упутио је председнику републике, председници Владе, министрима  пољопривреде, државне управе, унутрашњих и спољних послова.

„Овај проблем није такав да би га решили само наши надлежни државни органи. Ни Штаб ни држава не спавају, тако да се решење убрзано тражи.  Ја сам лично контактирао министра Недимовића, који ме је упутио на коју адресу се треба обратити. Касније смо добили  информације да ће о овом проблему  директор полиције директно преговарати са својим колегом из Босне и Херцеговине. Да је само до наших државних органа вероватно би се ово већ решило, а познато је да смо ми проблем са преласком наших грађана преко привременог граничног прелаза који се налази на Павловића мосту  имали и у редовним ситуацијама, јер се не ради само о нашој пограничној полицији, већ и о другој страни.  Добили смо инструкције да, ако је могуће већ у току дана, направимо списак свих људи који тамо имају поседе. Сви грађани могу се јавити у месне заједнице, ради формирања спискова за добијање специјалних дозвола за кретање Министарства унутрашњих послова Републике Србије. Потребно је навести личне податке и површину  поседа, како би се формирала табела коју ћемо даље проследити, а надам се да ће преговори између две државе бити успешно завршени и да ће се наћи решење“, рекао је Ненад Бесеровац,  конамдант Штаба за ванредне ситуације општине Богатић.

 

M.K

 
 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH