ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

02.11.2020 Potpisani ugovori sa korisnicima bespovratne pomoći u građevinskom materijalu za raseljena i izbegla lica

Petnaest korisnika iz opštine Bogatić danas je potpisalo ugovore o jednokratnoj i bespovratnoj pomoći u građevinskom materijalu iz sredstava donacije po Regionalnom stambenom programu. Cilj ovog višegodišnjeg programa je da obezbedi trajna stambena rešenja za izbegličke porodice sa prostora bivše Jugoslavije, a vodeća institucija u njegovom sprovođenju je Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije.

“Ove porodice dobiće pakete građevinskog materijala u zavisnosti od stanja njihovog objekta, koji su, moram reći, sami kupili ili donekle sagradili, pa onda ostali bez novca. To je način koji mi u Komesarijatu najviše volimo, jer dati nekome ključeve od stana koji je pri tom mali i na petom spratu i nije nekakvo rešenje ni za ljude koji su još aktivni. U razgovorima sa rukovodstvom Opštine Bogatić vidimo da postoji želja, imamo i dobrog poverenika za izbegla i raseljena lica i vidim da ćemo rad nastaviti na način da stabilno zbrinemo svakog izbeglog, raseljenog ili povratnika, a u narednom periodu stavićemo akcenat na ekonomsko osnaživanje ovih porodica”, izjavio je Ivan Gerginov, pomoćnik komesara za prihvat, zbrinjavanje, povratak i integraciju izbeglica.

Poverenica za izbegla i raseljena lica, Biljana Ivanković Ignjatović, pozdravila je korisnike pomoći i obratila se okupljenima ispred Opštine Bogatić.

"Naša opština je krenula u realizaciju nekih projekata i svojim sredstvima ranije kupila dve seoske kuće, jednu za interno raseljena, a drugu za izbegla lica. Nakon toga su krenuli javni pozivi, koji su bili regionalnog tipa i programi koji obezbeđuju ili kupovinu kuća ili pomoć u građevinskom materijalu. Do sada su korisnici sa teritorije opštine Bogatić dobili 16 kuća i 15 korisnika je ostvarilo pravo na novčano socijalnu pomoć i sa njima su danas zaključeni ugovori. Treba naglasiti da je osim ovih 15 korisnika, uslove za pomoć ostvarilo je još tri naša sugrađana i oni će ovo svoje pravo ostvariti u martu", navela je Biljana Ivanković Ignjatović.

Prošle nedelje su  predstavnici Opštine Bogatić  prisustvovali sastanku u Komesarijatu, na kom je, pored realizacije Regionalnog stambenog programa za raseljene, govoreno i o izradi i usvajanju planskih dokumenata, analizi stanja potreba izbeglih i interno raseljenih lica, kao i povratnika po sporazumu o readmisiji i planiranju budžetske linije  sa ovom pozicijom za narednu godinu.

“Nema nikakve sumnje da će svakom od potpisnika ugovora ova donacija umnogome olakšati i poboljšati svakodnevni život. Ovi ljudi su mnogo propatili i nesumnjivo zaslužuju mnogo više, stoga ispred lokalne samouprave obećavam da će u nama ubuduće imati iskrenog prijatelja i saradnika i da će se odnos menjati iskljućivo na bolje, a na sveobuhvatno zadovoljstvo”, rekao je Milan Damnjanović, predsednik Opštine Bogatić.

Predstavnici  Komesarijata i lokalne samouprave navode da je nastavak saradnje zajednička želja i da postoji još projekata za realizaciju, koji bi bili veoma značajni za lokalnu zajednicu.

“Upućujem posebnu zahvalnost Komesarijatu na današnjoj donaciji građevinskog materijala našim dragim sugrađanima koji su teško nastradali za vreme tragičnih događaja devedesetih godina prošlog veka, gde su bili prinuđeni da napuste svoja vekovna ognjišta, a mnogi od njih su izgubili i svoje najdraže. Nema nikakve sumnje da im je svaki vid pomoći itekako potreban, a naročito ovako vidljiv i konkretan kao što je ovaj i iskreno se nadam da će im pomoći u uspešnom prevazilaženju svakodnevnih poteškoća sa kojima se susreću. Opština Bogatić će u narednom budžetu, bez obzira na trenutnu situaciju, koja posmatrana u finansijskom smislu nije baš najpovoljnija, odrediti jednu posebnu budžetsku liniju i opredeliti određena sredstva za pomoć izbeglim i raseljenim licima. Taj iznos neće biti visok, ali će biti značajan sa aspekta dalje saradnje sa Komesarijatom na mnogobrojnim projektima ovakvog i sličnog tipa. Upravo i današnja poseta visoke delegacije Komesarijata predstavlja jasan pokazatelj i znak da u nama vide istinskog saradnika, nekoga ko ima iskrenu želju i volju da učini značajniji iskorak na ovom polju i ubeđen sam da ćemo zajedničkim snagama napraviti pomak na ovom polju”, istakao je Matija Milovanović, pomoćnik predsednika Opštine Bogatić.

 
 

GRAĐANI REPORTERI

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH