ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

11.08.2015 Otvorena kancelarija “Karitasa” u Bogatiću. Geronto-domaćicama uručeni sertifikati za rad

“Karitas” Šabac je na konkursu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka  i socijalna, dobio grant u visini od 1.093.500,00 din, za projekat “Pokretanje usluge pomoć u kući“  na teritoriji Opštine Bogatić. Trajanje projekta je šest meseci (od 01.07.2015. godine do 31.12.2015.godine). Projekat je usmeren na pomoć starim i bolesnim licima koja žive sama, dementnim osobama, fizički hendikepiranim, kao i osobama sa mentalnim smetnjama.  

Realizaciju projekta na terenu sprovode sertifikovane geronto-domaćice sa teritorije Opštine Bogatić, kojima su danas i zvanično uručeni sertifikati za rad. Ukupno je obučeno sedam geronto-domaćica, od kojih će tri aktivno raditi, a ostale će biti uključene u zavisnosti od potrebe. “Karitas” iz Šapca obezbedio je i automobil za ove potrebe.

“Na teritoriji Grada Šapca, Karitas ove aktivnosti obavlja već 15 godina, a do sada je ostvarena saradnja sa preko 400 korisnika”, istakao je  Miroljub Nikolić, direktor “Karitasa” u Šapcu.

Projekat se realizuje u saradnji sa Centrom za socijalni rad i Domom zdravlja Bogatić, koji su dostavili spiskove lica kojima je pomoć potrebna. Najvećim delom  finansira se sredstvima  Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka  i socijalna pitanja, “Karitas” učestvuje sa 15%, a Opština Bogatić je dodelila na korišćenje prostoriju u ulici Mike Mitrovića br.3, koja je kompletno renovirana i osposobljena za rad.

“Opština Bogatić je prepoznala značaj realizacije ovog projekta. U narednoj budžetskoj godini izdvojićemo neophodna sredstva za ovu namenu, kako bi projekat bio održiv”,  rekao je  Milan Damnjanović, pomoćnik predsednika Opštine Bogatić.

Karitasov tim kućne nege pruža pomoć merenja pritiska, presvlačenja, kupanja, masiranja itd. Ukoliko zatreba, geronto-domaćice će pospremiti, skuvati, otići u apoteku, radnju ili na pijacu i obaviti ostale kućne poslove.

„U pitanju je terenski rad, gde geronto-domaćice trenutno obilaze oko 20 korisnika, pružaju  im svoje usluge, a po obavljenom poslu, u kancelariji evidentiraju i pišu izveštaje o pruženoj pomoći“, rekao je Duško Velimirović, koordinator projekta za Opštinu Bogatić.

“Karitas” je nevladina organizacija čiji je osnovni cilj poboljšanje života starih, bolesnih, nemoćnih, fizički hendikepiranih lica, bez obzira na njihovu versku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost.

 

N. Isaković

 

Proizvodnja medijskih sadržaja “Perfect” Bogatić, po Zakonu o javnom informisanju i medijima, sufinansira se iz budžeta Opštine Bogatić, po (delimično) prihvaćenom projektu i ugovoru od 09.06.2015.do 09.03.2016.
 
 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH