ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

12.11.2020 У Богатићу од данас поново на снази ванредна ситуација

На седамнаестој седници Општинског штаба за ванредне ситуације поново је проглашена ванредна ситуација на територији општине Богатић. У последња два дана у нашој општини потврђено је још 18 позитивних узорака на Ковид 19, а вирус је од краја октобра до сада регистрован код 71 лица, стога је неопходно  спровођење оперативних мера заштите и спасавања, наведено је на седници. Ова одлука, разматрана на основу закључка Штаба, ступа на снагу даном доношења, а донео ју је председник Општине Богатић Милан Дамњановић.

Директор Дома здравља Богатић  навео је да Ковид амбуланта у овој установи тренутно функционише без потешкоћа, али да је забележен благи пораст броја пацијената.

„За сада радимо са по једним лекаром и екипом пре и после подне,  а ако се буде повећао број пацијената, вероватно ћемо увести још једног који ће радити у међусменама.  Имамо једну запослену која је позитивна, али се плашимо да инфекција може ући у сам Дом здравља, што би редуковало број људи који ће пружати здравствене услуге. Зато је апел да поштујемо мере и да реално сагледамо ситуацију, како бисмо на време реаговали. Пацијенти редовно долазе и велики је број људи који редовно примају своје терапије и имају контроле и ми и даље остајемо један од референтних Домова здравља који ради све. У наредном периоду нагласак ће бити на серолошком анализама, које се брже раде, а узимаћемо и ПиСиАр тестове који се шаљу Заводу за јавно здравље. Апел грађанима и за разумевање, ако се буду стварале веће гужве, да се у простор Ковид амбуланте улази појединачно, да се не би правили проблеми, јер је сваки пацијент битан. Раде се стандардни прегледи, рендген анализе, имамо радиолога и пнеумофизиолога, тако да за сваког пацијента може да се испоштује цела медицинска процедура и он добије дијагнозу. Ако је евентуално позитиван, са тежом клиничком сликом, упућује се у Завод, а онда на инфективно одељење шабачке болнице“, истакао је Горан Макунчевић, директор Дома здравља Богатић.

Јавно комунално предузеће је и у минулом периоду обављало редовне активности, са акцентом на дезинфекције простора, навео је директор овог предузећа.

„Редовно смо вршили дезинфекцију испред Ковид амбуланте, просторије ЈКП и Полицијске станице, службена возила, гранични прелаз, улаз у зграду Општине, све стамбене зграде, тротоаре и улице у првој зони, простор зелене и сточне пијаце. По захтеву председника Месних заједница дезинфиковали смо просторије пре и после одржавања састанака, а у координацији са организацијом Црвени крст, деловали смо и пре и након акција добровољног давања крви. Напоменуо бих да у дворишту ЈКП постоје довољне количине средстава за дезинфекцију, које грађани, као и до сада, могу преузети за своја домаћинства. Уз примену мера заштите запослених и корисника, нарочито у делу наплате услуга, све активности се спроводе без икаквих застоја“, рекао је Владан Попадић, директор ЈКП Богатић.

На седници је донета одлука о привременом затварању централног објекта Предшколске установе „Слава Ковић“ од 13. до 22. новембра.

Општински штаб за ванредне ситуације општине  Богатић донео је следеће наредбе:

1.            Забрањује се окупљање у затвореном и отвореном простору више од 5 лица, ако није могуће обезбедити физичу диистанцу од 2 метра и одговарајуће мере личне заштите.

2.            Забрањује се организовање свечаности и других забавних манифестација у затвореном и отвореном простору.

3.            Забрањују се аматерске, спортске манифестације ако нису обезбеђене мере у складу са препорукама надлежних Савеза, као и општинског Штаба за ванредне ситуације.

4.            Ограничава се радно време угоститељских објеката и ноћних клубова, тако да ти објекти неће радити од 21 час до 06 часова.

5.            Пијаце на територији општине Богатић могу да раде, продавци морају имати рукавице као и маске. Пијачна површина се мора дезинфиковати вече пре пијаце, као и после пијаце.

6.            У свим затвореним просторијама обавезно је ношење заштитних маски и поштовање физичке дистанце од 2 метра.

7.            Наређује се појачан рад Kомуналнoг предузећа нарочито у погледу прања и дезинфекције јавних објеката, стамбених зграда, и улице прве зоне у Богатићуу циљу обезбеђивања здравствене безбедности грађана општине Богатић.

8.            Наређује се мерење телесне температуре приликом уласка у објекте јавне нaмене, као и постављање средстава за дезинфекцију руку и дезобаријера испред улаза у објектејавне нaмене.

9.            Наређује се спровођење мера заштите у козметичким, фризерским салонима и салонима лепоте, уз заказивање термина и обавезно ношење маски и рукавица.

10.          Налаже се спровођење мера заштите у верским објектима и приликом вршења верских обреда.

 
 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH