ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

11.08.2015 Otvorena kancelarija “Karitasa” u Bogatiću. Geronto-domaćicama uručeni sertifikati za rad

“Karitas” Šabac je na konkursu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka  i socijalna, dobio grant u visini od 1.093.500,00 din, za projekat “Pokretanje usluge pomoć u kući“  na teritoriji Opštine Bogatić. Trajanje projekta je šest meseci (od 01.07.2015. godine do 31.12.2015.godine). Projekat je usmeren na pomoć starim i bolesnim licima koja žive sama, dementnim osobama, fizički hendikepiranim, kao i osobama sa mentalnim smetnjama.  

Realizaciju projekta na terenu sprovode sertifikovane geronto-domaćice sa teritorije Opštine Bogatić, kojima su danas i zvanično uručeni sertifikati za rad. Ukupno je obučeno sedam geronto-domaćica, od kojih će tri aktivno raditi, a ostale će biti uključene u zavisnosti od potrebe. “Karitas” iz Šapca obezbedio je i automobil za ove potrebe.

“Na teritoriji Grada Šapca, Karitas ove aktivnosti obavlja već 15 godina, a do sada je ostvarena saradnja sa preko 400 korisnika”, istakao je  Miroljub Nikolić, direktor “Karitasa” u Šapcu.

Projekat se realizuje u saradnji sa Centrom za socijalni rad i Domom zdravlja Bogatić, koji su dostavili spiskove lica kojima je pomoć potrebna. Najvećim delom  finansira se sredstvima  Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka  i socijalna pitanja, “Karitas” učestvuje sa 15%, a Opština Bogatić je dodelila na korišćenje prostoriju u ulici Mike Mitrovića br.3, koja je kompletno renovirana i osposobljena za rad.

“Opština Bogatić je prepoznala značaj realizacije ovog projekta. U narednoj budžetskoj godini izdvojićemo neophodna sredstva za ovu namenu, kako bi projekat bio održiv”,  rekao je  Milan Damnjanović, pomoćnik predsednika Opštine Bogatić.

Karitasov tim kućne nege pruža pomoć merenja pritiska, presvlačenja, kupanja, masiranja itd. Ukoliko zatreba, geronto-domaćice će pospremiti, skuvati, otići u apoteku, radnju ili na pijacu i obaviti ostale kućne poslove.

„U pitanju je terenski rad, gde geronto-domaćice trenutno obilaze oko 20 korisnika, pružaju  im svoje usluge, a po obavljenom poslu, u kancelariji evidentiraju i pišu izveštaje o pruženoj pomoći“, rekao je Duško Velimirović, koordinator projekta za Opštinu Bogatić.

“Karitas” je nevladina organizacija čiji je osnovni cilj poboljšanje života starih, bolesnih, nemoćnih, fizički hendikepiranih lica, bez obzira na njihovu versku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost.

 

N. Isaković

 

Proizvodnja medijskih sadržaja “Perfect” Bogatić, po Zakonu o javnom informisanju i medijima, sufinansira se iz budžeta Opštine Bogatić, po (delimično) prihvaćenom projektu i ugovoru od 09.06.2015.do 09.03.2016.
 
 

GRAĐANI REPORTERI

26.12.2019 Roditelji su rekli svoje: „STOP pirotehnici!“

Praznici su gotovo uvek prilika za slavlje, radost i veselje. Dobro se pije, jede, čovek je opušeniji i dopušta sebi ...

04.12.2019 ВАВЕДЕЊЕ У БОГАТИЋУ

Традиционално и ове као и претходних година на празник Ваведења Пресвете Богородице, Богородица нас је окупила на Светој Литургији у ...

01.12.2019 ПРВО ПРИЧЕШЋЕ У БОЖИЋНОМ ПОСТУ

Првог децембра, на дан светих мученика Платона, Романа и Варула, у храму Рођења Пресвете Богородице са почетком у 8 часова ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

14.11.2018 Зашто окрећемо главу-Витез Кo- ја?

Na прометном месту, пред седмогодишњом ћерком која вриштећи моли млађу особу да јој због мизерних разлога не бије оца, поново је изостала реакција ...
 
VRH